piątek, 1 listopada 2019

Zupa z lisci burakow

Dodane przez POMPOLINA w: Tylko o kuchni. Zachowuje jednak przy tym swój niepowtarzalny smak. Aby przywrócić piękny kolor zupie, najlepiej po dodaniu soku z cytryny, a przed zabieleniem zupy śmietaną – wrzucić odłożone wcześniej i. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na zupa z liści buraków. Zupy Zupa z liści buraka. Boćwina to inna nazwa buraka liściastego.


Zjadamy ją w całości, zarówno liście, jak i łodygi. A co ze smacznymi liśćmi buraka? Eksperci z Uniwersytetu Cambridge stwierdzili, że mogą zapewnić dobry humor.


Zespół specjalistów, na czele z włoskim neurologiem Lucą Passamontim, wykazał, że przyczyną złego humoru i uczucia niepokoju jest spadek ilości serotoniny w mózgu, a dochodzi do niego zarówno wtedy, kiedy rezygnujemy z posiłku, jak i gdy jemy niewłaściwe rzeczy. Zupa krem z buraków Idealna na jesienne chłody, syta i niebywale smaczna. Zupka zasłużyła sobie na miano ulubionych i dołancza do takowej listy :) Gorąco polecam ! Dziękuję Było Pyszne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Dziękuję Było Pyszne. Przepis na prostą i pyszną wiosenną zupę, czyli botwinka z chipsami z liści buraków. SALATKA Z BURAKOW Z RYBA Latwa i szybka w wykonaniu a przede wszystkim bardzo smaczna salatka z burakow z ryba, mozemy uzyc tutaj rybe smazona, wedzona lub marynowana.


Kapuśniak z burakami, grzybami i wędzonką pasuje idealnie. Litwini nie wyobrażają sobie kuchni bez kiszonej kapusty - podobnie zresztą jak większość. Salatka rosyjska z burakow i chrzanu , przyprawy (do smaku) - przetrzymać w. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać.


Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Moja mama niczego nie mrozi bo by jej zamrażalek brakło za to zagotowuje wszystko w słoje i tak samo robi z botwinką. Kiedy przychodzi zima mama otwiera słoik i dodaje do zupy i wszyscy moga sie cieszyc jej smakiem kiedy bialy puch i mróz na zewnątrz. Liście buraka naciowego myjemy osuszamy to samo robimy z sałatą masłową. Sałatka z liśćmi buraka , fetą i olejem kukurydzianym.


Szparagi obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Po ugotowaniu studzimy i kroimy w kawałki. Ser feta kroimy w kostkę. Pomidora myjemy i kroimy drobno.


Każdego dnia podsuniemy Ci sposób na smaczny i oryginalny posiłek. Sprawdź nasze najlepsze przepisy! Surówka z kiszonych buraków. Kilka dni temu na stronie pojawiły się kiszone buraki. A za nimi muszą iść przepisy.


Zupa botwinka to moja wiosenna specjalność. Rewelacyjnie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Mógłbym ją jeść prawie codziennie. Zdrowa, smaczna, tania i szybka w przygotowaniu zupa, która smakuje zarówno w wersji na zimno jak i na ciepło.


Podawać ją można niemal ze wszystkim, ze świeżym koperkiem, natką. Botwinka – pyszna zupa z młodych buraczków. Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa.


Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowya. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych (m.in. w związku z wysyłaniem materiałów reklamowych, informacji o nowościach, promocjach itp.) przez Prymat Sp. Zostaw nam swojego maila, abyśmy mogli być z Tobą w kontakcie! Dostaniesz też od nas prezent niespodziankę! Po dodaniu do niej warzyw: marchewki, ziemniaków powstaje pyszna, wiosenna zupa.


Różni się od buraka ćwikłowego tym, że ma duże, soczyste liście. Na koniec wlej do zupy zaprawę i wymieszaj. Popróbuj, dodaj koper abo nać, nie gotuj, bo się zważy śmietana.


Wydaje się jednak, że buraki są w Polsce niedocenione. Przeciętna gospodyni potrafi przyrządzić z nich tylko czerwony barszcz i ćwikłę. A przecież z burakami da się kulinarnie eksperymentować na dziesiątki sposobów.


Oto kilka przepisów na sałatki z buraków, które mogą zagościć w każdej kuchni. Od buraka ćwikłowego odróżniają ją duże liście, które są grube i soczyste. Istnieją dwie odmiany boćwiny. Liściasta - o dużych, pomarszczonych liściach, na krótkich łodygach. Pierwsi udomowili go mieszkańcy wschodniej części Morza Śródziemnego oraz Bliskiego Wschodu.


Kisiłam nie tylko kapustę, bo jeszcze jesienią wpadłam na pomysł, żeby ukisić nadmiar botwiny i liści buraków z ogrodu. Burak i jego południowe korzenie. Zrobiłam je podobnie, jak ogórki, tyle, że pokroiłam je, dodałam kopru, chrzanu i zalałam posoloną, przegotowaną wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty