Makowiec na cieście kruchym. Kruche i maślane ciasto z wilgotną masą makową z dodatkiem orzechów i żurawiny. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Durszlak - makowiec zawijany z gotowej masy makowej.
Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Przepis na pyszny makowiec na kruchym cieście, czyli prosty makowiec, który musi się udać. Białka ubić na piane, dodać do masy i lekko wymieszać całość. Tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Piec w temperaturze 1stopni przez minut.
Ten makowiec to absolutny hit moich świątecznych wypieków. Prosty w wykonaniu, bo skorzystałam z gotowej masy makowej (oczywiście można też zrobić swoją, ale mi już nie wystarczyło czasu). Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni.
W mojej rodzinie nie ma świąt bez makowca. Pojawia się on obowiązkowo obok sernika, piernika i miodownika. Konfiturę żurawinową łatwo przygotować w zaledwie kilka minut, szybko gęstnieje i wspaniale współgra z ciastem. Soczysty, nie za słodki, idealny. Całość dobrze komponuje się z maślaną kruszonką.
To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Sama pyszna, wilgotna masa makowa. Ciasto jest wysokie, dlatego proszę nie przerażać się ilością użytych składników. W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na kruchy placek z makiem. Mak zalej gorącą wodą lub mlekiem i odstaw na całą noc.
Następnie odcedź go i przepuść dwa razy przez maszynkę do mielenia. Do przygotowania ciasta możesz również wykorzystać gotową masę makową. No więc ten przepis jest na jeden taki makowiec czy może na więcej? Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie.
Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? A że makowiec przynajmniej raz do roku upiec wypada. Zagniatamy szybko ciasto (najlepiej z mąki krupczatki) z Proszkiem do pieczenia WINIARY i wkładamy do lodówki na czas przyrządzania masy makowej. Szybki makowiec na kruchym cieście przygotowanie ciasta Zagniecione ciasto powinno byc elastyczne i miekkie.
Ciasto kruche: Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na h. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec na kruchym cieście z gotowej masy. Szybki w wykonaniu makowiec z wykorzystaniem gotowej masy makowej na święta i nie tylko. Na ciasto wyłożyć przygotowaną masę makową.
Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Jeżeli, jak ja, uważacie, że nie ma świąt bez maku, może skusicie się na taki na chrupiącym kruchym cieście.
Resztę ciasta rozwałkować, radełkiem wyciąć paski, ułożyć je na masie makowej, tworząc kratkę. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika na drugi poziom od. Ciasto wymaga troszkę pracy, szczególnie przygotowanie masy makowej, ale dla takiego efektu i smaku warto je wykonać.
Kruche ciasto przełożone domową masą makową oraz słodki lukier tworzy przepyszne połączenie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.