Sprawdź dokładny przepis! Strogonow - pożywny gulasz, uwielbiane danie jednogarnkowe. Gotowanie trochę trwa, ale kiedy wrzucisz wszystkie składniki do garnka, wystarczy czekać - strogonow robi się sam! Ilość wariacji na temat tej potrawy jest tak duża jak ilość kucharzy i rejonów świata, w których jest przyrządzana :-) Spotyka się wersje z sosem śmietanowym, pomidorowym, jak i pomidorowo. Następnie mięso przyprawić vegetą, oregano, pieprzem i podsmażać na odrobinie oleju do czasu, aż odparuje woda.
Boeuf strogonow Wołowinę, pieczarki, paprykę i ogórki pokroić w kostkę.
Jednak w innych krajach świata, jak i Polsce przyjęła się nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Na dworze zimno, sypie śnieg i hula wiatr. Gosposia raz po raz spogląda w okno i kręci głową. Smaczny strogonow- przepis na boeuf strogonow krok po kroku:.
Posiekaną cebulę i pokrojone na średniej grubości plastry pieczarki podsmażamy na patelni na maśle. Ogórki obieramy i kroimy w podłużne kostki, paprykę czyścimy z usuwamy z niej nasienie i kroimy w paski. Forum - boeuf strogonow tradycyjny (387) szukam przepisu na tradycyjne rolady śląskie.
Dodane przez bulina w: Tylko o kuchni. Przepisy, jak zrobić - Smaker.
Boeuf Stroganow (mylnie zapisywane strogonow) to proste w wykonaniu i pożywne danie z wołowiny w sosie. W Polskiej wersji - wzbogacone dodatkami. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na strogonow magdy gessler. Mięso pokroić w paseczki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przygotowanie dania boeuf strogonow.
Zalać bulionem i dusić do miękkości. Musztardę wymieszać z cukrem, szczyptą soli i 2-łyżkami wrzątku na gładką masę. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć. Powodem dla którego postanowiłem zrobić przepis, krok po kroku na klasyczny boeuf strogonow jest fakt, że w internecie jest milion wariacji tego dania. Poprzez różną pisownię, najróżniejsze dodatki oraz składniki.
Jak sama nazwa wskazuje „Boeuf” znaczy wołowina, daje nam od razu sygnał jaki składnik dominuje w tym daniu. Ten rodzaj gulaszu ma wyrazisty i dość pikantny smak. Przyrządzisz go z polędwicy wołowej, bulionu na włoszczyźnie, pieczarek, przecieru pomidorowego, musztardy oraz przypraw.
Ale warto je przyrządzić - podbija serca i żołądki biesiadników. Polędwica wołowa przygotowana w ten sposób rozpływa się w ustach. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Najlepiej znany jest z wesel, gdzie zwykle podaje się go po północy, aby wzmocnić gości przed zabawą do białego rana.
Przekładamy ją do dużego, płaskiego garnka. Na tej samej patelni (nie dodając więcej oleju) podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki.
Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na plastry o grubości ok 1cm, plastry zaś pokrój w paski o szerokości 1cm. Cebulę z pieczarkami przesmaż na patelni na rozgrzanym maśle. Ogórki obierz i pokrój w słupki, z papryk usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w paski. Zupa strogonow stanowi aromatyczne danie obiadowe – w sam raz na te dni, kiedy nie mamy ochoty gotować dwóch dań. Zupa strogonow ma ciekawy rodowó bo jest wersją popularnego na całym świecie strogonowa (org.
Boeuf Stroganow). Doskonale nada się także na kolację z rodziną lub przyjaciółmi. Idealny, klasyczny, przepis. A dzisiaj ugotujemy bardzo popularne danie z wołowiny – strogonowa.
Boeuf to po francusku wołowina, a Stroganow, to nic innego jak nazwisko rosyjskiego hrabiego – ministra. Nazwa dania pochodzi od nazwiska rosyjskiego dyplomaty, Pawła Stroganowa, natomiast po raz pierwszy potrawę przyrządził nadworny kucharz cesarza Aleksandra I. Nazwy potraw biorą się przede wszystkim od nazwisk kucharzy, którzy po raz pierwszy je przyrządzili lub od sławnych osób zlecających przygotowanie specjalnego dania. Oryginalnie przygotowuje się je z polędwicy wołowej, można też użyć tańszych mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.