Wyjdzie Wam piękny, kształty makowiec, który potem wystarczy. Ponieważ zależało mi na udanym wypieku, skorzystałam ze sprawdzonego przepisu Dorotus. Wyrobić ciasto na gładką masę. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Bożonarodzeniowa strucla makowa W moim domowym przepisie ważnym składnikiem masy makowej są śliwkowe powidła, bez nich ani rusz. Wspaniale jest otworzyć słoiczek własnych powideł, które mozolnie szykowałem pod koniec lata. Dla takiej chwili warto było ślęczeć z drewnianą łyżką przy wielkim rondlu. Czas przygotowania: min.
Pyszna strucla do herbatki i kawy. Tradycyjna strucla makowa. Sklepowe wersje ciasta z makiem zawierają dużo ciasta i cienką kreskę maku, dlatego sto razy bardziej wolę przygotować taką struclę w domu.
Unlimited DVR storage space. Jest to jednak ciasto tak lubiane, że czasem pojawia się także bez okazji. Nic dziwnego - dobrze przygotowana. Jak byśmy jej nie nazwali, strucla makowa to bożonarodzeniowy hit, bez którego trudno wyobrazić sobie świąteczny stół.
Jednak o ile strucla makowa musi występować w formie rulonu (w końcu sama jej nazwa na to wskazuje), o tyle makowiec niekiedy przybiera kształt zwykłego ciasta pieczonego w blasze. Wycinamy z papieru do pieczenia prostokąty, takie, by krótszy bok pasował do rozmiaru foremki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, każdą krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na pergaminie na grubość ok. Każdy placek smarujemy połową masy makowej, zwijamy w struclę (od krótszego boku), wkładamy na papierze do formy.
Przepisy z kategorii strucla makowa. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Z podanego przepisu upieczecie makowce, każdy po ok. Krok 4: Pieczemy struclę. Ciasto rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt prostokąta (o rozmiarach ok. x cm).
Rozprowadzamy na nim masę makową, pozostawiając wzdłuż dłuższych krawędzi kilka centymetrów wolnego ciasta. U mnie w domu na święta zawsze musi być makowiec, dzisiaj proponuję Wam drożdżową struclę makową upieczoną w formie, dzięki temu nie pęka, nie rozchodzi się a ciasto w efekcie jest. A strucle, gdy mają dużo maku często pękają, ale w sumie nie nadają się do niczego innego jak tylko do jedzenia (jak to mawia moja sąsiadka), więc nie ma co się przejmować. Traficie do nieba :) Ta strucla jest moim ulubionym ciastem na stole wigilijnym,. Drożdżowa strucla makowa.
Kategoria: Ciasta,Boże Narodzenie. Bardzo smaczna i stosunkowo łatwa strucla. Na ciasto wyłożyć masę makową i posmarować pozostałym białkiem. Zwijać roladę i ułożyć na wysmarowanej blasze.
Odstawić na około kwadrans. Rozczyn: Cukier, drożdże i mąkę rozcieramy z ciepłym mlekiem. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Makowiec drożdżowy zawijany-topiony barbarka42. Wersja mobilna Napisz do nas Regulamin Polityka cookies Polityka prywatności Reklama.
Roladę przełożyć do blaszki (posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) o wymiarach 14×cm. Wyrośniętą struclę naciąć przez środek nożem (strucla ładnie rozłoży się na boki). Przed świętami Bożego Narodzenia nie zawsze jest czas na to, by wszystkie składniki potrzebne do świątecznych potraw przygotowywać samodzielnie.
Wypróbuj przepis na struclę makową z gotowej masy makowej! Jeśli Święta Bożego Narodzenia to musi być strucla makowa ! Wybrałam przepis, w którym wykorzystano gotową masę makową, ponieważ właśnie w posiadaniu takiej masy byłam. Pomimo tego, że podczas wyrastania ciasto powiększyło swoją objętość, to w czasie pieczenia mocno pękło wzdłuż jednego. Moj chłop przyniósł do domu puszke maku z bakaliami i zazyczył sobie łazanki takie jak na Wigilije i strucle makowa.
Lazanki juz zrobiłam niech se ma, ale strucla to dla mnie wielka zagadka. Później już tylko pieczemy. Nadzienie makowe to mielony mak, bakalie i ubite jajka (dzięki nim warstwa makowa ładnie rośnie razem z ciastem). Struclę robiłam po raz pierwszy. Rolada makowa, makowiec tradycyjny czy makowiec zawijany albo strucla z makiem.
Ileż to nazw ma to wspaniałe ciasto. Kryje w sobie tyle słodkości, a nie jest mdłe. Zawiera mnóstwo bakalii, a jednak nie jest ich za wiele. Uwielbiamy to makowe zawijane bakaliowe ciasto. Nie wyobrażam sobie, żebym miała jego nie zrobić na święta.
Jedną z domową masą makową i dżemem borówkowym. Drugą z jabłkami (surowymi) i też dżemem borówkowym. Ciasto wyszło mi dość i twarde, na pewno nie Pulchne, delikatne, mocno wyrośnięte.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.