W oryginalnej, węgierskiej wersji leczo robi się z pomidorów i papryki, które podsmaża się na smalcu, później dodaje się opcjonalnie kiełbasę. Ja w sezonie dodaję jeszcze świeżą kukurydzę a leczo gotuję na hiszpańskim chorizo, które podsmażam na początku przygotowywania potrawy. Prawdziwe leczo musi być ostre i takie też my preferujemy. Z łatwością jednak można tę ostrość kontrolować, dodając tyle ostrej papryki ile się wytrzyma.
Cukinia jest obecnie coraz tańsza, więc trzeba z niej korzystać… Przygotowałam leczo z cukinii, papryki oraz lekko pikantnej kiełbasy Chorizo (którą wprost uwielbiam!).
Jest to danie jednogarnkowe, więc przy okazji nie wybrudzisz kilku patelni, naczyń. Nie wymaga również dużej ilości wolnego czasu, ani nie jest pracochłonne. Chyba każdy je zna #128521; U mnie w domu rodzinnym, zawsze latem, gdy na działce u babci pojawiały się warzywa, królowało leczo z kabaczkiem i kiełbasą. Koniecznie zobacz też inne przepisy kulinarne zbliżone do przepisu na leczo z chorizo. Ale naszła mnie ochota, więc przygotowałam pyszne aromatyczne, lekko pikantne leczo z sezonowych warzyw i właśnie chorizo.
Wyniki wyszukiwania dostarcza duszlak. Dania główne Krokiety ruskie.
Połączenie ulubionych krokietów i pierogów ruskich. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Sierpień i wrzesień to idealna pora na leczo, kiedy wokół pełno świeżych, jędrnych pomidorów i papryki, czyli głównych składników tego dania. Dodane przez Bardolka w: Tylko o kuchni.
Smakerowicze powiedzcie mi - bo może ja jestem jakaś dziwna - czy według Was jest sens w dodawaniu przepisów na dania z torebki? Ciastka z torebki, makarony z torebki i wszystko z torebki! Czas przygotowania: min. Węgierskie leczo z hiszpańską chorizo. Następnie kiełbasę przełóż na talerz, a na wytopionym z kiełbasy tłuszczu usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Obłędne i rozgrzewające leczo z pikantnym chorizo, rozpływającą się w ustach wołowiną i warzywami takimi jak cukinia, papryka i pieczarki będzie hitem na Waszym stole! Nie mogłam przestać go jeść, gdyż smak tego dania jest absolutnie wyjątkowy! Chorizo nadaje mu charakteru, a zapewniam, że syci na długo. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, zdejmij skórkę i pokrój na kawałki. Do rondla przełóż pokrojoną na cienkie plasterki kiełbasę i podsmażaj z obu stron na średnim ogniu.
U nas znajdziesz przepis na leczo z cukinią oraz przepis na leczo z kiełbasą.
Przedstawiamy kilka przepisów na leczo. I jakiś tuman pisze o leczo z chorizo. Gdzie Rzym, gdzie Krym ? To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem.
To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos. Leczo z cukinią i kiełbasą to tradycyjna węgierska kuchnia. Szczerze mówiąc to leczo przypomina mi nieco polski bigos.
Leczo w polskiej wersji często gotowane jest z cukinią bądź kabaczkiem. Można jednak dodawać także inne dyniowate - np. Sprawdź, jak zrobić aromatyczne leczo z patisonem i chorizo - podajemy dokładny przepis. Latem uwielbiam robić leczo ze świeżych, soczystych pomidorów i młodej cukinii.
Ja moje leczo przyrządziłam z chorizo – hiszpańską kiełbasą o pikantnym, paprykowym smaku, która świetnie komponowała się z warzywami. W leczo tym użyłam kiełbasy chorizo, które jest pyszna i pikantna ale raczej tłusta. Dlatego sugeruje zmniejszenie gramatury (ja zważyłam jak wieprzowinę) albo zastąpienie kiełbasy chorizo jakąś inna chudą wędliną np.
W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Leczo z papryki i kiełbasy - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii leczo. Szybkie leczo z kiełbasą.
Gdy na grządkach i straganach pojawia się papryka, jednym z najprostszych i. Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów. Leczo z kiełbasą jadałam jako dziecko bardzo często, ot tak, domowe, naturalne i proste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.