Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami. Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem.
Zupa botwinkowa przepis. Pyszna sezonowa zupa z botwinki.
Bardzo szybka w przygotowaniu. Najlepiej smakuje właśnie teraz, w sezonie wiosenno-letnim. Zazwyczaj gotuję bowiem jajka osobno i trzymam je pokrojone w osobnej miseczce.
Każdy może zdecydować, czy dodać je do swojej botwinki, czy też nie. Nie ma chyba gospodyni, która nie robiłaby tę zupę chociaż raz w życiu. Botwinka to wspaniała zupa.
Sama ją uwielbiam i przygotowuję na różne sposoby.
Dziś mam dla Was taki totalny zupowy standar czyli botwinkę z ziemniakami i koperkiem. Jest szybka i banalnie prosta w przygotowaniu, a do tego lekka. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli.
Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Dla mnie najważniejsza obecnie jest botwinka. Spieszmy się więc, póki dostępne są delikatne liści i łodygi młodych buraczków. Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem. Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy.
Najlepszą botwinkę gotowała babcia Zosia. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były jeszcze młode ziemniaki i marchewka, a. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach.
Na innym blogu jedna z blogerk pisała o rabarbarze – a ja uwielbiałam pić kompot z rabarbaru i jeść z nim ciasto drożdżowe, gdy byłam malutka. A to wszystko dzięki babcia, która gotowała mi również botwinkę z ziemniakami. Część z nich straci w gotowaniu, ale przecież można ją też zjadać na surowo i jeśli nie zupa botwinka na obia to niech na talerzu zagości sałatka z botwinkowymi listkami!
Przepisy z botwinką nigdy nam się nie nudzą, bo mamy na nią mnóstwo inspirujących pomysłów – zaczynając od klasycznej botwinki z jajkiem, przez nowe pomysły, takie jak botwinka z ogórkiem! W sezonie botwinka jest niezastąpiona w orzeźwiającym, tradycyjnym chłodniku litewskim, jak i chłodniku z jajkiem przepiórczym, z miętą czy innymi nowalijkami. Zdecydowanie botwinka dobrze łączy się smakowo z mielonym kuminem i kolendrą, z czosnkiem, marchwią i smażoną cebulką. Ja wiem, wiem doskonale, że to klasyka ale klasyka w dobrym wydaniu też zawsze jest na czasie!
Zachowuje jednak przy tym swój niepowtarzalny smak. Aby przywrócić piękny kolor zupie, najlepiej po dodaniu soku z cytryny, a przed zabieleniem zupy śmietaną – wrzucić odłożone wcześniej i obrane 1-buraczki i całość podgotować. Dziś pyszna domowa botwinka lub zupa z młodych buraczków. Gorąca, z buraczkami, marchewką i korzeniem pietruszki oraz z podduszoną na maśle botwiną. Dziś przedstawiam przepis na pyszną wiosenną zupę: botwinka.
Przyrządzam ją regularnie dopóki na moim ryneczku jest w sprzedaży botwinka czyli młode buraczki z łodygami i liśćmi. Zazwyczaj jest tak, że spośród wiosennego bogactwa warzyw botwina jest przez Zobacz więcej. A-Lisia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Z zielonej kuchni. Przede mną parę dni, podczas których miałam w planie zajadać się kaszami, wątróbkami i krewetkami.
Najczęściej przyrządzamy z niej zupę, ale istnieje wiele innych pomysłów na przygotowanie wspaniałych pyszności z botwinki. Uwielbiamy zabielaną zupę z botwinki z jajkiem, ale warto wypróbować też inne przepisy - z botwiny można zrobić np. Nazwą botwinka określa się również potocznie zupę lub chłodnik, przygotowane z tego warzywa.
Sezon na botwinę trwa zazwyczaj od połowy kwietnia do końca lipca. Lekkostrawna i orzeźwiająca botwinka to prawdziwy wiosenny przysmak, na dodatek bardzo wartościowy, bo prócz witamin i składników mineralnych zawiera cenne bioflawonoidy – silne przeciwutleniacze. Warto jadać ją nie tylko w postaci chłodnika w ciepłe dni, lecz także w. Restauratorka wprowadziła ją do menu wielu rewolucjonizowanych przez nią restauracji, w tym do Kameralnej w Chodzieży. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na botwinka pasteryzowana z koperkiem na zimę.
Całość gotowałam na małym ogniu. Dodałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku, posoliłam i zabieliłam śmietaną. Ja moją botwinkę podałam z jajkiem ugotowanym na twardo i posypałam koperkiem. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Surówka z botwiny pierwszy raz pojawiła się u nas na stole kilka lat temu.
Taka surówka z botwiny pasuje nam wyjątkowo jako lekka kolacja, do niej kilka kromek podsmażonego chleba lub bułki, szklanka wody z cytryną i można śmiało przeczekać upały. Barszcz z botwinki lub prościej mówiąc botwinka, to potrawa przygotowana z młodych liści oraz korzeni buraka ćwikłowego. Dodatkiem do zupy mogą być młode ziemniaki, jajka lub posiekany szczypiorek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.