Botwinkę dokładnie umyć. Do odrobiny zagotowanej wody dodać pół łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny. Gotować do miękkości, po czym wystudzić, umieszczając garnek w misce z wodą i lodem.
Dorzucić posiekaną botwinę. Dodane przez nana74j w: Tylko o kuchni. Czasem botwinka jest tak młoda, że nie ma jeszcze nawet małych buraczków. Sieka się i gotuje łodygi z liśćmi.
Moja klasyczna botwinka. Chłodnik z botwiny podawaj klasycznie - z jajkiem, posiekanym koperkiem oraz świeżym ogórkiem. Wypróbuj nasze inne przepisy na dania z botwinką! Forum - botwinka ewa wachowicz (737) ewa gotuje.
Program można obejrzeć w telewizji Polsat, Polsat ATM ROZRYWKA. Dodać ocet, pieprz, sos sojowy, cukier i wrzucić pokrojoną botwinę. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Nalać zupę z botwiny na talerz lub do miseczek i posypać koperkiem.
Rosół Bardzo ważna cecha rosołu to to, aby był jak najbardziej klarowny! Długo nie udawało mi się uzyskać wymarzonego efektu aż w końcu dzięki kilku zebranym wskazówkom powiodło mi się. Buraczki odciąć, obrać i posiekać w drobną kostkę.
Mięso pokroić w cienkie paski. Przepis na botwinkę jest bardzo prosty i jej ugotowanie zajmuje niewiele czasu. W tym czasie gdy gotuje się zupa przygotuję śmietanę do zabielanie botwinki.
Do miseczki wlewam kilka łyżek zimnej wody, dodaję mąkę i dokładnie mieszam tak żeby nie było grudek. Następnie dodaję śmietanę i całość dokładnie mieszam – śmietana do zabielenia jest gotowa. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chłodnik z botwinki ewy wachowicz. Remigiusz Rączka gotuje w Parku Miniatur Sakralnych w Olszowej, a w menu znane i lubiane specjały: botwinka, leczo i bajaderki.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! W połowie gotowania dodać plasterki buraczków. Raczka gotuje botwinka przepis - Durszlak. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku.
Dodać liście botwinki i gotować jeszcze przez ok. Popularne polskie zupy: pomidorowa, ogórkowa, gulaszowa, pieczarkowa, cebulowa, grzybowa. Potrawy Ewy Wachowicz i telewidzów. Skrzydło indyka umyć i zalać wodą.
Do wywaru z indyka dodać pokrojone w kostkę warzywa i gotować aż zmiękną. Liście i łodygi botwinki umyć i posiekać. Część z nich straci w gotowaniu, ale przecież można ją też zjadać na surowo i jeśli nie zupa botwinka na obia to niech na talerzu zagości sałatka z botwinkowymi listkami! Marchew, pietruszkę, ziemniaki i buraka obrać, umyć i pokroić w kostkę. Nieodłącznie kojarząca się z wiosną i beztroskim dzieciństwem.
Pamiętam, że jako dziecko zawsze prosiłam o dokładkę przepysznej, różowej zupy. Właśnie skończyłam gotować nową zupę, WOWW! Jestem pod wrażeniem smaku, to moja pierwsza buraczane w życiu i na pewno nie ostatnia.
Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wrzucić na gotujący się bulion i gotować przez ok. Dodać do wywaru i gotować na wolnym ogniu do miękkości przez kilka minut. Garnek z warzywami, buraczkami, botwinką i przyprawami (liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i kostką warzywną) przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Po tym czasie do zupy dodajemy cukier i kwasek cytrynowy, zupa powinna być słodko kwaśna. Przygotuj zatem bulion, jeśli nie masz gotowego.
Zupa z botwinki wymaga bulionu. Najlepszy jest bulion domowy, np. W ostateczności przygotuj bulion z kostki (najlepiej z kostki ekologicznej), wg opisu na opakowaniu.
Sprawdzi się również domowy bulion warzywny (przepis znajdziesz tutaj). Zachowuje jednak przy tym swój niepowtarzalny smak. Aby przywrócić piękny kolor zupie, najlepiej po dodaniu soku z cytryny, a przed zabieleniem zupy śmietaną – wrzucić odłożone wcześniej i obrane 1-buraczki i całość podgotować.
Robiąc ją gotuje na dwa dni bo jak wiecie botwinka najlepsza jest na drugi dzień. Ale tym razem dodałam do niej świeże liście szpinaku i liście rzodkiewki. Niedawno przeczytałam, że liście rzodkiewki są jadalne, dodałam je więc do zupy.
Zapraszam na mojego kulinarnego bloga na którym znajdziecie przede wszystkim coś słodkiego i wytrawnego. Preferuję kuchnię prostą ale smaczną. Ewa w kuchni o 09:36:00.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.