wtorek, 10 października 2017

Łatwy przepis na chruściki

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.


Bardzo łatwy przepis na faworki. Smaczne i dość szybkie w przygotowaniu.

Polecam nie tylko na Tłusty Czwartek. Trochę spóźniony przepis tłustoczwartkowy ;) Wczoraj wyciągnęłam z szuflady zapomnianą foremkę rozetkową do smażenia… Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Do przepisu daje słodką, a nie jak jest to w większości. Witam, przepis wydaje się prosty ale coś musiałam popsuć bo już podczas wyrabiania ciasto było twarde i nie dało się ulepić zwartej kuli.


Potem gdy mąż wybijał wałkiem to ciasto było twarde ale pomimo tego spróbowałam usmażyć kilka faworków na próbę i niestety wyszły bardzo twarde- próbowałam rozwałkować najcieniej jak. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na łatwy przepis na chrusty.


Oceń przepis aby doradzić innym!

Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu. Smażyłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie różnią się smakiem. Połowę ciasta można włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia.


Uwaga: Lepiej nie dodawać cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Tłusty czwartek to dzień, w którym nie trzeba się ograniczać, jeśli chodzi o pochłanianie smakołyków. Szybki łatwy przepis, zwykle robi je w domu mój mąż. Sa lekkie i puszyste, chrupiące.


Fatalny przepis, za dużo mąki. Składniki w żaden sposób nie chcą się skleić i dać wyrobić na jednolitą, plastyczną masę. Po prawie godzinie ugniatania ciasto poszło do kosza. Halina Kołda Odpowiedz 30.


Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Warto użyć malaksera i rozdrobnić dokładnie.

Opis przygotowania Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka (w recepturze nie ma błędu co do ich liczby!). Do wyrośnięte rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Gotowe ciasto pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę.


Wałkujemy i wykrawamy faworki. Skomentuj przepis Dodaj do moich kolekcji Wyślij do wydruku Wyślij do wydruku. Naczynie miksujące TMma większą pojemność niż TM(pojemność litra zamiast litrów naczynia TM31). Przepis jest tworzony dla TM 5. Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami.


Sprawdź, jak przygotować tradycyjny chrust. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według. Takie ekspresowe chruściki możemy usmażyć w tłusty czwartek, w karnawale ale nie tylko. Robi się szybko, szybko znikają. Na olej wyciskamy dowolne kształty i smażymy.


Najlepsze są jeszcze ciepłe. Nieważne czy nigdy nie smażyliście faworków, czy robicie je co roku – na 1 poradzicie sobie z tym przepisem. Gotowe chruściki są nie tylko cieniutkie, chrupiące i kruche, ale samo wykonanie to dosłownie chwila!


Ciasto z tego przepisu wychodzi gładkie i elastyczne, idealne do pracy, nawet dla początkujących. Te polskie tradycyjne i chrupkie ciastka można smażyć w głębokim oleju lub upiec w piekarniku. Lista przepisów na chruściki drożdżowe z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Nieskomplikowany przepis na drożdżowe faworki, które gorąco Wam polecam, zważywszy na to że karnawał w pełni. Przygotowujemy rozczyn a letniego mleka, cukru i oczywiście drożdzy Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około minut w ciepłym miejscu.


Do mąki przennej wbijamy jajka, dodajemy olej oraz powstały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty