Roladę smarujemy olejem i dość ciasno zawijamy w papier do pieczenia, układamy na blasze. Moje rolady mają długość blachy od piekarnika. Gotowe strucle możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem. A tak naprawdę jest bardzo łatwy w wykonaniu.
Makowiec pełen masy makowej z rodzynkami i orzechami jest bardzo bardzo smaczny.
Idealny na zbliżające się święta! Z przepisu wychodzą dwa makowce. Czas przygotowania godz. Po wyrośnięciu pieczemy.
W międzyczasie przygotowujemy masę makową lub używamy gotowej masy makowej wcześniej osuszonej w piekarniku (czytaj wskazówki poniżej). Pokaźny zbiór przepisów. Przygotować rozczyn z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki, łyżek mleka.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, żółtka utrzeć, z cukrem i cukrem waniliowym. Do mąki dodać masę jajeczną, ciepłe mleko, rozczyn i sól. Dodać przestudzony, uprzednio rozpuszczony tłuszcz i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Zwijamy jak roladę i zawijamy końce ciasta pod spód. Struclę przekładamy na papier do pieczenia lekko posmarowany olejem, zawijamy go wokół rolady zostawiając ok.
Ciasto dokładnie wyrobić. Makowiec zawijany na drożdżowym cieście z dużą ilością bakalii oraz miodem to ciasto, którego nie może zabraknąć na. Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni!
Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to mój popisowy numer :-). Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Przepis na makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.
Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowiec wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale.
Makowiec zawijamy ścisło w papier do pieczenia (ścisło, czyli zawijamy tak aby papier dotykał do ciasta, nie ściskamy dodatkowo).
Makowce układamy na blasze do pieczenia lub wkładamy każdy w formę keksową, zlepienie powinno znaleźć się na spodzie. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. Makowiec to jedno z najpopularniejszych ciast - przygotowujemy je tradycyjnie na Wielkanoc oraz Boże Narodzenie. Można je przyrządzać w różnej formie, ale najbardziej znaną jest makowiec zawijany. Przekłada się go masą ze zmielonego maku, miodu, a także bakalii.
Jak zrobić dobry makowiec? Dobry makowiec to nie lada sztuka, którą warto opanować, zanim nadejdą święta. Do maku dodaje się masę serową i piecze z nich seromakowiec. Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku.
Makowiec na kruchym cieście. Pyszne, kruche ciasto, a w środku domowa masa makowa z bakaliami. Kuchnia francuska po prostu 3. Klasyczny, smaczny i prosty makowiec.
Absolutny mus na świątecznym stole. Ten jest miękki i lekki, z dużą ilością masy makowej. Ja użyłam mielonego maku, co polecam – obecnie można kupić bardzo dobrej jakości, świeży, mielony mak.
Trochę pracy trzeba włożyć ,ale smak wynagradza wszystko. Dodane przez czarnadora w: Tylko o kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.