Zajebisty żurek, jak ugotowałam na obia tak do tej pory nie mogę przestać jeść. Myślalam, że ugotowanie żurku przerasta moje możliwości, ale na szczeście nie. Wszystko jest możliwe, także spełniajmy swoje marzenia! Podczas tegorocznych Świąt Wielkanocnych, pierwszy raz gotowałam świąteczny żur dla całej familii zasiadającej przy stole i tak wdaliśmy się w rodzinną w dyskusję na temat żuru.
A raczej wdało się wujostwo i rodzice, bo ja nie bardzo mam co wspominać, jeśli chodzi o lata ich młodości.
Po lekkim przestudzeniu boczku pokroić go w kostkę i wrzucić z powrotem do wywaru. Gotować wywar do miękkości warzyw, a następnie wrzucić pokrojoną białą kiełbasę, majeranek oraz łyżeczkę cukru. Ugotowany boczek kroimy w kostkę, a kiełbasę w plastry. Cebulę i boczek podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem,a pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni i pokrojoną kiełbasę wrzucamy do wywaru.
Dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem. Kapuśniak z domowego kiszenia kapusty ugotowany na wędzonym boczku i kiełbasie.
Idealna zupa na zimowe,. Obejrzyj smaczny przepis na żurek i ciesz się wyśmienitą zupą na obiad. Taki gotowany boczek przygotowywała moja mama od czasu do czasu.
Zarówno tata, jak i ja, chętnie przyrządzaliśmy z nim kanapki. Na pozostałym wywarze mama gotowała zupę, ale jaką zupę! Tradycyjnie jadano go w okresie poprzedzającym Wielkanoc (żur postny), ale również serwowano na świąteczne śniadanie lub obia tyle że wtedy był znacznie „treściwszy”. Dodajemy przyprawy : sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe.
Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy zakwas i białą kiełbasę oraz boczek i majeranek. Boczek kroimy w paski a kiełbasę w plasterki. Gotujemy jeszcze chwilę i na koniec zabielamy śmietaną.
Dodatek siekanego szczypiorku sprawia, że żurek z boczkiem wędzonym ziemniakami nabiera wiosennego charakteru. Przygotujemy go raz-dwa na bazie Żurku Nasza Specjalność WINIARY, z dodatkiem podsmażonego z cebulą wędzonego boczku i świeżego czosnku. Mięsny żurek z boczkiem i cebulką zaprawiamy śmietaną i posypujemy zielonym.
Tradycyjny, sycący i aromatyczny żurek z dodatkiem boczku i białej kiełbasy. Od tego dania wiele rodzin rozpoczyna wielkanocne śniadanie. Najlepszy jest żurek na mięsnym bulionie.
Najczęściej na żeberkach albo wędzonym boczku. Do czystego bulionu dodaj białą. Jak ugotować żurek z białą kiełbasą? Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na pół.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Grochówka na boczku wędzonym przepis. Jak dla mnie podwędzany boczek to podstawa dobrej grochówki. Można gotować tę zupę na surowych żeberkach, jednak nic nie zastąpi zapachu grochówka na wędzonce. Tradycyjnie podawany jest on w chlebie, jednak przeważnie serwowany jest na talerzach.
Ma on wiele odmian jednak do składników, bez których nie może się obyć należy zakwas z mąki żytniej. Białą kiełbasę i boczek przekładamy do większego garnka i zalewamy litra wody. Nastawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu. Po około pół godziny odstawiamy na chwilę garnek z gazu i wyjmujemy kiełbasę i boczek.
Ziemniaki kroimy w małą i równą kosteczkę i wrzucamy je do wody w której gotowała. Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu.
Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu! Zobacz nasze przepisy na Polki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.