czwartek, 14 listopada 2019

Żur postny przepis

Dla mnie jest to dobry wybór, kiedy w nie mam zbyt wielu opcji na szybki obiad w środku tygodnia. Drogi Krewetko, bardzo fajny przepis :) pozwolę sobie jednak dodać, że hartujemy jedynie kwaśne śmietany, żeby się nie zwazyly. W związku z tym nie ma potrzeby hartowania śmietany lub. Druga sprawa, to również ta śmietana. Staropolski żur to prosta, mocna polska zupa.


Przepis na postny żur wigilijny z grzybami.

Jest esencjonalny i mocno grzybowy. Powstaje z połączenia wywaru grzybowego, warzywnego i zakwasu na żur. Zakwas na żurek, żur i biały barszcz. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na postny żur.


Wielki Piątek, ale nie tylko. Warto częściej jeść tę zdrową, tradycyjną zupę. Sprawdź, jak zrobić tradycyjny żur postny według starej, śląskiej receptury. Do podstawowych postnych dań należały śledzie i żur polski gotowany na wodzie.


Tak jest choćby na Śląsku, gdzie podczas wieczornego rodzinnego spotkania wigilijnego na stole króluje smaczny żur z pieczarkami i kiełbasą śląską ugotowany na kości wędzonej.

Wigilijny żur w śląski jest bogaty w przyprawy, dzięki czemu jego smak jest wyrazisty a aromat głęboki. Zapisałeś się do newslettera. Aby mieć pewność, że otrzymasz nasze wiadomości, dodaj nas do swojej książki adresowej. Aby zrezygnować z otrzymywania od nas wiadomości e-mail, wystarczy kliknąć łącze anulowania subskrypcji widoczne w dolnej części wszystkich wiadomości. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Tak, żeby później móc odtworzyć dany przepis jeśli był udany lub zapisać go tutaj. To ciasto robiłam tydzień temu ale nie miałam kiedy wcześniej go dodać, a sama też nie pamiętałam już. Wybierz sobie ze setek przepisów na Żurek postny, które będziesz z łatwością i szybko przyrządzać.


Przygotuj sobie składniki i możesz rozpocząć gotowanie Żurek postny. Ciesz się z odkrywania nowych pokarmów i dań z najlepszych Żurek postny przepisów z Polski i ze. To ile razy na stole i na jakie posiłki pojawiał się żur zależało od zamożności gospodarstwa domowego a także od pory roku, bo gdy wstępna środa następuje, pani matka żur gotuje - żur postny obok śledzi stanowił typowe postne pożywienie Ślązaków. W moim rodzinnym domu barszcz biały w zasadzie nie był znany, dlatego żurek jest dla mnie głównym symbolem wielkanocnej kuchni.


Mam zaległości z zakwasem na żurek. Doprawić do smaku ząbkiem czosnku roztartym solą. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w całości lub ugniecionymi z dodatkiem słodkiego mleka.


Coby ukisić żur, trza było przódy do szpecjalnego boncloka, na kiery godajom żurok, wloć wody, wciepać skrowek chleba i szrut żytni, dać pokroty czosnek i zostawić na sztyry dni w cieple, coby fajnie zgerowoł. Zabielany jest słodką śmietaną. Można przygotować go na zwykłym zakwasie lub na zakwasie bezglutenowym.

Podaje się go z ugotowanymi ziemniakami. Pokaźny zbiór przepisów. Kto lubi więcej czosnku, można dodać ząbek czosnku roztary z solą. Do tego żurku podaje się ziemniaki gotowane w całości lub ubite z dodatkiem paru łyżek słodkiego mleka. Nazwa żur prawdopodobnie pochodzi od niemieckiego słowa „sur” oznaczającego dawniej coś kwaśnego.


Zupa ta szczególnie popularna była wśród chłopów, którzy jadali ją nie na śniadanie. Wielofunkcyjny robot kuchenny Monsieur Cuisine szybko i łatwo przyrządza świeże dania – począwszy od smacznych zup i sosów, poprzez różnorodne potrawy z warzyw, mięsa i ryb po pyszne desery i ciasta. Wszystkie warzywa oczyścić, obrać i pokroić na kawałki. W litrze wody ugotować marchewkę, pietruszkę, seler, por i suszone grzyby.


Wywar odcedzić, a następnie dodać zakwas. Czosnek zmiażdżyć i wrzucić do żuru. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować, aż.


Prowadziłem kiedyś wydawnictwo. Czasami jest tak, że tworzymy coś bo jest zapotrzebowanie. Jeden redaktor zna się na tym. Najwyraźniej gdzieś głęboko w mojej duszy grają starodawne tradycje postne, bo żur był potrawą mocno związaną z postem. A istotą żuru jest zakwas żytni.


Jeśli chcesz wraz ze mną wykonać żur, to w ostatnim wpisie pokazałam jak prosto i szybko nastawić zakwas na niego. Jaja ugotuj na pół twardo. Nałóż do miseczki chrzan i śmietanę i rozciągnij gorącą zupą. Wlej do zupy, dopraw pieprzem i solą. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat.


Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. Prawie kryzysowa wersja żurku.


Z luksusów potrzebna jest śmietana ( choć jak będzie inna to też będzie dobrze ). Gotuję go jako postne danie - choć muszę przyznać, że wcale nie wywołuje u mnie chęci umartwiania się bo jest po prostu pyszny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty