wtorek, 5 listopada 2019

Zupa z młodych buraczków czerwonych

Aby przywrócić piękny kolor zupie, najlepiej po dodaniu soku z cytryny, a przed zabieleniem zupy śmietaną – wrzucić odłożone wcześniej i obrane 1-buraczki i całość podgotować jeszcze 2-minuty. Buraczki, oddając kolor - przywrócą go zupie, a cytryna zapobiegnie ponownej utracie koloru. Zupa z młodych buraczków - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem. Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy.


Najlepszą botwinkę gotowała babcia Zosia.

W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były. Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji, w tym do Kameralnej w Chodzieży. Prosta i świetna w smaku zupa staropolska smakuje każdemu. Dodane przez POMPOLINA w: Tylko o kuchni.


Tak więc zupa buraczkowa, to mój numer jeden na lato z zup z użyciem młodych buraków. Buraczki są już na tyle duże, że nie zjadamy łodyżek i liści a tylko same bulwy. Są bardzo soczyste, pyszne i szybciej się gotują niż te stare.


Młode buraczki można pokroić w kosteczkę lub talarki i ugotować bezpośrednio w zupie.

Więcej zup z buraczków znajdziesz tutaj: Zupa krem. Poszukuje wyprobowanego przepisu na zupe-krem ze szparagów. Korzystamy z sałat i rzodkiewek, zrywamy aromatyczne listki rukoli, ścinamy zioła na pierwszy zbiór. I oczywiście możemy już wykorzystać młode buraki i ich smakowite listki. Z botwinki czyli naci buraków najczęściej przyrządzamy chłodnik na upalne dni albo botwinkowy barszczyk na ciepło do młodych ziemniaków z koperkiem.


Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Przygotowuje się ją zazwyczaj wiosną lub wczesnym latem, kiedy buraczki mają odpowiednią wielkość i nie są jeszcze wyrośnięte. Jednak jak sami wiemy, dziś możemy botwinkę dostać w większości sklepów i cieszyć się jej smakiem każdego dnia. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać.


Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Barszcz to zupa, która smakuje mi tak samo dobrze o każdej porze roku, choć za każdym razem wychodzi trochę inny. Wiosna to czas lekkiej botwinki, a latem – gdy buraki podrosną – można ugotować barszcz czerwony z młodych buraków. I dodać do niego pęczek posiekanej botwinki, bo tę też jeszcze znajdziemy na straganach. Krem z buraków pieczonych z pomarańczą i tymiankiem.


Nowoczesny barszcz buraczkowy. Opłukane mięso podzielić na ok. Włożyć do garnka, zalać litrami zimnej wody, zagotować, zszumować, posolić, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez około minut. Dodajemy warzywa ( seler, por,marchew, pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę ).

Zupa z czerwonych buraczków Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę zimną, mostek obmywamy i odcinamy błonki i wszystko co nam nie pasuję, wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie mięsko. Zupa buraczkowa to odmiana czerwonego barszczu podawana z dużą ilością buraków pokrojonych na mniejsze części lub startych na tarce jarzynowej. Bardzo popularna w okresie PRL, jest do dziś chętnie i sentymentalnie gotowana przez wiele gospodyń i gospodarzy. Charakteryzuje się mocnym, bordowym kolorem i wyrazistym buraczanym smakiem.


Muszę się pochwalić, że mój M. J Tym razem ugotował barszcz z młodych buraczków- pycha. Barszcz tak nam posmakował, że na stałe zagościł w naszym letnim menu. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa z buraczków czerwonych.


Zupa ze świeżych warzyw i młodych buraczków jest nie tylko wyjątkowo smaczna. Spożywanie sezonowej zupy z młodych buraczków ma dobroczynny wpływ na kondycję skóry, przyczynia się do odkwaszenia naszego organizmu i utrzymania smukłej sylwetki. Botwina jest także zdrowa. Zupa botwinka to moja ulubiona wiosenne zupa.


Jeśli buraczki były bardzo malutkie i barszcz jest mało czerwony, to można dodać odrobinkę koncentratu buraczanego). Czerwone buraki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do dużego garnka.


Przepis na zupa krem z czerwonych buraków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty