Ziemniaki umyć i oskrobać, pokroić na cienkie plasterki. W szerokim garnku na oliwie podsmażyć ziemniaki (ok. 5-minut), następnie wlać gorący bulion i zagotować.
W połowie gotowania dodać plasterki buraczków. Lekką, zdrową, a jednocześnie pożywną zupę przygotujecie w zaledwie minut. Przed wami, smakowita zupa z botwiny z ziemniakami i aromatycznym koperkiem! Robimy go z mięsa, marchewki, pietruszki i selera.
Gdy wywar będzie gotowy, odcedzamy z niego mięso i odejmujemy część warzyw. Kroimy ziemniaki i dodajemy do naszego wywaru. Umytą dokładnie botwinkę trzeba pokroić w drobne kawałki. Znam ten przepis od mojej mamy, tylko ja zamiast natki pietruszki dodaję koperek i ok.
Do tego dania oddzielnie podaję ugotowane młode ziemniaki polane skwarkami. Zupa botwinka Dzień dobry, Zupa z botwinki to prawdziwy wiosenny klasyk. Obrane młode ziemniaki kroimy w grubszą kostkę. Czosnek bardzo drobno siekamy.
Oddzielamy łodyżki od liści buraka. Liście zwijamy i siekamy w paseczki. Do bulionu dodajemy buraczki, marchewki i ziemniaki. Zagotowujemy, po czym gotujemy.
Moja klasyczna botwinka wzbogacona jest o dodatek ziemniaków. Na koniec zaprawiam ją jeszcze śmietanką z odrobiną mąki pszennej. Jeśli lubisz zupy z mięsem to moja botwinka z kurczakiem będzie dla Ciebie. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy w plasterki, dodajemy do wywaru, dodajemy ziele i liść angielski oraz porę i natkę pietruszki, gotujemy rosół na wolnym ogniu -doprawiamy solą i pieprzem. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku.
Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Zazwyczaj jest tak, że spośród wiosennego bogactwa warzyw botwina jest przeze mnie omijana i nie wkładana do torby z zakupami. A przecież dobrze ugotowana botwinka to bogactwo smaków i aromatów. Dopiero wtedy dodajemy botwinkę chwile gotujemy i zalewamy śmietaną. W tym samym czasie gotujemy ziemniaki osobno.
Po ugotowaniu ugniatamy z odrobina masełka i łyżką do lodów robimy kulki na talerz i zalewamy botwinką. Sycąca zupa o wyjątkowym smaku. Obraną marchew, pietruszkę oraz ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić doi mięsa, gotować kolejne min. Pozostaje już tylko oblać całość delikatną oliwą lub olejem roślinnym. Płaska łyżeczka soli oraz pieprzu i trochę majeranku lub oregano.
W szerszym garnku rozgrzewam łyżki oleju rzepakowego. Wrzucam pokrojone ziemniaki i obsmażam przez kilka minut. Wlewam gorący bulion warzywny.
Gotuję około - minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Wskazówki Jeśli używamy młodej marchewki i pietruszki, nie musimy ich wcześniej podgotowywać, gotujemy je od razu razem z botwinką. Uwielbiam moją babcię między innymi za jej wspaniałą kuchnię. Wiosną babcia robi rewelacyjne zupy ze świeżych warzyw.
Sposób przygotowania tej zupy jest tak prosty, że botwinka regularnie pojawia się na moim stole. Naprawdę każdy poradzi sobie z jej przyrządzeniem, więc do dzieła i botwinka na stół. Do gorącego wywaru dodaję pokrojone w kostkę buraczki, ziemniaki i listki (listki można dodać minut przed końcem gotowania, ja dodałam już na początku, by mieć pewność, że będą miękkie i moje dzieci nie potraktują ich jak wrogów), doprowadzam do wrzenia i gotuję na słabej mocy płyty do miękkości warzyw, ok. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle.
Do cebuli dodajemy ugniecione ziemniaki i mieszamy razem. Zupę wlewamy do głębokiego talerza (z ziemniakami), dekorujemy śmietaną, jajkiem na twardo i koperkiem. Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem.
Najlepszą botwinkę gotowała babcia Zosia. W garnku poza młodymi buraczkami i liśćmi botwiny były jeszcze młode ziemniaki i marchewka, a całość zabielana zatrzepką ze śmietany i pszennej mąki. Babcia nie dodawała soku. Jeżeli jesteś fanką botwinki, ten przepis jest dla Ciebie. Lista przepisów na botwinka ziemniaki z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda. Skwarki z wędzonego boczku dodatkowo wzbogacają jej bogaty aromat, a ziemniaki czynią ją treściwą i sycącą.
Jestem szczęśliwy, że w końcu mamy w Polsce sezon na warzywa. Odwieczny cykl w naturze. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem.
W garnku rozgrzewam oliwę, podsmażam ziemniaki z czosnkiem, zalewam gorącym bulionem, gotuję na małym ogniu przez minut. Botwinkę, koperek i czosnek drobno siekam. Jak zrobić zupę z botwinką na obiad krok po kroku.
Dodaję ziemniaki oraz łodyżki botwinki (posiekane) i gotuję jeszcze przez minut. W ostatniej minucie dokładam listki botwinki (posiekane).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.