wtorek, 5 listopada 2019

Zupa fasolowa tradycyjna

Zupa fasolowa, fasolówka. Tradycyjna polska zupa z fasoli Piękny Jaś z boczkiem i ziemniakami. Jesienią i zimą sięgam po przepisy na treściwe i rozgrzewające potrawy.


Zupa fasolowa tradycyjna

Gęsta i pożywna zupa z fasoli to idealny pomysł na rozgrzewkę w chłodne dni. Jak powinna smakować tradycyjna zupa fasolowa? Przede wszystkim zupa fasolowa na boczku a do tego przydałaby się dobra kiełbasa. Jeśli tylko mam kiełbasę podwędzaną i lekko podsuszaną, to po taką właśnie sięgam.


Ta pyszna zupa fasolowa z boczkiem nie jest trudna do zrobienia. Zupy gotuję rzadko, najczęściej to mama jakieś podrzuca Tak było tym razem, więc podaję przepis na zupę fasolową mojej mamy. Sprawdź przepis poniżej, a może Twoja dorówna chodź w jakimś stopniu do tej którą jadałaś w dzieciństwie. Przejdź na stronę główną Interii. Gęsta, pożywna i rozgrzewająca zupa z fasoli z dodatkiem boczku wędzonego, na zasmażce.


Idealne danie na mroźne dni. Przyrządzona na wywarze z boczku, zyskuje wyjątkowy, intensywny aromat. Strączki i ziemniaki sycą na długo. W sezonie jesienno-zimowym to obowiązkowa pozycja w menu. Pamiętajmy tylko o tym, że fasolę przed gotowaniem trzeba namoczyć.


Ten sprawdzony przepis jest w mojej rodzinie od lat. Taka zupa jest bardzo pyszna, aromatyczna i treściwa, smakuje nawet mojemu mężowi, który ogólnie nie lubi zup. Inne przepisy tego użytkownika. Prosty chleb z pieczoną dynią na zakwasie. Polecane przepisy: zupa fasolowa tradycyjna Zobacz więcej.


Zupa fasolowa tradycyjna

Bardzo sycąca, gęsta i aromatyczna, na wędzonym boczku i dobrej jakości kiełbasce. Wspaniale rozgrzewa i pozostawia uczucie sytości na długo. Wszystkim osobom przekonanym o tym, że zupą nie da się najeść do syta, polecamy wypróbować ten tradycyjny i prosty sposób na zupę fasolową. Pierwsze wzmianki o tradycyjnej zupie fasolowej datuje się na rok ok.


Przepis na zupę fasolową-fasolówkę. Zupę dopraw solą i pieprzem (sporo, bo fasolowa powinna być pieprzna). Kiedy ziemniaki będą miękkie, do zupy dodaj odsączoną fasolę, wymieszaj, gotuj na średnim ogniu 2-minuty. Zestaw z ognia, dodaj listki świeżego majeranku, wymieszaj. Przykryj, odstaw na kilka minut, by smaki się wymieszały.


Namacza się ją w wodzie, a następnie gotuje, aż stanie się miękka. Jest gęsta, sycąca i aromatyczna. Szarlotka, zupa z żółwia, warzywa w cieście. Co zjadły znane osoby tuż przed śmiercią. Diana zamówiła omlet ze szparagami i grzybami, rybę solę i japońską tempurę z warzyw - składniki zanurzane są w cieście naleśnikowym.


Później wsiadła z partnerem do czarnego mercedesa i otoczona przez paparazzi uległa wypadkowi. Przygotowanie do min Czas gotowania osób Porcja. Schowała się wśród przepisów i dziś ją odnalazłam. Ponieważ chłodniejsze dni ciągle mamy, możemy taką pożywną zupę podać na obiad. Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga codogara.


Domowa fasolówka podana z żeberkami oraz podwędzaną kiełbasą to wspaniały pomysł na rodzinny obia nie tylko dla wojska. Zapach delikatnej wędzonki przeplatany ziołami niesie się po całej kuchni dając atmosferę jak u mamy :). Jeśli można coś dorzucić: Faktycznie, zupka lepiej smakuje jak troszkę dłużej postoi. Do zupy fasolowej używamy fasoli suszonej.


Przed gotowaniem należy ją moczyć przez całą noc w czystej wodzie. Niektórzy zupę gotują na wodzie w której fasola się moczyła, ja jednak zawsze ją odlewamy, a zupę fasolową gotuję na czystej świeżej wodzie. Smak kuchni polskiej na diecie – zdrowa zupa fasolowa, obficie doprawiona majerankiem i pieprzem budzi miłe wspomnienia domowej kuchni.


Ponieważ jest także jedną z najbardziej sycących zup, zupa fasolowa świetnie sprawdzą się jesienią i zimą, kiedy ze względu na panujący za oknem chłód potrzebujemy dodatkowej ilości energii. Aby zapewnić fasolówce intensywny smak i aromat, białą fasolę i warzywa ugotuj do miękkości w Rosole drobiowym WINIARY. Kroki wykonania: Fasolę namoczyć najlepiej na noc, rano przepłukać i zalać czystą wodą.


Na drugi dzień gotujemy ja w tej samej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, na niewielkim ogniu do momentu aż będzie pół miękka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty