Witam, pozdrawiam serdecznie. Jako , że chciałam upiec tą roladę makową jedną szt. Piekłam przez minut ale po minutach zakryłam boki folią aluminiową bo powierzchnia była już wystarczająco zarumieniona a środek między struclami był jeszcze surowy bo się tam zebrało dużo kruszonki która nie dopuszczała ciepła. Dorota napisala,od kiedy robie sama mak moje wypieki makowe wychodza jak ze zdjec, samo to ze kogo obdaruje wypiekami mi powie ,ze jeszcze nie jedli tak dobrego ciasta, dziekuje Dorota za wszystkie rady porady.
Drożdżowa strucla orzechowa, która może święcić triumfy na Waszym świątecznym stole, tuż obok tradycyjnej makowej :-).
Idealne, mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe, znane Wam już wcześniej z najlepszej babki wielkanocnej. Nadzienie orzechowe bogate, sycące, z mocnym aromatem rumowym. Przepis na bezglutenowy makowiec zawijany. Smaczny, miękki i pachnący cytryną.
Na każdym rozsmarować masę makową pozostawiając ok. Zwinąć roladę niezbyt ciasno a końce skleić. Kładziemy na blaszce w odstępach od siebie.
Wyniki wyszukiwania dla strucla orzechowa moje wypieki pokaż przepisy tylko ze zdjęciami. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię.
Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Dziękuję wszystkim za porady. Strucla makowa - porady. Coś mi się wydaje, że jednak stchórzę i zrobię roladę makową z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego (szybsza, prostsza i dłużej zachowuje świeżość) bo na święta chce się mieć.
Wyjdzie Wam piękny, kształty makowiec, który potem wystarczy. Nic dziwnego - dobrze przygotowana. Ale jest tylko jeden wypiek, który kojarzy się właśnie jednoznacznie ze świętami i grudniem.
Strasznie się cieszyłam , że mi się udała. Jest to właśnie tradycyjna strucla makowa. Sama nawet nie wiedziałam, że potrafię wykonać i upiec, taką roladę makową. Moim zdaniem jest to wypiek, który nie ma sobie równych.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na moje wypieki strucla z makiem.
Dodane przez Annuar w: Tylko o kuchni. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler.
Jeśli Święta Bożego Narodzenia to musi być strucla makowa! Wybrałam przepis, w którym wykorzystano gotową masę makową, ponieważ właśnie w posiadaniu takiej masy byłam. Pomimo tego, że podczas wyrastania ciasto powiększyło swoją objętość, to w czasie pieczenia mocno pękło wzdłuż jednego.
Sklepowe wersje ciasta z makiem zawierają dużo ciasta i cienką kreskę maku, dlatego sto razy bardziej wolę przygotować taką struclę w domu. Smakowita strucla z serem. Idealna do szklanki zimnego mleka lub ciepłej herbatki. Polecam wypróbowanie przepisu. Makowiec jest nieodłączną częścią świąt Bożego Narodzenia.
Według wierzeń ludowych spożywany w Wigilię ma zapewnić nam szczęście. W moim domu makowce czy też strucle makowe pieczone są w dużych ilościach. Lubimy je podjadać od Wigilii do samego sylwestra. Puszyste, drożdżowe ciasto z dużą ilością maku i bakaliami, pachnące miodem łatwo się przechowuje i długo.
Ponieważ zależało mi na udanym wypieku, skorzystałam ze sprawdzonego przepisu Dorotus. Wyśmienity makowiec zawijany, strucla makowa. Wierzch ciasta tworzy pyszna chrupiąca skórka oblana lukrem.
Ciasto wyglądem przypomina tradycyjny makowiec, jednak różni się kilkoma składnikami: ciasto drożdżowe jest z całymi jajkami, a. Właśnie wyjęłam je z piekarnika, czekam na ostygnięcie, żeby polukrować. Fantazyjna i smakowita strucla z rabarbarem i marcepanem. Wypiek czasochłonny, ale zdecydowanie robiący wrażenie.
Kruche ciasto pysznie komponuje się z kwaskowatym rabarbarem i słodkim marcepanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.