czwartek, 14 listopada 2019

Zur slaski przepis

Zur slaski przepis

Kroki wykonania: Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie. Ziemniaki obrać opłukać i pokroić w kostkę,wrzucić do wywaru i gotować ziemniaki do miękkości. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru. Wlać zakwas i ponownie zagotować.


Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy. Jeśli żurek ma być daniem obiadowym, to smacznie jest ugotować ziemniaki oddzielnie i podać w misce okraszone skwarkami z cebulką. Podoba mi się Pana blog.


Odpowiednio kwaśny, doprawiony czosnkiem i majerankiem. W naszej rodzinie pojawia się bardzo często, zwykle jako sobotni obiad albo na Wielkanocnym śniadaniu, Najlepszy jest żurek na domowym zakwasie, dlatego często przygotowuję zakwas na zapas i trzymam go w lodówce. Dodane przez djfidzibudda w: Tylko o kuchni. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami.


Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Tradycyjny żurek śląski - sposób przygotowania: Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy w garnczku. Pokrojoną cebulę dodajemy do mięsa. Dodajemy trochę majeranku, soli, pieprzu i gdy będziemy mieli już wszystko usmażone dodajemy drobno posiekany czosnek (dosłownie rozdrobniony).


W litrach wody gotujemy boczek ok. Wszystko wrzucamy do garnka, gotujemy na małym ogniu. Gdy kartofle będą miękkie wlewamy żur, gotujemy przez minut i danie gotowe. Zupy Śląski żur na domowym zakwasie.


Zur slaski przepis

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy listek i ziele angielskie,zaczynamy gotować na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy. Oceń przepis aby doradzić innym! Poniżej znajdziecie podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na.


DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Do ugotowanego wywaru wrzucić pokrojoną kiełbase w plasty i zagotować. Pod koniec wlać zakwas z butelki i podprawić śmietaną,wrzucić ugotowane i pokrojone na ćwiartki jajka.


Taki żur jest naprawdę pyszny i bogaty. Przepis wg własnych upodobań. Podawać z jajkiem i świeżym pieczywem. Można też dodać kiełbachę w kawałku.


Na zdjęciu ziemniaki są pokrojone w kostkę ale w wersji powiedzmy świątecznej bardziej sprawdzą się tłuczone. Oczywiście żur można też robić na wywarze z jarzyn. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na żur śląski. Poniżej przedstawiam prosty przepis na tradycyjny żurek śląski na wędzące. Doskonale sprawdza się na co dzień, możecie go również przyrządzić na Wielkanoc.


Doskonała kompozycja składników sprawia, że nikt nie zdoła się oprzeć tej staropolskiej potrawie. Sam zapach żurku zaprasza do stołu, bez wątpienia posmakuje nawet. W serwisie Dziennikzachodni.


Jak zrobić prawdziwy staropolski żur? Każda prawdziwa polska pani domu doskonale wie, że nieodłącznym elementem Wielkanocy jest tradycyjny domowy żurek. Niezwykle ważną rzeczą w przypadku tej potrawy jest przyrządzenie odpowiedniego domowego zakwasu opartego na tradycyjnej.


Na tym blogu promuję jedzenie smaczne,. Jestem szczęśliwym tatą i mężem. Istnieje również przepis, w którym barszcz biały gotuje się analogicznie do żurku, jednak zamiast zakwasu z mąki stosuje się serwatkę z zsiadłego mleka – pozostałą po odcedzeniu sera. W niektórych regionach kraju np.


Kielecczyźnie dodatkowo jako zakwas stosuje się wodę z kiszonych ogórków. Zakwas na żur lub żurek to podstawa przy szykowaniu kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat.


Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np. Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. Obiecałam Wam jeszcze przez weekend wstawić ten przepis, więc szybciutko spiszę, co dostałam od mojej mamy :)) Składniki na litr zakwasu: – mąka żytnia (można kupić taka oznaczoną jako żurkowa) – Zobacz więcej. Wiech Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchnia bez chemii.


Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Babcia kisiła żur od lat , nawet sprzedawała - czasami znajomi polecali mi miejsce , gdzie można kupić dobry żur , nie wiedząc, że to moja babcia właśnie go sprzedaje. Pamiętam moje zażenowanie , kiedy otwierając drzwi widziałem wyciągniętą rękę ze słoikiem i pytanie : JEST ŻUR ? Większy kawałek boczku wkładamy do garnaka zalewany 2-litra wody i gotujemy na średnim ogniu min. Po tym czasie do boczku dodajemy ziemniaki gdy będą pół miękkie dodajemy kiełbasę.


Zur slaski przepis

W czasie gotowania się ziemniaków i kiełbasy mniejszy kawałek boczku kroimy w kostkę i rumienimy na patelni razem z cebulą. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy boczek z cebulką. Kiszenie żuru – jak zrobić domowy zakwas na żurek.


Slowo ZUR nie pochodzi od niemieckiego slowa sur tylko wrecz odwrotnie niemcy jako niemy narod zapozyczyli od nas slowian i pozniej znieksztalcili wiele slow Gormanie czyli obecni Germanie maja w wiekszosci taka sama haplogrupe krwi co.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty