Bożonarodzeniowych przepisów. Dziś przepis na pierniczki znaleziony na forum cincin. Ciastka robi się w ekspresowym tempie, a w piekarniku za sprawą drożdży rosną jak oszalałe!
Pulchne pierniczki na pewno sprawdzą się na wigilijnym stole. Aby je przygotować, w osobnych naczyniach wymieszaj , przesiane przez sito składniki, m. Idealnie spiszą się na zbliżające się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia. Przygotować miskę,włożyć do dużej torby foliowej i gorące pierniczki prosto z blachy wkładać do miski i zakręcać folię aby para nie uciekała. Każdą partię świeżo upieczonych ciastek dokładamy do miski.
Szczelnie owiniętą miskę pozostawić aż pierniki wystygną. Sa mięciutkie i nadają się do jedzenia zaraz po wystygnięciu. Pyszne pierniczki pulchne trochę, jak toruńskie, miękkie w środku. Lekko twardnieją, ale są inne od tych klasycznych pierniczków, jakie wiesza się na choinkę. Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną. Nagrzej piekarnik do 1st. C i piecz pierniki przez ok. Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem.
Właśnie wyrobiłam ciasto, ale bardzo się klei, wiec włożyłam do lodówki. Piernik staropolski już upieczony i pierniczki z tego ciasta nadziewane powidłami i marcepanem. Pierniczki z tego przepisu piekę od kilku lat. Jest tylko jeden problem - raczej nie dotrwają do świąt :-).
Znikają z prędkością światła. W piątek razem z Kasia i Danielem będziemy świętować ich ślub. Ja z mężem mam zaszczyt być świadkiem w tym ważnym dla nich. Miękkie, pulchne mini-pierniki, pachnące przyprawą korzenną i… świętami. Sprawdzą się jako ozdoba stołu, ciastka na kiermasz lub bardziej klasycznie: na talerzu czy paterze z ciastami podczas rodzinnych uroczystości czy świąt.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pierniczki pulchne. W czym przechowywać pierniczki? Dodane przez ewulkaw: Tylko o kuchni. Ten przepis jest dla Was! Razem z mamą pr Zobacz więcej.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki. U mnie zadecydowało to, że bardzo zasmakowały rodzince. Te grubsze są pulchniutkie i miękkie, tata uwielbia zajadać się nimi wraz z mlekiem. Te miękkie można jeść i dekorować od razu. Twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do zamkniętego pojemnika.
Gdy zmiękną, można je dowolnie udekorować. Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki (zaraz po upieczeniu, np. słomką). Smaczne, puchate w środku, chrupiące z zewnątrz i jednocześnie rozpływające się w ustach pierniczki, które idealnie komponują się ze świąteczną atmosferą i magią Bożego Narodzenia. Bajeczne, kolorowe pierniczki na pewno urzekną dzieci, ale także dorośli z pewnością ulegną ich urokowi. Ostatnio zaroiło się od przepisów na pierniczki.
Czuć wyraźnie w powietrzu atmosferę świąt. Ja mam na nią czas dopiero teraz ale to w zupełności wystarczy. Moje pierniczki miękną w 5dni więc w sam raz zdążą na święta. Jeżeli jeszcze nie wypatrzyliście przepisu to bardzo Wam polecam te dwa.
Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. blach) w nagrzanym piekarniku ok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.