Gorącą zalewamy paprykę,pasteryzujemy ok. Odwracamy do góry dnem i czekamy aż przestygnie SMACZNEGO. Podstawą podczas marynowania papryki jest oczywiście zalewa na bazie octu.
Zobacz filObieranie papryki. I choć może się ona wydawać skomplikowana, jej przygotowanie w rzeczywistości jest niezwykle proste i nie wymaga dużego nakładu pracy oraz składników. Dlatego też tego typu przetwory możemy nazywać papryką w occie.
Sweet Lime Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Sweet Home Cooking. Do zalewy do papryki konserwowej dodajemy również cukier, bo taka zalewa słodko-kwaśna najbardziej nam odpowiada. Wg niektórych lepsza jest papryka konserwowa z miodem, ale my wolimy pozostać tradycyjnie przy cukrze. Dodatkowo do słoików dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty oraz gorczycę.
Z zalewą chyba mniejszy problem, bo z łatwością można jej dorobić na bieżąco. Na początek zrobiłabym z podwójnej porcji, bo tyle powinno wystarczyć. Oleju na górę słoika wystarczą 3-łyżki.
Dodatkowym smaczkiem są w niej plasterki cebuli, które ja osobiście zawsze bardzo lubię wybierać ze słoika ;-) Możemy użyć kolorowej papryki lub tylko czerwonej.
Jak wiadomo, ceny papryki w zimie są trzy razy wyższe niż w sezonie letnim, po co więc przepłacać? Sprawdzony przepis mojej mamy, na idealną, kruchą paprykę w zalewie octowej. Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Zajadam.
Papryka konserwowa w zalewie octowej - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. ZALEWA: Wodę, ocet, cukier, sól, zagotować. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i wrzucić na wrzącą wodę na minut, by ją sparzyć. Odcedzoną gorącą paprykę układać ciasno w słoikach dodać gorczycę, listka laurowego,ziele angielskie i na wierzch do każdego słoika wlać po łyżce oleju.
Do każdego słoika na spód włożyć po ziarna ziela angielskiego i 4-ziaren pieprzu. Na wierzch wlać łyżkę oleju i. Kiedy zalewa się zagotuje, zdejmij ją znad palnika i upewnij się, że wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Do każdego z nich włóż po plasterku cebuli, kilka ziaren pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego.
Dołóż paprykę i zalej wszystko zalewą. W garnku zagotowuję wodę z cukrem, solą oraz octem. Zabierając się za marynowanie papryki, zaopatrz się w: nożyk do papryki – pomoże Ci szybko usunąć gniazda nasienne. Przygotuj wyparzone (np. w piekarniku) słoiki. Książki o przetworach - zrób z nimi konfitury, dżemy i powidła!
Słoiki na przetwory - praktyczne propozycje do każdej kuchni.
Niezbędniki do przetworów - z nimi zapełnisz spiżarnię bez trudu! Gruszki w occie i inne przetwory z owoców gruszy. Najlepsze książki o warzywach - nie tylko dla wegetarian.
Papryka marynowana-w łagodnej zalewie - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Ryba w zalewie octowej z dodatkiem konserwowej papryki i ogórka. Danie to jest wyraziste i bardzo smaczne. Doskonale pasuje na wigilię czy jako sylwestrowa przekąska.
Smak tej papryki przypomina mi czas spędzony nad Mazurskimi jeziorami. Pierwszy raz właśnie tam miałam okazje spróbować tej sałatki. Ja paprykę zamykałam w słoikach o wielkości od litra do litra.
Trudno stwierdzić na ile wystarczy zalewy - zależy od tego, ile papryki włożymy do jednego słoika. Rybę należy usmażyć w gęstym naleśnikowym cieście, która stanie się idealnym nośnikiem smaku aromatycznej zalewy. Zalewa musi zostać ostudzona po ugotowaniu.
Nic jednak nie zastąpi przetworów domowej roboty. A zrobienie papryki marynowanej jest dziecinnie proste. Wystarczy odpowiednio zrobiona zalewa.
Oczywiście można pójść na łatwiznę i kupić ją w sklepie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.