wtorek, 10 października 2017

Ciasto drozdzowe z masa makowa

Na ciasto kładziemy przygotowaną masę makową. Na masę makową układamy dowolnie kawałki wcześniej odłożonego ciasta drożdżowego. Po upieczeniu posypać obficie wiórkami kokosowymi. Mimo, że już po świętach to mam dla Was przepis na ciasto makowe z masą bakaliową.


Wypiek ten nie należy do najbardziej wymagających podczas przygotowania więc na pewno sobie z nim poradzisz. Di bloguje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Di bloguje.

Przepis jak upiec proste w wykonaniu ciasto drożdżowe z masą makową. Będziemy potrzebować : na ciasto : 5g mąki. Następnie ciasto dzielimy na ok. Każdą kuleczkę, rozwałkowujemy rozsmarowujemy po ok.


Formujemy z nich kuleczki. Każdą z osobna zwijamy w rulon (tak jak naleśniki). Przepisy na ciasto drożdzowe z masą makową i wiśniami w wyszukiwarce kulinarnej - wszystkie zbliżone przepisy do ciasto drożdzowe z masą makową i wiśniami.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!

Masa makowa z dużą ilością bakalii, idealna do strucli, rogali i makowców. Desery domowa masa makowa. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto drożdżowe z masa makowa.


Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MASĄ MAKOWĄ Z BAKALIAMI Jedni pieką teraz makowce a ja upiekłam rogaliki drożdżowe z makiem :) Oczywiście skorzystałam z mojego niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe. Rogaliki wyszły przepyszne, pulchne, mięciutkie, pełne nadzienia makowego, polane lukrem. Składniki na ślimaczki drożdżowe z masą makową.


Przygotowanie dania ślimaczki drożdżowe z masą makową. Na rozmrożonym cieście rozsmarować ,raczej grubą warstwę ,masy makowej. Podzielić placek na części (trójkątów, jak pizzę ;) ). Na krótszy brzeg (podstawę trójkąta) nakładamy masę makową i zawijamy formują rogale.


Zwijamy od podstawy trójkąta, wierzchołek pozostawiamy na zewnątrz rogalika lub delikatnie podwijamy pod spód. Gdy ciasto podwoi swoją objętość można rozpocząć formowanie bułek. Z pozostałych jajek oddzielić żółtka od białek i białkami posmarować wierzchy bułek.


Nie wiem co takiego ma w sobie ciasto drozdzowe , ale je uwielbiamy. Bardzo lubie wyrabiac ciasto i tworzyc z niego bulki, ciasta, rogaliki. Bułki piec około minut.

Zostalo mi masy makowej i tak sie zastanawialam co z niej zrobic i padlo na takiego zawijanca. Powiem wam, ze wyszedl po prostu pyszny. Jedlismy go jeszcze ciep. Domowa masa makowa, pyszna, pełna bakalii takich jakie najbardziej lubimy. Ja do masy makowej daję bardzo dużo, drobno posiekanych bakalii.


Taką masę można wykorzystać do , klusek z makiem albo. Nareszcie znalazłam przepis na ciasto drożdżowe z makiem, które nie wymaga używania maszynki do mielenia. Jak może niektórzy z Was pamiętają nie posiadam takowego urządzenia (aktualizacja: już posiadam i robię domową masę makową). W związku z tym dotychczas korzystałam z masy makowej kupowanej w sklepie.


Przyrządzamy kutię, śliziki, kluski z makiem. Pieczemy makowce, wieńce drożdżowe wypełnione masą makową, ciastka z makiem. Na kilka dni w roku kuchnię przejmuje właśnie mak. Lubię przygotowywać domową masę makową z kilku względów. Przede wszystkim często te kupne, sklepowe masy makowe są niestety za słodkie i niskiej jakości.


Każdą rozwałkowujemy na prostokąt (grubość około 3-mm). Końce podkładamy pod spód. Kładziemy na posmarowanym oliwą z oliwek papierze do pieczenia i pakujemy rolady, zostawiając troszku luźnego miejsca. Ciasto dzielimy na dwie części. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i tniemy na kwadraty.


Nakładamy na każdą część masę makową. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Przepisy na babeczki drożdżowe z masą makową w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na babeczki drożdżowe z masą makową. Zostało mi masy makowej i tak się zastanawiałam co z niej zrobić i padło na takiego zawijańca.


Pora na świąteczną odsłonę ciasta drożdżowego! W postaci choinki nadziewanej masą makową :-) Zapewne znacie już podobny przepis z ubiegłego roku - drożdżową gwiazdę z makiem. Może w tym roku pokusicie się o zrobienie innej wersji - choinki. Dużym ułatwieniem w tym przepisie jest możliwość użycia gotowej masy makowej z puszki. Bułeczki na drugie śniadanie powstały pod wpływem chwili.


W zamrażarce odkryłam masę makową, zamrożoną jeszcze w grudniu :-). Przepis wzbogaciłam o dżem truskawkowy, by bułeczki dłużej zachowały wilgotność. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.


Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty