BIGOS – NAJLEPSZY PRZEPIS (TRADYCYJNY, DOMOWY) – to jeden ze sprawdzonych, tradycyjnych, domowych przepisów. Zakochacie się w tym smaku, a najlepsze jest to, że możecie go przygotować więcej i zagotować w słoikach. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Mój bigos domowy prawdopodobnie różni się od tych, które znacie. Bigos domowy Sami doskonale wiecie, ile rodzin tyle przepisów na bigos domowy.
Bigos po ugotowaniu przyprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem, pozostawić do ostygnięcia, a następnie odstawić w chłodne miejsce. Przez kolejne 2- dni bigos należy zagotować, pogotować przez parę minut, jeśli byłoby za dużo płynu to go odparować i ponownie schłodzić. Bigos z czasem przechodzi smakiem i nabiera aromatu.
Jego fenomen polega na tym, że wszyscy gotują bigos według takiej samej lub podobnej receptury, a w każdym domu smakuje zupełnie inaczej. Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Prawdziwy bigos robię na święta, czyli razy w roku, składniki prawie takie same, ale proporcje inne, bo bigos ma wagowo tyle samo mięsa co kapusty.
Na litrowy gar daję 3kg kapusty, 1kg wołowiny, 1kg wieprzowiny i 1kg wędzonego (pół kg kiełbasy i pół kg wędzonych żeberek). Kapustę odcisnąć, przepłukać pod bieżącą, zimną wodą. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i zalać wodą na tyle, by przykryła kapustę.
Bigos, taki domowy, na kilku rodzajach mięs, dni gotowany. Moja żona robi najlepszy jaki kiedykolwiek jadłem i to jej przepis dziś na blogu. Poniższa receptura to klasyczny przepis na bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem kiełbasy wiejskiej, suszonych grzybów i śliwek. Użyłam do niego chudego mięsa wieprzowego z szynki, ale można użyć łopatki wieprzowej jeśli preferujecie aby był bardziej treściwy.
Wszystkie skladnik laczymy ze soba w garnku ktory jest ustawiony na malym ogniu co jakis czas mieszajac. Oczywiscie dodajemy do smaku przyprawy i tak gotujemy co jakis czas mieszajac. Czas gotowania minut.
Przepis na Domowy bigos pieczony. Właściwie każdy przygotowuje go podobnie, a jednak drobne różnice sprawiają, że smak każdej wersji jest zupełnie inny. Jedyny w swoim rodzaju, najlepszy bigos domowy.
Bigos najsmaczniejszy jest po paru dniach gotowania, kiedy trochę odstoi i wszystkie smaki się przegryzą. Swój bigos gotuję przez cztery kolejne dni. Pierwszego dnia odpowiednio długo, a następne dni po około minut. Własnoręcznie przygotowane łazanki są dużo smaczniejsze niż te ze sklepu. Co więcej, ususzyć i trzymać w zamkniętym pojemnik.
Robienie go, u mnie zawsze trwa dwa dni, a potem odgrzewam, odgrzewam i odgrzewam :) bo im więcej odgrzewany, tym lepszy :) A jak mówi moja mama, bigos im dłużej się robi, tym lepszego koloru nabiera i nie potrzeba mu koncentratu. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. Nie wyobrażam sobie świąt bez domowego bigosu mojej Mamy. Nasz rodzinny przepis jest prosty i nie wymaga dużo pracy a jedynie kilkudniowego, cierpliwego gotowania i schładzania. Z czystym sumieniem przyznaję, że jest pyszny.
U nas bigos gotujemy jeden a potem dzielimy go między trzy domy, mojej Mamy, mojej siostry i nasz oczywiście. Sprawdzony przepis na bigos z cukinii od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio.
Gotuj razem z nami krok po kroku! W tradycyjnej kuchni polskiej bigos to sztandarowe danie. Czy jest ktoś, kto nie jadł bigosu? Bigos smakuje najlepiej po kilku dniach, kiedy się przegryzie.
Podajemy klasyczną recepturę na bigos jak u babci. Jego przygotowanie wymaga czasu, bigos wielokrotnie podgrzewany i schładzany nabiera smaku. To jest przepis na zupełnie tradycyjny bigos. Standardowy przepis jedynie wzbogaciłam kilkoma dodatkami wg uznania.
Nie jest jakiś oryginalny ale za to dobrze doprawiony i bogaty. Chciałam się nim podzielić, bo wiem że początkującym kucharzom bigos wydaje się trudny i skomplikowany. Bigos myśliwski – którego głównym mięsem jest oczywiście dziczyzna – kawałki pieczeni z jelenia, sarny lub zająca, koniecznie z dodatkiem jagód jałowca.
Bigos litewski – sporządzany wyłącznie z kapusty słodkiej, dla zrównoważenia smaku dodaje się do niego kwaskowate, winne jabłka. Wiosną zaczyna się sezon na wiele pysznych warzyw i ziół. Gdy tylko pojawia się młoda kapusta oraz koperek zaczynam szaleć z przepisami z wykorzystaniem tych zielonych pyszności.
Aby był to bigos dodaję też. Zawsze proszę babcię albo mamę, żeby zapakowała mi porcję na wynos. Jeśli też jesteście fanami tego dania i chcielibyście wykonać je samodzielnie, to mam dla Was przepis na tradycyjny bigos domowy z kiszonej kapusty z kiełbasą.
Grzyby dokładnie opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.