piątek, 13 października 2017

Papryka marynowana w słoikach

Przepis jest prosty, a papryka konserwowa przyda się do sałatek, przekąsek i dań obiadowych. Sprawdzony przepis na papryka marynowana w occie (w słoiku na zimę) od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po.


Taka marynowana papryka świetnie smakuje i jest super dodatkiem do różnych dań.

Papryka konserwowa na zimę – przepis. Do przetworów na zimę używamy z reguły papryki czerwonej, ale spokojnie możecie tez zamarynować paprykę żółtą, pomarańczową. ZALEWA: Wodę, ocet, cukier, sól, zagotować. Odcedzoną gorącą paprykę układać ciasno w słoikach dodać gorczycę, listka laurowego,ziele angielskie i na wierzch do każdego słoika wlać po łyżce oleju. PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH.


Dolałam do niej ocet, wsypałam cukier i sól. Do każdego słoika wsypałam. Na koniec wlać łyżkę oleju i pozamykać słoiki.

Dzisiaj na stronie u mnie papryka marynowana w occie u nas mówi się na nią papryka konserwowa ale to kwestia przyzwyczajeń. Propozycja na pyszną marynowaną paprykę na zimę. W przepisie używam obu pojęć i łyżeczki i łyżki. Marynowana papryka z cebulą i czosnkiem to idealny przepis na zimę. Przygotowana w słoikach zasilać będzie półki domowej spiżarni, by w dowolnym momencie towarzyszyć nam jako dodatek do obiadu, sałatki czy kanapek.


Polecam prosty przepis na pyszny dodatek do wędlin, jak również dobry składnik do sałatek. Subskrybuj po kolejne przepisy! Szczegółowy przepis na blogu Domog. Zimą słoiczek przygotowanej w ten sposób papryki posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek.


Przygotowanie jest bardzo proste, a dodatki możesz skomponować według własnych. Od ponad lat przygotowuję paprykę z tego przepisu. Przechowywana w piwnicy może stać bardzo długo-aż do kolejnego sezonu. Ważnym etapem w przygotowaniu papryki, jest czas gotowania słoików, nie może być zbyt długi gdyż papryka będzie bardzo miękka, i nie będzie się nadawała do sałatek, czy koreczków.


Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem (w słoikach) Agatka: Pieczona papryka. Miękka, delikatna, słodka. O lekko wędzonym smaku i zapachu jest doskonałą przekąską, dodatkiem do kanapek, sałatek czy sosów do makaronu.


A papryka marynowana w zalewie miodowej jest po prostu przepyszna – nie za kwaśna.

Doskonały przetwór, który koniecznie musi znaleźć się wśród zimowych zapasów. Przygotować zalewę : zagotować wodę w garnku razem z przyprawami , gotować ok. Gorącą zalewą zalewać słoiki z papryką , poczekać chwilkę aż woda wszędzie dojdzie i zakręcić , ustawiać do góry dnem , można dodatkowo pasteryzować w piekarniku w temperaturze 1stopni minut. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.


Wczoraj robiłam sałatkę z ogórków na zimę, w przepisie były ogórki, cebula, sól, cukier, ocet i olej, zgubiłam gdzieś kartkę z proporcjami i dałam wszystkiego na oko i kiedy jeden ze słoików po. To jedne z tych przepisów, z którym wiążą się u mnie większe emocje. No przynajmniej tych, które utkwiły mi znacząco w pamięci, to.


Obrane papryki kroimy na ćwiartki lub ósemki (w zależności od jej wielkości) i układamy ciasno(!) w wyparzonych wcześniej słoikach. I choć wydawać się może, że największą wartość mają świeże warzywa, papryka w occie również może nieść za sobą wiele korzyści, a kto wie, czy nie jeszcze więcej. I nie jest trudna w przygotowaniu! Ułożoną w słoikach paprykę zalewam gorącą zalewą aż do pokrycia wszystkich składników, szczelnie zakręcam.


Doprowadzam do zagotowania. Większość osób przyzwyczaiła się, że papryka marynowana robiona jest w occie i najczęściej podawana jest do sałatek, mięs i kanapek. Tymczasem mamy kilka rodzajów marynowanych papryk. Sprawdź najlepsze przepisy na paprykę marynowaną w słoikach.


Tak przygotowaną paprykę ciasno układamy w umytych słoikach z przyprawami. To też moja ulubiona papryka konserwowa, choć w tym roku nie robię, bo w zeszłym. Z tego przepisu otrzymacie świetną domową, marynowaną w zalewie octowej paprykę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty