środa, 18 października 2017

Sernik wiedeński przepis magdy gessler

Sernik wiedeński Drukuj. Bądź z nami wszędzie tam gdzie jesteś i zapisz się do naszego newslettera. Newsletter smaków życia. Ciasto kruche: Wszystkie składniki dokładnie ugnieść.


Ułożyć na tortownicy (27cm) na grubość cm.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 2stopni. Masa serowa : Na tarce utrzeć masło, dodać skórkę z pomarańczy i cukier puder. Dodane przez brunettew: Tylko o kuchni. Nigdzie nie mogę znaleźć takiego przepisu. Czy macie może przepis na gulasz jaki był ostatnio przyrządzany podczas Kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Rzeszowie?


Forum - puszysty sernik magdy gessler (571) Gulasz węgierski Magdy Gessler. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na sernik wiedeński magdy gessler.

Forum - sernik wiedeński magdy gessler (551) Gulasz węgierski Magdy Gessler. Nożem posiekaj zimne masło z mąką, cukrem pudrem i solą. Dodaj żółtka i rozcieraj ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż ją do lodówki na min.


Po upływie wyznaczonego czasu weź ⅔ ciasta i wyłóż nim spód posmarowanej masłem blaszki. Znakomity przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Sprawdź przepis na sernik krakowski Magdy Gessler! Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym przez nas bardziej lubiany :-).


Użyjmy wysokiej jakości sera półtłustego, najlepiej zmielonego własnoręcznie przez maszynkę. Po minutach pieczenia możesz przykryć sernik folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Tortownicę ustaw na środkowym poziomie piekarnika.


Przełóż do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. Przepis dla mnie idealny, tak właśnie wg mnie powinna smakować fasolka po bretońsku. Z oryginalnego przepisu Magdy Gessler usunęłam składniki, przez które sos pomidorowy nie byłby jedwabiście gładki, a taki właśnie lubię, no i dałam więcej mięsiwa:) W oryginalnym przepisie dodaje się jeszcze cebule i pomidory z puszki, ja z nich jednak zrezygnowałam.


SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony. Jest to mój ulubiony sernik, ponieważ jest wilgotny i szlachetny.

Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa. Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej. Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera. Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru.


Polecam piec sernik w kąpieli wodnej, aby pozostał równy, ale nie jest to konieczne. Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Jeśli chcecie podjąć swoich gości tradycyjnym i okazałym sernikiem, wybierzcie właśnie ten przepis. Pięknie prezentuje się podczas rodzinnych uroczystości czy na świątecznym stole. Wystarczy posypać go cukrem pudrem, choć świetnym dodatkiem może się też okazać sos czekoladowy.


Takie serniki to ja lubię – ciężki, nie „kremowy” jak masa… I do tego na bardzo dobrym cieście kruchym, fajnie słodkim. Zdecydowanie najlepszy i sprawdzony przepis na sernik wiedeński. Jest to przepis Magdy Gessler z książki Smaczna Polska (w tym przypadku Małopolska:)). Prawdziwy, puszysty sernik wiedeński bez spodu pieczony z mielonego twarogu i dużej ilości jajek. Masę często wykłada się na podpieczony uprzednio spód z ciasta kruchego albo półkruchego.


Tradycyjna receptura to gwarancja sukcesu! Wierzch pokrywa się natomiast startym na tarce o grubych oczkach ciastem kruchym lub posypuje kruszonką. Po upieczeniu, sernik wiedeński, jak i inne jego odmiany, dekoruje się polewą czekoladową, lukrem lub frużeliną. Wśród licznych przepisów na serniki, z pewnością wyróżnia się sernik wiedeński. Możesz wzbogacić jego smak dodatkiem cynamonu lub owoców, a także polewą czekoladową.


W klasycznej wersji ten wypiek nie ma kruchego spodu. Klasyczny, puszysty i aksamitny, powinien być przygotowany z trzykrotnie mielonego sera twarogowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty