środa, 25 października 2017

Kiedy wlać zakwas do żurku

Możesz też część zakwasu użyć do zupy, a część odlać do butelki lub słoika i trzymać po to, by wlać taki gotowy zakwas do nowego. Wówczas cały proces tworzenia zakwasu do żurku mocno przyspieszy. Ja w ogóle nigdy nie gotowałam żurku, u mnie w rodzinie jakoś się nie gotowało, jadałam tylko gdzieś poza domem, zawsze był lekko gęstawy i teraz nie wiem, czy to od tej mąki właśnie, czy od czegoś innego (np. od ziemniaków).


Przepis mam wg Macieja Kuronia, ale tam też pisze po prostu wlać zakwas, bez informacji czy z mąką. A u nas jest żurek na święta i tylko wówczas #128578; Robimy go na kupionym zakwasie ale do środka dajemy zawartość święconki, stąd taki żurek je się tylko raz w roku !

Dodajemy kromeczkę chlebka z koszyczka, jajeczka, kiełbaskę, ciutkę chrzanu, używamy nawet poświęconej soli i pieprzu w ziarnkach. Do naczynia z zakwasem wlej – chochelki wywaru i rozmieszaj, aby nie było grudek. Wlej do garnka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek. Gotuj przez – minut, dopraw do smaku pieprzem i solą. Wyłowioną wcześniej kiełbasę pokrój na plasterki i dodaj do żurku.


Podawaj z jajkiem na twardo. Domowy zakwas na żurek sprawi, że Wasze święta będą miały niepowtarzalny smak. Można od razu wlać go do zupy lub przechowywać przez tygodnie w zamkniętym słoju w lodówce.

Nadchodzi czas kiedy już myślę o Panu. Zabiorę się za Pana genialny zakwas i dzień przed Święconką za Żur , rownież Pana przepisu. Gotowy zakwas przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce do tygodni. Warto odłożyć 2-łyżki, które później w miejsce chleba użyjemy do przygotowania kolejnej porcji.


W zależności od preferencji zupę gotujemy na wywarze warzywnym lub mięsnym. Wlewając rozrobiony wcześniej ze śmietaną lub mlekiem zakwas. Do garnka dodaj wędzonkę, białą kiełbasę, ząbki czosnku. Wszystko zalej bulionem warzywnym.


Po upływie wyznaczonego czasu, wlej zakwas na żurek wraz z mąką. Do żurku dodaj sól, a także majeranek, wszystko wymieszaj. Jeszcze do niedawna nie znosiłam żurku, w sumie to od dziecka. Jak był podawany na Wielkanoc to zawsze się wymigiwałam aby go nie jeść :). Ale gusta się zmieniają i ja polubiłam żurek ale tylko robiony od początku do końca samodzielnie w domu- czyli robiony na zakwasie zrobionym samodzielnie.


Kisi się mąkę z przyprawami i czeka aż powstanie w niej duża ilość kwasu mlekowego, dzięki czemu będzie miał charakterystycznych zapach i smak. Zakwas na żurek bezglutenowy. Do tak przygotowanej bazy dodaję zakwas (dobrze rozmieszany).

Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewaj zakwas do uzyskania pożądanego smaku. Następnie do garnka dodaję rozgnieciony lekko ząbek czosnku, dwie małe łyżeczki chrzanu i przede wszystkim majeranek. To mieszanka mąki żytniej lub pszennej oraz wody odstawiona na kilka dni do fermentacji.


Można kupić gotowy (w okresie przedświątecznym jest dostępny w każdym sklepie) w butelkach szklanych lub plastikowych. Na końcu wlej wodę ogórkową , wymieszaj. Wody ogórkowej nie musisz dodawać, ale wtedy zakwas będzie dłużej kisł.


Słoik przykryj lnianą ściereczką lub papierowym kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni ( 3-dni ). Aby sprawdzić, czy zakwas jest gotowy, należy wziąć trochę zakwasu na język. Mówiąc prostym językiem jest to ukwaszona mąka. Do wywaru wlać zakwas z butelki, wymieszać i przyprawić solą, pieprzem, majerankiem oraz chrzanem do smaku. Do szklanki przelać odrobinę żurku (około pół szklanki) i wymieszać go ze śmietaną, a następnie wlać do żurku, cały czas mieszając.


Tradycyjny zakwas na żurek z pewnością podkreśli smak przygotowywanych potraw i sprawi, że będą zdecydowanie smaczniejsze. Odkryj prosty przepis na zakwas do żurku i ciesz się wyśmienitym smakiem oraz aromatem tego wielkanocnego dania. Bardzo dokładny przepis jak zrobić doskonały zakwas na tradycyjny domowy żurek.


To co tutaj jest napisane to dobrze rozumiem. Chleb do żurku z dodatkiem zakwasu pszennego i drożdży. Oryginalna forma do podania np. Z powodzeniem można go również użyć do podania innych potraw np.


Po odpowiednim przygotowaniu – tylko lekko nasiąka od środka, natomiast z zewnątrz pozostaje suchy i chrupiący. Szybko i prosto, według tradycyjnej receptury. Oto przepis na idealny zakwas na bazie mąki żytniej. Wczoraj raz pierwszy w życiu robiłam żur, a wcześniej po raz pierwszy w życiu zakwas ().


Zgodnie z radą psiapsióły, spróbowałam zakwas przed dodaniem go do zupy. Kwaśny był, wyglądał buro-brzydko, ale żadnej pleśni czy czegoś niepokojącego nie było. Do zupy dodałam, i po ugotowaniu kilka łyżek przełknęłam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty