Lista przepisów na pikantna ryba po grecku z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Zaloguj się lub zarejestruj.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pikantna ryba po grecku. Ryba po grecku min łatwe przystępne. Dzisiaj tradycyjna potrawa kuchni polskiej, czyli ryba po grecku ;) Nie mam pojęcia skąd się wzięła ta nazwa, ale na pewno nie z kuchni greckiej.
Może być podawana na ciepło lub na zimno. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Przepis na rybę po grecku w dwóch wersjach. Prosty przepis tradycyjny oraz przepis na wersję fit, czyli ryba po grecku dietetyczna.
A to moja wersja smażonej rybki w pikantnym warzywno-pomidorowym sosie. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Składniki: Moja ryba po grecku na ostro.
Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Kawałki ryby, oprószona zaledwie mąką, powinny być podsmażone na patelni, a następnie ułożone na płytkich półmiskach.
Dopuszcza się jednak przygotowanie ryby na parze i doprawienie jej bardziej pikantnym sosem. Do dań typu ryba po grecku najlepiej nadają się białe ryby typu dorsz, morszczuk czy mintaj. Jak zrobić rybę po grecku? Tradycyjne danie rybne na świątecznym stole, które może być podawane na ciepło lub na zimno.
Filety z dorsza i duszone warzywa: cebula, marchew, pietruszka, seler i por z dodatkiem sosu pomidorowego. Kolejny raz przekonałam się o tym na Wigilii u teściowej na której spotkały się moja i jej wersja ryby po grecku. Moja - nieco łagodniejsza, słodko-kwaśna i jej - z dużą ilością chilli, intensywnie pikantna. Dla rozróżnienia mówiliśmy, że na stole mamy rybę po grecku i rybę po diabelsku. Moja ryba po grecku jest bardzo smaczna, ma wyraźny słodko-kwaśny smak, ma miękkie warzywa, jest gęsty od warzyw, lekko pikantny i bardzo aromatyczny.
Najczęściej dodaję rybę gotowaną, ale spokojnie można zamienić na smażoną. Najlepiej przygotować tą potrawę dzień wcześniej, aby ryba zdążyła przejść smakiem. Następnie rybę pokroiłam na małe kawałki, posoliłam z obu stron i opanierowałam w mące (nadmiar mąki strząsałam z ryby).
Rybę usmażyłam na oleju. Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oleju, na którym smażyłam rybę (gdyby mąka z ryby opadła i się przepaliła olej należy wymienić na świeży).
Bardzo lubię rybę po grecku, robię ją dosyć często. Raz klasycznie, tak jak dorsza po grecku, a innym razem w nieco odchudzonej formie, bo dodaję rybę gotowaną w parowarze albo pieczoną w piekarniku. I ta dzisiejsza jest właśnie z piekarnika. Wg mnie to znacznie mniej pracy niż przy klasycznej wersji, a efekt pyszny.
Dzięki temu można ją jeść przez cały rok. Do przyrządzenia tego dania najlepiej użyć ryb morskich. W tej roli świetnie sprawdza się również mintaj i. Autorem przepisu jest Paweł Kostadinov. Zachęcamy do odwiedzenia strony kostadinov.
Do tego kilka przypraw, ziele, liście laurowe. Wysmarować formę tłuszczem i ułożyć w niej ryby. Przykryć plasterkami cebuli i przyprawić pieprzem. Rogrzać piekarnik do 2st.
C - pomidory obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Dlatego przepisy na rybę po grecku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.