DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Polecane przepisy Doradcy Smaku. Cukier ze skórką cytryny. Poznaj podobne przepisy.
Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku.
Dodajemy do mąki razem ze śmietaną i spirytusem. Zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Następnie za pomocą wałka obtłukujemy je parę minut, przekładając co jakiś czas, aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Ciasto przykrywamy miską i zostawiamy na godzinę. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.
Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Zbliża się tłusty czwartek, czyli pora wielkiego łasuchowania. Jak dla mnie pączki mogłyby nie istnieć, ale za faworkami przepadam. Zrób faworki na piwie, jest przepis na blogu ( robiłam faworki sa pyszne) dobre i dla dzieci. Drugi raz je zrobiłam, pierwszy raz ze śmietaną , a za drugim razem zgodnie z przepisem, użyłam śmietany. Przepisy, jak zrobić - Smaker.
Wszystkie składniki bardzo dobrze zagnieść. Na każdym prostokącie na środku zobić podłużne nacięcie o dł. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki. U nas w tym roku powstały pyszne, chrupiące i lekkie jak puch faworki ze słodką śmietaną.
Jest to wersja bez długiego ugniatania ciasta i uderzania go wałkiem, a więc dużo szybsza od tradycyjnej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Picantecooking. Pulchne faworki Mieszanie mąki i śmietany Mąka dokładnie wymieszana ze śmietaną, prze dodaniem pozostałych składników Mąkę wymieszać ze śmietaną. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać.
Zobacz filCiastka z ciasta francuskiego. W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. minut, początkowo najlepiej na parze aby żółtka się ogrzały). Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha!
Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość.
Do wyrośniętego rozczynu dokładamy mąkę, alkohol oraz jajka. Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci. Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować. Idealne faworki, inaczej chrusty bądź chruściki, są kruche, lekkie, solidnie posypane cukrem. Podajemy sprawdzony przepis na delikatne i kruche faworki.
Jak zrobić pyszne faworki domowe? To przepis na pyszne faworki z serem mascarpone. Chruściki są bardzo proste do zrobienia i maja prosty i krótki skład. Sprawdź nasz wypróbowany.
Powoli zapominamy o świątecznym przejedzeniu i już mamy ochotę na jakieś przysmaki. Co więcej, zbliża się Tłusty Czwartek, kiedy to faworki odgrywają obok pączków jedną z głównych ról. Oto prosty przepis na foworki.
To chyba najlepszy przepis na faworki jaki dotąd robilam. Rzeczywiście czasochłonny ale efekt końcowy rekompensuje wszystko. Na początku trochę ciężko zagnieść ciasto ale podczas wyrabiania składniki w końcu łączą się w całość. Wygladaja jak dmuchane materace. W garnuszku rozgrzej olej.
Na gorący wkładaj porcje ciasta i smaż, ok. Do ciasta nie dodawaliśmy żadnego cukru, koniecznie podawaj więc faworki obsypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.