Kroki wykonania: Do garnka wlać wodę,wrzucić kość wędzoną,liść laurowy,ziele angielskie. Ziemniaki obrać opłukać i pokroić w kostkę,wrzucić do wywaru i gotować ziemniaki do miękkości. Boczek,kiełbasę,cebulę,pokroić w kostkę,podsmażyć na patelni dodać do wywaru. Wlać zakwas i ponownie zagotować. Czosnek drobno posiekać wrzucić do zupy.
A ja daje wedzony boczek, kielbase, cebule wszystko podsmazone. Nie robie gestego, podaje z grzankami czosnkowymi. Zurek slaski tylko na wedzonce!
Tradycyjny żurek śląski - sposób przygotowania: Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy w garnczku. Pokrojoną cebulę dodajemy do mięsa. Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Żurek śląski. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy listek i ziele angielskie,zaczynamy gotować na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy. Kliknij, aby zobaczyć przepis.
Włożyć do garnka zalać wodą. Wrzucić liście laurowe,ziele ang. Oceń przepis aby doradzić innym! Poniżej znajdziecie podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie.
Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na. Ile kuchni na Śląsku tyle jest przepisów na żurek, ale każdy ugotowany żurek jest smaczny, i nie tylko na świąteczny obiad. Odpowiednio kwaśny, doprawiony czosnkiem i majerankiem. W naszej rodzinie pojawia się bardzo często, zwykle jako sobotni obiad albo na Wielkanocnym śniadaniu, Najlepszy jest żurek na domowym zakwasie, dlatego często przygotowuję zakwas na zapas i trzymam go w lodówce.
Większy kawałek boczku wkładamy do garnaka zalewany 2-litra wody i gotujemy na średnim ogniu min. Po tym czasie do boczku dodajemy ziemniaki gdy będą pół miękkie dodajemy kiełbasę. W czasie gotowania się ziemniaków i kiełbasy mniejszy kawałek boczku kroimy w kostkę i rumienimy na patelni razem z cebulą. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy boczek z cebulką. Kiszenie żuru czyli jak zrobic domowy zakwas na żurek.
Przepis ja ukisić żur na Wielkanoc, krok po kroku! Jak spieprzyć przepis na żur według Lidla. Ciekawe, bo od wielu lat gotuję żurek na składnikach kupowanych w Lidlu. A tak po prostu - gotujemy białą kiełbasę - lepsza ta zupełnie surowa, ale na tej parzonej robię od wielu lat i też jest dobry.
Jak lubimy dodajemy warzywa (a jak zmiękną to ziemniaki), jak nie to i tak wyjdzie dobry. Poniżej przedstawiam prosty przepis na tradycyjny żurek śląski na wędzące. Doskonale sprawdza się na co dzień, możecie go również przyrządzić na Wielkanoc. Doskonała kompozycja składników sprawia, że nikt nie zdoła się oprzeć tej staropolskiej potrawie. Sam zapach żurku zaprasza do stołu, bez wątpienia posmakuje nawet.
Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S. Wyślij przepis: PDF Mail Listonic. Kalkulator miar: Przygotowanie. Włoszczyznę gotujemy z kostką rosołową i biała kiełbasą.
Po ugotowaniu włoszczyznę i kiełbasę wyjmujemy z czego tylko z kiełbasy będziemy jeszcze korzystać. Dodajemy liść, ziele angielskie. Do wywaru wlewamy żur i gotujemy ok min. Ocena wpisu: Ilość ocen: 45. Jest chyba jedną z najpopularniejszych polskich zup, na tyle, że to właśnie on zajmuje najważniejsze miejsce na stole, podczas wielkanocnego śniadania.
Mowa oczywiście o żurku. Składniki potrzebne na przepis na żurek to między innymi zakwas który może być zrobiony we własnym zakresie lub kupczy który jest także bardzo dobry pod względem smakowym i odżywczym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.