piątek, 20 października 2017

Jak zrobić masę makową

Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady. Domowa masa makowa przepis. Zrobienie samodzielnie masy makowej to coś, czego wiele osób się obawia i wydaje się to im nieziemsko trudne i pracochłonne, wobec czego kupują gotowca w puszkach.


A zupełnie niesłusznie, bo masa makowa wcale nie jest jakaś wymagająca. Jak zrobić masę makową do makowca krok po kroku? Drugi krok to mielenie maku – jeśli maszynka jest wyposażona w specjalne sito do maku, wystarczy zrobić to dwukrotnie, jeżeli nie.

Jeśli masa jest zbyt słodka dodajemy 1-łyżeczki kwaśnej śmietany. Jakie składniki możemy dodać jeszcze do masy makowej? Przedstawiony przepis na masę makową jest bazowy, możemy go uzupełnić innymi dodatkami. Taka gotowa masa makowa jest idealna nawet do tortów. Jeśli chodzi o drożdżowe wypieki, to polecam mój przepis na pyszne ciasto z masą makową.


Zobacz więc przepis na babkę drożdżową makową. Możemy zrobić ją samemu z mielonego maku lub kupić gotową. Jest to tradycyjna masa świąteczna do ciast, której przepis wywodzi się z dawnych czasów.

Można jej jeszcze użyć do drożdżówek oraz wielu ciast i deserów. Gotową masę można wykorzystać jako jedną z warstw lub wierzch mazurka. Jeśli ktoś z Was przygotowywał mój mazurek królewski, z pewnością wie, jak wybornie smakuje w towarzystwie jabłek z dodatkiem galaretki oraz polewy orzechowej, kruchego ciasta i czekolady. Piekąc makowiec, seromakowiec lub inne ciasto z makiem, do masy makowej z reguły trzeba dodać. Dziś na kanale najlepsza masa makowa do makowca - mój sprawdzony przepis, który mogę wszystkim polecić.


Pokazuję jak ją zrobić krok po kroku, jest p. Do zrobienia domowej masy makowej niech przekona Was skład zamieszczony na puszce tej, którą możecie kupić w sklepie. Dużo cukru, rodzynki, czasem trafią się kawałki orzechów, migdałów nie ma prawie wcale. Jest za to sporo konserwantów, wody i niepotrzebnych dodatków.


Przepis na prostą domową masę makową (bez mielenia). Do masy makowej używam bowiem maku mielonego. Zobacz, jak zrobić domową masę makową - nie kupuj gotowej, przygotuj swoją własną, jeszcze smaczniejszą! W święta masa makowa musi pojawić się w każdym domu. Używa się jej do ciasta, do tradycyjnego makowca, do rogalików, kutii i innych dań z udziałem maku.


Jest kilka sposobów na masę makową. Masa makowa - jak ją zrobić? Najprostszy, to kupić gotową masę makową w puszcze.

A oto jak zrobić masę makową krok po kroku : W średniej wielkości garnku zagotować mleko, włożyć opłukany na sitku mak. Gotować minut (polecam szybkowar, który zrobi to szybciej). Odsączyć - na sicie, zemleć dwukrotnie, a jeszcze lepiej razy. Niezbędna będzie zatem maszynka do mięsa.


Jeśli nie macie możliwości zmielić samodzielnie maku, to mak mielony w torebce ułatwi Wam życie zdecydowanie. Najlepsze książki o warzywach - nie tylko dla wegetarian. Gadżety dla planety – rzeczy dla ekologicznego stylu życia. Jak wybrać ekspres do kawy?


NAJLEPSZA SZYBKA DOMOWA MASA MAKOWA (BEZ MIELENIA) – szybki i prosty sposób na przepyszną, domową masę makową bez konieczności mielenia. Mak zostawiamy pod przykryciem na min by się zaparzył. Studzimy, odcedzamy i mielimy w maszynce trzykrotnie. MASĘ MAKOWĄ na makowiec najlepiej oczywiście samemu, wtedy wiadomo co jest w środku #128578; Możemy ją dosłodzić według naszego upodobania.


Jest bardzo prosta do zrobienia #128578; Taką masę makową możemy użyć również do makiełek lub zrobić tartę makową na kruchym spodzie. Strucla makowa jest jednym z najczęściej podawanych przysmaków w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Jak przygotować najlepszą masę makową? Pierwszy krok do smacznego makowca.


Idealna masa makowa Odkąd pierwszy raz, od początku do końca, przygotowałam świąteczny makowiec, nawet nie spojrzałam na te,. Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to gwarancja domowego wypieku, którego wykonanie jest jak najbardziej uproszczone. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.


Magdalena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Przepiśnik kuchenny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty