Papryka konserwowa sprawdzi się do domowej spiżarni. Z tego przepisu otrzymacie świetną domową, marynowaną w zalewie octowej paprykę. Sprawdzony i łatwy przepis. Tak więc wtedy, gdy papryka jest dość tania, kupujemy jej większe ilości, by wykonać z nią przetwory.
Poniżej zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na pyszną paprykę marynowaną na zimę.
Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek pysznej marynowanej paprykia szczególnie w zimowe popołudnie. Teraz jest najlepszy czas na jej przygotowanie. Polecam i zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki lub w ósemki i opłukać. Przepis na papryka konserwowa.
Włożyć do czystych i suchych słoików. Papryki umyć,oczyścić i pokroić w kawałki. Cebulę pokroić w pół plastry i włożyć na paprykę.
Zakręcić słoiki i pasteryzować minuty. Od ponad lat przygotowuję paprykę z tego przepisu. Przechowywana w piwnicy może stać bardzo długo-aż do kolejnego sezonu. Ważnym etapem w przygotowaniu papryki, jest czas gotowania słoików, nie może być zbyt długi gdyż papryka będzie bardzo miękka, i nie będzie się nadawała do sałatek, czy koreczków. Marynowana papryka jest pozycja obowiązkową na tegorocznej liście przetworów.
Zimą słoiczek przygotowanej w ten sposób papryki posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. PAPRYKA KONSERWOWA - pyszna, domowa papryka konserwowa :) PRZEPISY JOLI - NAJLEPSZE, SPRAWDZONE PRZEPISY - witajcie na mojej kulinarnej stronie. Mam na imię Jola i wraz z Grzegorzem zapraszam Was do wspólnego gotowania. Smacznie, szybko i tanio.
Gotuj razem z nami krok po. TARTA MALINOWO - OWSIANA PAPRYKA MARYNOWANA Bardzo lubię paprykę. Teraz można zajadać się nią do woli i też tak robię. Zimą natomiast otwieram słoik z marynowaną papryką. Przychodzi każdego roku taki czas, zazwyczaj na przełomie sierpnia i września, kiedy popadamy w szał marynowania papryki.
I trzeba to nazwać po imieniu. My po prostu mamy świra na jej punkcie.
Lepiej jak jest jeszcze odrobinę twardawa kiedy przekładamy ją do słoików. I choć wydawać się może, że największą wartość mają świeże warzywa, papryka w occie również może nieść za sobą wiele korzyści, a kto wie, czy nie jeszcze więcej. I nie jest trudna w przygotowaniu!
Uwielbiam marynowaną paprykę, toteż co rok (czasem co dwa) wkładam ją do słoików, aby zimą móc cieszyć się jej smakiem. Najczęściej przygotowuję ją z dodatkiem miodu, jednak w tym roku znalazłam przepis na tradycyjną paprykę konserwową. Czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka.
Warzywo, które kusi swoim smakiem, zdobi potrawy, wzmacnia siły witalne oraz poprawia libido. Kaloryczność 1g papryki czerwonej wynosi około kalorii, podobnie jak zielonej, a żółtej - kalorii. Następnie sparzyć w przegotowanej wodzie i układać w słoikach wcześniej należy do każdego dodać gorczycę, liść laurowy i ziele ang. Słoiki i nakrętki wyparzyć (ja zrobiłam to w piekarniku minut w 1stopniach). Paprykę opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na kawałki, obrać ze skórki (albo i nie).
Przygotowanie – klasycznie odetnij wierzch papryki z ogonkiem i odłóż go na bok. Nasiona wyciągnij razem z białymi błonkami, które są gorzkie zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Pokrojoną paprykę i cebulę nasolić na godz. W tym miejscu możesz zgłaszać sytuacje, w których może dochodzić do nadużyć lub błędów technicznych. W poniższej ramce wpisz problem, który zwrócił Twoją uwagę.
Do każdego słoika na spód włożyć po ziarna ziela angielskiego i 4-ziaren pieprzu. Zalewę zagotowujemy,przyprawy dodajemy do każdego słoika z papryką pokrojoną w paski. Gorącą zalewamy paprykę,pasteryzujemy ok.
Odwracamy do góry dnem i czekamy aż przestygnie SMACZNEGO. Nie modyfikowałam go, wykorzystuję wszystkie przyprawy i zachowuję proporcje w każdym szczególe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.