Masa makowa z gotowego maku mielonego. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. Dodane przez amela w: Tylko o kuchni. Na Sylwestra chciałabym zrobić torcik i przełożyć go musem czekoladowym. Proszę powiedzcie, czy delikatny i puszysty mus da radę utrzymać blaty biszkoptowe i nie powyłazi bokami?
Torcik mogę zrobić w tortownicy z obręczą. Ostatnio na pol kilo go maku dalam zoltek z duzych jaj i bylo dobrze. Jesli masz wiecej maku doloz tak jedno zlotko na kazde 10deko go maku.
Proponuję dziś przepis na bardzo proste i smaczne ciasto z suchym makiem. Szybka masa makowa z mielonego maku 1Dawno, dawno temu, w odległym mieście jak jako dziecko pomagałam mamie w przygotowaniu do Świąt, mieliłyśmy żmudnie mak w maszynce do mięsa. Maku nie można zmielić w prasce do ziemniaków, ale można kupić suchy mak już zmielony (sama taki kupuję) i to jest duże ułatwienie, bardzo polecam. Upieczony seromak może urosnąć (warstwa serowa) i się zarumienić.
Czas pieczenia się może wydłużyć w większej formie. Mleko zagotować z masłem i cukrem, zalać odważoną ilość maku mielonego w garnku z grubym dnem. Mieszać cały czas postawić na małym ogniu do momentu aż mak wpije mleko.
Zdjąć z ognia i dołożyć miód w ilości według uznania, sparzone wcześniej we wrzątku i osączone rodzynki. Zapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Do gorącego mleka wsypuję zmielony suchy mak i gotuję na niewielkim ogniu aż spęcznieje, a większość mleka odparuje, dodaję rodzynki, żurawinę i pokrojone na mniejsze kawałki morele. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec z maku mielonego. Do tego ciasta użyłam dobrego, gęstego sera twarogowego i dostępnego w sklepach, go maku już mielonego.
Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć, a następnie razy zmielić w maszynce z małymi oczkami. A może mój makowiec z samego maku przypadnie Tobie do gustu? Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek.
Jeśli lubicie nadzienie z makowca to jest to ciasto dla Was! Makowiec zawijany będzie z tą masą najlepszy. Wspaniałe, wilgotne i smakowite połączenie maku i jabłek.
W wersji świątecznej, wzbogacone dodatkowo bakaliami, będzie na pewno wspaniałym ukoronowaniem uroczystej wieczerzy :) Prezentowane ciasto z przepisu Joanny (autorka bloga Domowe Wypieki) piekłam już wielokrotnie. Za każdym razem wzbudzało zachwyt domowników i. Jakie bakalie dodać do maku? O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie, które dodaje się do masy – konieczne są siekane orzechy włoskie, laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki wymoczone w rumie. Można też dodać migdały czy pokrojone figi. Przywiozlam wiec z Polski mak mielony, makowiec siedzi wlasnie w piekarniku.
Ciekawym pomysłem na wykorzystanie mielonego maku jest lukrowane kruche ciasto. Posiada ono charakterystyczny, orzeźwiający smak, dzięki dodaniu cytrynowej skórki i mielonych orzechów. Jego przygotowanie nie jest trudne, a z pewnością zachwyci naszych gości nietypowym połączeniem składników oraz niebanalnym wyglądem.
Z bakalii daję siekane migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki. Do wylanego na blaszkę ciasta wkładam jeden migdał w całości, kto go znajdzie w swoim kawałku będzie miał szczęście przez cały rok. Przepis mam podobny, maku daję jednak więcej. Powiedz, proszę, czy ten mak mielony mam namoczyć w mleku? Czy przy odcedzaniu nie przeleci mi przez sito?
Na opakowaniu nie podano sposobu przygotowania. Spędzając święta w Polsce zawsze robiłam z maku go a tym razem coś mnie podkusiło, żeby kupić mielony, bo nie wiedziałam czy będę miała warunki na zmielenie. Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową. Mój makowiec na kruchym spodzie na długo zachowuje świeżość. Ciasto jest miękkie i kruche, zaś masa aksamitna i wilgotna.
Przygotowuję ją na ogół z mielonego maku, by oszczędzić sobie trochę czasu i roboty. Choć od biedy można też kupić puszkę masy makowej. Bakaliowa masa makowa z go maku mielonego Samodzielnie wykonana masa makowa z maku mielonego jest sto razy smaczniejsza niż masa z puszki a jednocześnie dużo mniej pracochłonna niż masa, gdzie trzeba samodzielnie zmielić mak.
Jeśli używasz go maku, to najpierw opłucz go, zalej wrzątkiem i gotuj na małym ogniu przez minut. Witam, składniki czekają, ale główkuję w jaki sposób można użyć maku mielonego w przepisie? Po prostu dodać zmielony mak, czy może jakoś go.
Polecane przepisy: makowiec z go mielonego maku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.