Gotowe masy makowe w puszkach są dla mnie zbyt słodkie, a ilość maku w porównaniu do objętości jest bardzo mała (mniej niż ). Zawsze do wypieków polecam zmielony, suchy mak w torebkach, jednak dost Zobacz więcej. Ten przepis to smak mojego dzieciństwa :P. Mój tata często robił taką pastę śniadaniow.
Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Masa makowa z gotowego maku mielonego. Masa jest gęsta, pełna ulubionych bakalii, pozbawiona wody, która powoduje w cieście zakalca. Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców.
Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko. Przepyszna makowa babka, serdecznie polecam :-) Artykuły na temat: seromak z gotowego maku w puszce.
Proponuję dziś przepis na bardzo proste i smaczne ciasto z suchym makiem. Mak jest znany ludzkiej cywilizacji od czasów starożytnych. Ja uzywam gotowego maku z Biedronki, w plasikowym opakowaniu.
Kutia wyszla bardzo dobra. Ten w puszce mialam ,ale nie pamietam firmy,byl jakis dziwny. Ale nie stosowalam do pieczenia,tylko do kutii. Bywa też zbyt mocno zmielona i papkowata. Oczywiście można też kupić bardzo dobrej jakości gotową masę makową.
Celujcie więc w lepsze, sprawdzone marki. Szczególnie ważny jest dodatek czekolady, dzięki niej zwykły makowiec przybiera postać dość wykwintnego torciku makowo - czekoladowego. Wszystko miksujemy razem i pieczemy!
Ciasto to robimy z gotowego ciasta francuskiego i maku w puszce. Efekt wow osiągniemy za sprawą formy ciasta, któremu nadamy postać rozłożystej choinki. Do wykonania ciasta potrzebujemy: dwóch() masa makowa będzie wystawać trochę, o to właśnie chodzi. Maku nie można zmielić w prasce do ziemniaków, ale można kupić suchy mak już zmielony (sama taki kupuję) i to jest duże ułatwienie, bardzo polecam.
Upieczony seromak może urosnąć (warstwa serowa) i się zarumienić. Czas pieczenia się może wydłużyć w większej formie. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.
Na pewno nie da się przekroić na tylko na warstwy. W sumie jest bardzo dobry. Masa z serkiem mascarpone jest super. Zanim położyłam masa na spód dałam dżem z czarnej porzeczki świetnie komponuje się z masa i tortem makowym. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych (m.in. w związku z wysyłaniem materiałów reklamowych, informacji o nowościach, promocjach itp.) przez Prymat Sp.
Można kupić już zmielony, w puszce. Tradycyjny makowiec ma w sobie trochę magii. To najwspanialszy zwiastun nienadchodzących Świąt. Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Przepis na makowiec na biszkopcie.
Z tego co sprawdzałam różne źródła różnie podają jak należy mak sparzyć – w niektórych informacjach proporcje maku i mleka są w miarę równe, w innych, mak powinien być cały przykryty mlekiem. Raz wystarczy samo zalanie maku gorącym mlekiem, innym razem zalecane jest krótkie podgotowanie. Lubię, gdy w makowcu jest dużo masy, a mało ciasta. W tym roku zaszaleję i zrobię dwa makowce – jeden taki jak w tym przepisie - z masą z niebieskiego maku, a drugi z masą z białego maku (taką jaką przygotowałam do rogali marcińskich).
Jedną część ciasta tą większą wyłożyć blas. Kupiłam puszki masy makowej Bakalland i chciałabym z tego upiec makowiec sam, bez spodu ciastowego. Czy ktoś mi powie jak to zrobić? Przełożyć do naczynia z makiem, dodać aromaty: sok z cytryny lub limonki, skórkę startą z pomarańczy, ekstrakt migdałowy, likier pomarańczowy, brandy i rum.
Dokładnie wymieszać, spróbować (dla chętnych - można dosłodzić cukrem). Przechowywać w lodówce, ale przed użyciem doprowadzić do temperatury pokojowej. MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE. W związku z powyższym prosimy Cię o zapoznanie sie z naszą Polityką Prywatności, w której zawarte są informacje na temat tego jak wdrożyliśmy RODO w naszym serwisie.
Nie zajmie to więcej niż kilka minut. Pyszna masa makowa do makowców - strucli, makowca na kruchym cieście, a także do gotowego ciasta francuskiego czy filo. Wilgotna, przyjemnie słodka, bez sztucznych dodatków - za to z alkoholem.
Podzielę się z wami wyśmienitym przepisem na makowiec,prostym i nie drogim! Jedno z moich ulubionych ciast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.