A moj wyszedl dosc mokry,tzn. Sernik i makowiec według Agnieszki wchodzą do mojego zeszytu z przepisami. Kupiłam też Pani książkę, świetnie się czyta i często do niej zaglądam, tak po prostu, żeby przechwycić dobrą energię. Są święta, musi być makowiec.
Latoś by mi świąt nie zaliczył bez tego.
A że ma wymagania, oj ma, musiałam długo szukać. Mokry, bardzo fajnie wilgotny i nawet po 2-dniach nie jest suchy. Witam makowiec zawsze mi peka przejrzalam komentarze i mysle, ze z tych dwoch powodow ktore najczesciej Pani podaje to mam za cienki rozwalkowane ciasto, ciasto walkuje na wymiar 35×czy zatem zrobic troche mniejszy prostokat? Dziś prosty makowiec bez pieczenia z miodem i bakaliami.
Zaskoczę Was pewnie, ale w tym roku zamiast po czarny sięgnęłam po biały mak (bo mi zalegał) i wyszło to super dobrze! Przepis na makowiec zawijany. Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.
Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Choć piekłam pierwszy raz w życiu makowca jest juz moim ulubionym na pewno bede wracać do tego przepisu.
Upieklam wg przepisu, ale odcisnelam chyba zbyt mocno mak. O jedzeniu piszę, myślę i śnię! U mnie spotykają się osoby na zdrowej diecie, w tym bezglutenowej, wegetariańskiej, wegańskiej oraz wielbiciele polskiej kuchni.
Makowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Są potrawy i wypieki, które po prostu zrobić trzeba. Do nich właśnie należy tradycyjny makowiec zawijany, mokry, delikatny i miękki nawet następnego dnia. Psychologowie od lat alarmują, że okres przedświąteczny to jeden z bardziej stresujących momentów w roku (zaraz po ślubie, no ale ten zazwyczaj przydarza nam się rzadziej).
MAKOWIEC Z JABŁKAMI – JAPOŃSKI ( mokry ) Uwielbiam takie mokre, ciężkie, zimne makowce. Takie makowce są doskonałym pomysłem na ciasto na świąteczny stół, ale nie tylko. Każda inna okazja jest równie dobra! Dziś mam dla Was przepis na właśnie taki makowiec.
Mokry Makowiec Żółtka, margarynę oraz cukier utrzeć dodać mak, grysik, jabłka i bakalie.
Na połączyć z ubitymi na twardo białkami i przelać do blachy. Piec w temperaturze 1stopni przez około 30min Smacznego! Zobacz filJak sprawdzić czy jajko jest świeże.
Lista przepisów na mokry makowiec z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Za typowymi struclami makowymi nie przepadam. Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą.
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na przepis na pyszny mokry makowiec. Tata Lubego ostatnio wręczył mi puszkę gotowej masy makowej i dał zadanie: upiecz jakieś ciasto.
Nie bardzo wiedziałam jak się za to zabrać, ponieważ nie przepadamy za suchym makowcem, wolimy bardziej wilgotne ciasta. Makowiec jest pyszny, puszysty i wilgotny, także polecam wypróbować przepis i upiec taki makowiec na święta, makowiec jest naprawdę bardzo smaczny i wcale nie tak pracochłonny jakby się. Zawijany makowiec z bakaliami to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Puszyste ciasto, skrywające makowe nadzienie bogate w bakalie, obficie lukrowane to ulubione ciasto Polaków. W te święta wypróbuj przepis na makowiec z przepisu Magdy Gessler.
Prosty przepis na makowiec na Święta. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.