poniedziałek, 9 października 2017

Lasagne sos beszamelowy

Sos beszamelowy do lasagne Lekko wystudzony sos wymieszaj z 1–żółtkami i ewentualnie pianą z białek. Posyp startym żółtym serem, zapiecz. SOS BESZAMELOWY Do rondla wlewamy mleko dodajemy mąkę, masło, oregano,sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwile cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos - pyszny sos beszamelowy!


Makaron na chwile wrzucamy na osolony wrzątek i odlewamy.

Sos beszamelowy: w średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.


Danie zapieka się i podaje na gorąco - aromatyczne, wilgotne i bogate w smaku. Moja lazania będzie idealna z sosem beszamelowym. Tak samo jak sos beszamelowy do dań z makaronem w roli głównej.

Nawet sam makaron z białym sosem smakuje nieziemsko. Ten sos pysznie smakuje też do zapiekanki czy do sałatki. Ja uwielbiam polewać sosem beszamelowym smażone lub pieczone ryby. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem.


Bez niego nie będzie lasagne, wielu zapiekanek mięsnych, warzywnych, z makaronem, nie wspominając o rybie pod beszamelem. Następnie znów sos beszamelowy, żółty ser, makaron, sos bolognese i tak aż do wyczerpania składników. Na makaron wylewamy sos bolognese, rozsmarowujemy. Na wierzchu powinien znaleźć się sos beszamelowy i żółty ser. Dla dodatkowego podkręcenia smaku możesz dodać także garść ulubionego tartego sera – Francuzi dodają go do większości dań, nie powinni się więc obrazić.


Sos i warzywa można przygotować sobie wcześniej. Lasagne powinna mieć min. Przed pieczeniem wystarczy przełożyć płaty lasagne sosem oraz warzywami, posypać serem i zapiec.


Polecam na letnie danie z młodymi warzywami! Obecność żółtka poprawia konsystencję lazanii – sprawia bowiem, że całość trzyma formę także po ukrojeniu porcji. Przepis na Sos beszamelowy.

Wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Wystarczy pilnować aby nie powstały grudki i ciągle go mieszać. Podstawą każdego sosu beszamelowego jest zasmażka z masła i mąki.


Z pewnością podkreśli smak dania oraz uwydatni aromat. A przypraw się nie bójcie ano i prawda z tymi kostkami,ja nawet sama zrobiłam z warzyw,odrobiny oliwy i dużo przypraw-porobiłam kosteczki i. Częsty składnik różnego rodzaju potraw. Dodatki Sos beszamelowy. Widac to przy lasagne przygotoawnej troche wczesniej - na zimno lasagne z beszamelem dokonale sie kroi i nie rozjezdza, a bez beszamelu trudno ja porzadnie poporcjowac. Nawiasem mowiac, dlatego wlasnie daje sie go tez pod spod i na wierzch calej lasagne - zeby zwiazal platy makaronu i sos.


Sos beszamelowy, bardzo prosty, a jednak wielu osobom sprawia problemy lub nie wychodzi taki, jak powinien. Przyznaję, że mi też się pierwszy zgrudkował, ale wiem już, w czym tkwi błąd i jak robić, by zawsze wychodził. Ten sos lub jego pochodne często gości u mnie w kuchni. Powstał pod koniec XVII w. Ludwika XIV, jego autorem jest markiz Louis de B éc hameil, który podobno nad doskonałą recepturą pracował przez kilka lat. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę, podgrzewaj przez chwilę.


Wąskim strumieniem wlewaj mleko, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Cały czas mieszaj, aż sos zgęstnieje i się zagotuje. Wtedy ściągnij garnek z palnika, dodaj ser i wymieszaj.


Zawodowi kucharze przygotowują beszamel o różnych stopniach gęstości. Na ich bazie robią następnie sos do lasagne, sos beszamelowy z serem i wiele innych. Sos beszamelowy-w garnuszku rozpuścić masło, dodać mąki, mieszać cały czas (mąka nie powinna się zarumienić).


Doprowadzić do zagotowania, mieszać by sos nie przywarł do dna garnka. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć płaty lasagne tak by zakrywały całe dno. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.


Jeśli zamierzamy zjeść lasagne natychmiast po wyjęciu z piekarnika, lepiej, żeby beszamel był dość gęsty, a jeśli może poczekać – sos beszamelowy może być rzadszy. Sól i gałkę muszkatołową dodajemy do smaku na sam koniec przygotowywania sosu. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Beszamel (sos beszamelowy) – rodzaj sosu, wymyślony rzekomo przez francuskiego wysokiego urzędnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel. Jest to de facto zasmażka z mąki na maśle, rozprowadzona mlekiem. Główne składniki to mleko, mąka i masło, przyprawiany solą kuchenną, białym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.


Genialnie łączy makaron z innymi składnikami przy czym nie zaburza smaków. Możesz wykorzystać sos beszamelowy również do zapiekanki warzywnej, mięsnej lub ziemniaczanej. W tych wariantach świetnie sprawdzi się sos beszamelowy z serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty