Dodane przez Grillcenter_pl w: Tylko o kuchni. Super przepis,szukałam właśnie czegoś takiego. Najlepsza, wielokrotnie przetestowana masa makowa do makowców, drożdżowych bułeczek z makiem, ciast kruchych, francuskich itp.
Najlepszą masę makową otrzymamy przez własnoręczne przygotowanie masy makowej. Do maku dodać pozostałe składniki masy, poza białkami.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą. Ciasto podzielić na części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości ok.
Zrobilam makowiec z Pani przepisu ale niestety mi nie wyszedl ( ale to byl moj pierwszy raz), bylo za duzo masy makowej a za malo ciasta, i chyba ta masa makowa byla za bardzo mokra (mimo ze staralam sie ja dobrze odsaczyc z wody i tez przeciez wyparowala podczas pieczenia). W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra.
Nie wszyscy jednak mają. Pieczenie makowca zawijanego może wydawać się trudne, ale wbrew pozorom takie nie jest. Po pierwsze ważna jest dobra masa makowa, o ile jest to możliwe, nie warto kupować gotowych mas makowych w puszkach.
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej to gwarancja domowego wypieku, którego wykonanie jest jak najbardziej uproszczone. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Pyszna masa makowa do makowców - strucli, makowca na kruchym cieście, a także do gotowego ciasta francuskiego czy filo. Wilgotna, przyjemnie słodka, bez sztucznych dodatków - za to z alkoholem.
Jeśli chcesz zrobić domową masę makową, to podążaj za moim przepisem - domowa masa makowa. Polecam przygotować większą porcję masy i część zamrozić. Taka masa może być przechowywana w zamrażalce nawet rok.
Do 6gramów masy makowej dodaj ubite na półsztywny trzy białka jajka. Czy wie ktoś jak zrobić taką masę do tortu (białą) której używają cukiernicy i nie chodzi mi o masę cukrową, tylko taką, którą się przekłada na zmianę z ciastem. Tak uformowane strucle zawiń luźno w nasmarowany masłem lub margaryną papier lub pergamin. Włóż do foremek i odstaw do wyrośnięcia na około minut.
Piekarnik rozgrzej do temp. Wstaw foremki i piecz przez 45.
Poniżej przepisy na masę makową, którą można przyrządzić planując upieczenie zarówno makowca zwijanego, jak i na dobrym cieście, bez względu na to czy będzie ono kruche, francuskie czy też przygotowane z herbatników. Poza tym taką masę można z powodzeniem użyć do świątecznych rogalików czy babeczek. Na ostatnie Święta upiekłam przepysznego krucho-drożdżowego makowca w formie rolady, czyli makowca zawijanego. Kupne strucle makowe nawet się do niego nie umywają.
Makowiec jest wilgotny, wzbogacony bakaliami i przez dobrych kilka dni pozostaje świeży. W tym roku dzięki mojej mamie odkryłam w Lidlu wspaniały niebieski mak, który. Masa Do Makowca Zawijanego - informacje, zdjęcia, materiały video.
Domowa masa makowa do makowca zawijanego zrobiona jest ze zmielonego maku oraz dodatków, którymi są mió cukier, masło, rodzinki, kandyzowana skórka pomarańczy i cytryn. Niektórzy dodają również żurawinę czy kandyzowane wiśnie. W święta nie może zabraknąć makowca.
Najważniejsze jest jednak umiejętne zawinięcie makowca. Zobacz, jak sprawnie upiec za jednym zamachem dwa zawijane makowce na świąteczny stół. Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany. Poznaj tajemnice dobrego maku do makowca!
Bywa też zbyt mocno zmielona i papkowata. Oczywiście można też kupić bardzo dobrej jakości gotową masę makową. Celujcie więc w lepsze, sprawdzone marki.
Jest też dość bogata w dodatki: orzechy, rodzynki i bakalie. Masa makowa według podanego przepisu nie zawiera cukru, słodzona jest miodem. Możemy dopasować ich ilość do danego wypieku i dosłodzić masę cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.