wtorek, 23 sierpnia 2016

Makowiec japoński z masą cytrynową

Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec japoński z masą cytrynową. Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Jedyne co zostało do niego dodane to masa cytrynowa, która moim zdaniem pasuje idealnie Oczywiście nie trzeba jej robić i tak będzie smakował. Absolutnie nie przebija smak masła.


Chyba rzeczywiście warunkiem jest dobre utarcie go z cukrem na biały puch. Piekłam kiedyś z gotowej masy makowej ale ten o wiele lepiej smakuje. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuścić w odstawić do wystudzenia. W niewielkim garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień na minimum a na garnku ustawić miskę.


Wbić do niej jajka i ubijać je na parze powoli dodając cukier, aż masa będzie biała i puszysta. Po ostudzeniu zdjąć obręcz tortownicy i udekorować makowiec miodową polewą kajmakową: śmietankę i miód umieścić w rondelku (najlepiej z grubym dnem) i gotować na wolnym ogniu przez około minut, mieszając co chwilę aby masa nie przywierała do dna, do czasu aż masa nabierze gęstości i brązowego koloru. Dzięki temu makowiec zyskał na smaku, a środek wypełniłam masą makową z dodatkiem daktyli.


Ci, którzy go jedli byli zachwyceni jego smakiem. Likier kajmakowy Likier kawowy Mocca Limoncello Lody borówkowe Lody cytrynowe z lemon curd Lody czekoladowe Lody herbaciane. Wymieszać z masą makową.


Białka delikatnie zmieszać z masą makową. Masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Makowiec japoński bez ciasta Makowiec japoński bez ciasta. Ja, jako dziecko zawsze wyjadałam sam mak z ciasta – w tym przypadku nie muszę tego robić, maku jest mnóstwo. Masa cytrynowa: Wodę zagotować z margaryną, cukrami oraz sokiem cytrynowym, dodać startą skórkę cytrynową.


Mleko wymieszać z mąką i dodać do masy gotować do zgęstnienia, należy pamiętać aby co chwilę mieszać masę. Biszkopt przekroić na części, przełożyć lekko wystudzoną masą cytrynową. Przepis na ciasto japońskie. Za typowymi struclami makowymi nie przepadam.


Ciasto japońskie jest po prostu pyszne, bo wilgotne od jabłek, z mnóstwem bakalii oraz z wyraźną migdałową nutą. Czy wiesz, że makowiec możesz przygotować również z jabłkami? Wystarczy spróbować, aby przekonać się, czy jabłkowa nuta w makowcu to coś, czego zawsze brakowało Ci w tradycyjnym wydaniu tego smacznego ciasta. Jabłka w makowcu są niewyczuwalne i nadają wilgotności. Do ciasta dodaj swoje ulubione bakalie, ja użyłam rodzynek, żurawiny i odrobinę posiekanych orzechów włoskich.


Idealne w Święta Bożego Narodzenie i nie tylko. Wykładam masę makową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na min. Wam osłodzić weekend zapraszam na dość nietypowy makowiec z cytrynowym kremem, popularnie nazywany Makową Panienką.


Makowa panienka to połączenie makowo-kokosowo-migdałowych- dość chrupkich -blatów z kremem cytrynowym. Jeśli lubicie ciasto piegusek- to na pewno -to makowe ciasto z kremem też się Wam spodoba. Wilgotny od jabłek, aromatyczny za sprawą domowej masy makowej i pełen bakalii, które się w niej znajdują. Idealny wypiek do popołudniowej herbatki lub na świąteczny stół.


Sprawdzony przepis prosto z bloga Justmydelicious. Masę makową wymieszać z ulubionym zapachem,dodać odsączone na sitku, pokrojone brzoskwinie,dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto,na to ubite białka z odrobiną soli,cukrem i budyniem. Zetrzeć pozostałe ciasto na tarce i posypać na bezę.


To moje ulubione ciasto z dzieciństwa, które piekła często moja babcia. Ten makowiec lubię szczególnie za to, że jest soczysty i bez ciasta. Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze.


Makowiec japoński z masą cytrynową

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty