czwartek, 12 października 2017

Zupa solanka

Według mnie to zupa-marzenie – sycąca, pożywna i bez dwóch zdań zaskakująca. Jak sama nazwa wskazuje jest lekko słona, ale i kwaśna zarazem. Do zupy dodajemy pokrojoną wołowinę wraz z kiełbasą parówkową pod koniec czasu gotowania, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zupę rozlewamy do talerzy i dekorujemy kleksem śmietany.


Posypujemy odrobiną posiekanego koperku.

Cytrynę sparzamy, kroimy na kawałki i podajemy do zupy. Soljanka, czyli rosyjska lub ukraińska zupa solanka , którą u nas byśmy nazwali na winie, czyli wrzucamy co się nawinie ;). Dawniej robiona na rybnym wywarze, z czasem pojawiło się wiele wariacji solanki, w tym wersja mięsna, którą tutaj zaprezentuję.


Wyróżnia się solankę mięsną, rybną lub grzybową. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom, np. Zupa ma zdecydowany kwaśny smak.


Rosyjska zupa solianka (przepis na zupę poniżej) znalazła się w menu legionowskiej restauracji Carska.

To tam właśnie odbyły się Kuchenne rewolucje. Magda Gessler przygotowała dla podupadającego lokalu menu godne prawdziwych carów. Na stołach królowała zatem tradycyjna zupa solianka, bliny z kawiorem, pielmieni, a także dziczyzna. Jest sycąca, tłusta, wyrazista w smaku.


Sposobów na nią jest mniej więcej tyle, co u nas na żurek. Mięso zalać zimną wodą ( l ), dodać sól, ziele, liście laurowe, gotować pod przykryciem aż będzie w miarę miękkie, potem wyjąć i pokroić na kawałki i wrzucić do wywaru. Ogórki pokroić w cienkie paski, przesmażyć na reszcie masła, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić do miękkości, wymieszać z zupą.


Do talerza włożyć po kilka oliwek, kaparów i plasterków obranej ze skórki cytryny oraz łyżkę śmietany, a potem wlać gorącą zupę. Mimo dużej ilości składników jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Solankę uważano za potrawę chłopską. Gotuje się ją na mięsnym lub rybnym wywarze.


Rosjanie cenią solankę jednak nie za sławę, a przede wszystkim za jej smak. Pod tym względem solanka nie ma sobie równych. Możemy ją przyrządzić w trzech wersjach: mięsnej, grzybowej i rybnej, choć dwie.


Na koniec dodałam do zupy pokrojone w plasterki czarne i zielone oliwki, i zalewę z ogórków kiszonych.

Zupę doprawiłam do smaku pieprzem i gotowałam jeszcze ok. Przed podaniem dodałam do każdego talerza z zupą plasterki cytryny i odrobinę kwaśnej śmietany. Podobno była świetna, chociaż zamiast oliwek, które nadają tej zupie jej charakterystyczny aromat, były jedynie pestki, widocznie wskazujące na to, że ktoś je wcześniej pozbawił miąższu używając zębów. Wujek, chyba z lekką nostalgią, gotuje od święta solankę.


Do jej przygotowania niezbędne jest przyrządzenie odpowiedniego wywaru. Osobno podsmaż wędlinę, też pokrojoną w cieniutkie paseczki. Koniecznie dopraw liściem laurowym oraz zielem angielskim.


Mięso i wędlinę włóż do garnka, zalej szklankami zimnej wody, gotuj minut. Tradycyjnie podaje się ją z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki. Do zupy, podczas gotowania, dodaje się oliwki, można też kapary, kiszone zielone pomidory i ogórki. Soljanka, to gęsta, bardzo pożywna zupa, serwowana u naszych sąsiadów w Rosji i Ukrainie.


U nas także jest dość popularna, szczególnie w regionach, które były zajęte przez Rosję podczas zaborów. Polacy troszkę nazwę sobie zmienili – często nazywamy ją solanką, co w moim odczuciu nie zachęca niestety do zagłębienia się w przepis. Do solanki możemy dodać napar z ziół w celu wzbogacenia smaku. Moczenie w zalewie solankowej można zastosować również przed pieczeniem wieprzowiny.


Podobnie jak w przypadku drobiu, mięso najlepiej zostawić w solance na całą noc. Sprawdzony przepis na solankę, zupę ze wschodu :) Zaczynamy od podsmażenia na oleju mięsa oraz kiełbasy pokrojonych w paski, następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz wino i wszystko dusimy do odparowania. Teraz zalewamy wszystko rosołem wołowym i przez około pół godziny gotujemy.


Gdyby solanki nie wymyślono wcześniej, musiałabym wymyślić ją sama. Kocham wszelkie kwaśności, więc pożywna, treściwa solanka (zwana też solianką), w której aż gęsto od mięsa, pomidorów i kiszonych ogórków jest moim ideałem zupy. W soliance powinny byc jeszcze oliwki zielone i czarne ale nie mialam wice nie dalam. To zupa popularna w kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Ogolnie solianke mozna zrobic z tego co sie ma w lodówe.


Moze byc grzybowa, miesna lub warzywna. Jest to zupa wsciekle kwasna i pikantna i nam bardzo smakowała. Zaloguj się aby zapamiętywać przepisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty