piątek, 27 października 2017

Jagodzianki z mrożonych jagód

Zrobiłam z mrożonych jagó trochę wypłynęły jeszcze podczas wyrastania ale to nic nie szkodzi. Następnym razem będą już ze świeżych. Ciasto idealne, smak - bez porównania lepszy od kupnych.


Lista przepisów na jagodzianki z mrożonych jagód z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Moje domowe jagodzianki są tak pyszne, że szykuję je również zimą.

Warto bowiem zamrozić latem jagody, by móc je wykorzystać do domowych wypieków. Bez obaw, nawet zimą możesz upiec jagodzianki z mrożonych jagód. Swoje jagodzianki przygotowałam z suchych drożdży, które również mam zawsze pod ręką.


Jagodzianki z mrożonych jagód 1. W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem.


Zostawić, żeby wyrosło, ok.

Najbardziej puszyste i delikatne jagodzianki ever! Tym razem, dla odmiany od klasycznych jagodzianek, przygotowane z kruszonką, ale można je po prostu polukrować. Skorzystałam z przepisu na ciasto drożdżowe z Waszego ulubionego makowca zawijanego. Dzięki temu, że jest bogate w żółtka, jest żółciutkie, puszyste, delikatne. W zasadzie nie są to klasyczne jagodzianki, a raczej bułeczki z jagodami, ale taka wersja od czasu do czasu mile widziana.


Przepis jest bardzo podobny do tego na bułeczki z porzeczkami. Forma dokładnie ta sama, czyli „do odrywania”, ale ciasto nieco zmodyfikowałam i znacznie dłużej zachowuje świeżość, bo nawet po dniach bułeczki są pulchne. Desery Deser z dodatkiem jagód. Szybciutki i smaczny deser min łatwe tanie.


Pyszne domowe jagodzianki. Z dużą ilością jagód i małą ilością ciasta. W sam raz do weekendowej kawki. Smakują rewelacyjnie i wręcz rozpływają się w ustach. Rozpocznij od przygotowania rozczynu z drożdży.


Do mleka wsyp 2-łyżki mąki, połowę cukru i zamieszaj. Teraz dodaj pokruszone drożdże. Ponownie rozmieszaj, wszystko przykryj ściereczką i odstaw na minut, by drożdże zaczęły pracować.


Kiedy byłam mała regularnie jeździliśmy w tamte okolice na grzyby do drewnianego domku moich dziadków.

Chyba większość z nas lubi jagodzianki, a te zrobione samodzielnie smakują najbardziej. Spróbujcie koniecznie, u mnie to już kolejna partia w tym roku. Zimą możecie zrobić je z mrożonych jagód. To zdecydowanie jedna z najbardziej ulubionych letnich propozycji.


Na pewno ktoś z Waszego doświadczenia skorzysta. Jedna ważna uwaga – można użyć jagód świeżych, można mrożonych. Na koniec efekt będzie dokładnie taki sam.


Jeśli gdzieś nie skleicie ciasta bardzo dokładnie, to nieco soku wypłynie na blaszkę. Ale wtedy mówicie, że to są rustykalne jagodzianki i że tak ma być. Gotowe bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka.


Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem. Moja prababcia wypiekała jagodzianki w piekarniku przy kuchni węglowej. Moja mama, jako mała dziewczynka, razem z siostrami chodziły z nią latem do lasu na jagody, a po udanych zbiorach, następnego dnia, na śniadanie, dostawały pyszne jagodzianki i szklankę ciepłego mleka prosto od krowy.


Umiejętność wypiekania ciasta drożdżowego po prababci odziedziczyła moja babcia, która po.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty