środa, 6 listopada 2019

Zupa burakowa

Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić zupę do smaku, dodać ocet lub sok z cytryny. Następnie dodać starte buraki. Zobacz też: zupa buraczkowa ze śliwkami. Dodaj do książki kucharskiej.


Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wlać litry zimnej wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup i zagotować.

Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy zupę solą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie. Gotujemy zupę do miękkości warzyw.


Wyciągamy z zupy zioła, ząbki czosnku, ziele angielskie i listek laurowy. Ugotowaną zupę buraczkową zakwaszamy odrobiną kwasku cytrynowego, można też doprawić zupę cukrem, gdyby buraczki były mało słodkie. Bardzo popularna w okresie PRL, jest do dziś chętnie i sentymentalnie gotowana przez wiele gospodyń i gospodarzy. Charakteryzuje się mocnym, bordowym kolorem i wyrazistym buraczanym smakiem.


DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.

Nowy wymiar zupy buraczkowej! Zamiast gotowanych - pieczone buraczki, zamiast kawałków buraczków - zmiksowana zupa krem. Dodatek świeżego tymianku i aromat pomarańczy - to dodatki smakowe, które czynią zupę jeszcze bardziej ciekawą. Do garnka wlać wodę i wrzucić kostkę rosołową. Fantastyczny smak i aromat zupy przywołują wspomnienia z dzieciństwa i pozwalają zanurzyć się w przepysznej czerwonej buraczanej konsystencji dania.


Jak tylko zupa zacznie się lekko gotować , to wlać zaprawę z mleka i mąki,szybko wymieszać ,poczekać aż się zagotuje i zestawić z ognia. Przepisy z kategorii zupa burakowa. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Jeśli buraczki same z siebie nie dały pięknego koloru, dobarwiamy zupę koncentratem buraczanym, choć lepszym rozwiązaniem jest wcześniejsze upieczenie buraków.


Przyprawiamy do smaku przyprawami i podgrzewamy zupę na małym ogniu(ważne aby nie gotować za długo, bo wtedy zupa straci kolor). Jeśli zupa jest mało kwaśna dodajemy ocet lub cytrynę. Na koniec zabielamy całość, lub bezpośrednio na talerzu dajemy kleks śmietany.


Ziemniaki zalewamy zimna woda aby nie sciemnialy. Dzisiaj zupa buraczkowa :-) Jeszcze mnie nie subskrybujesz? ZUPA BURACZKOWA #127858; Krok po kroku #128523; CZERWCOWA LENKA GOTUJE Czerwcowa Lenka.


UREK #127858; Krok po kroku #128076; CZERWCOWA LENKA.

Idealna zupa dla alergików. Zupa bez mięsa i laktozy. Nie potrzebujesz wcześniejszego przygotowania zakwasu, wystarczy, że warzywa zetrzesz na tarce o grubych oczkach i ugotujesz w bulionie. Jak zrobić dobry barszcz czerwony. This feature is not available right now.


Oczywiście nadaje się też do jedzenia od razu po ugotowaniu :-) Barszcz można przecedzić lub jeść z kawałkami buraczków. Można ugotować wersję wegetariańską na wywarze z jarzyn. Domowa, pyszna i aromatyczna zupa buraczkowa. Buraczkową gotuję na wywarze z żeberek wołowych z dodatkiem pietruszki, cebuli i malutkiej marchewki. Pomijam typowe dla wywarów warzywa, takie jak por i seler, aby nie zdominowały one swoją intensywnością smaku zupy.


Burak to takie warzywo, które mocno kojarzy się nam z kuchnią polską. Moje dzieci mają swoje ulubione zupy i jedną z nich jest barszcz w różnej wersji: zabielany, czysty czerwony, z warzywami i fasolą. Ostatnio postanowiłam zrobić eksperyment – taka kuchnia fusion – i przygotować z buraków krem.


Wegańska, szybka i zdrowa zupa buraczkowa na ciepłe dni Za każdym razem nasz repertuar zupowy zależy od aktualnego zaopatrzenia. Nie kupuję nigdy warzyw z zamysłem popełnienia konkretnej zupy, a bardziej robię zupę z tego, co udało mi się zgromadzić w lodówce. Podgrzewamy zupę na małym ogniu, ale nie gotujemy, bo wtedy zupa straci kolor.


Do gorącej zupy wlać zaprawę z mleka i mąki, wymieszać. Chwilę podgrzewać i zestawić z ognia. Dlatego powiem Wam krótko: to najlepsza zupa jaką jadłam.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Taste Eat. Pamiętam jak dziś smak zupy buraczkowej z przedszkola. Cóż to były za doznania, zaraz po zupie były mielone :) Za mielonymi jakoś szczególnie nie przepadam, za to buraczkową uwielbiam do dziś. Wszystkie zresztą dania z burakami, preferuję je nawet na surowo.


Dziś najzwyklejsza zupa buraczkowa w dodatku ulubiona zupa moich dzieci. Zawsze gotowała ją moja babcia. I właśnie taka smakowała mi najbardziej. Po ugotowaniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodane przez gwiazdunia w: Tylko o kuchni.


Buraki umyć i ugotować do miękkości. Witam ,wiem że jest dużo przepisów ale może ktoś ma naprawdę fajny przepis ,a już super by było bez majonezu. Taki przepis dietetyczny! Rozgrzewająca i pożywna, każdego zmarzlucha postawi na nogi, a przy smakuje naprawdę obłędnie.


Do przygotowania zupy serowej można wykorzystać różne rodzaje sera, łącząc je w jednym pysznym daniu lub bazować tylko na jednym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty