Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek.
Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane.
PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde.
Sprawdzony przepis na faworki, czyli chrusty. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Dziękuję Ci Ela za wypowiedź, ja też liczę na dobry przepis,robiliśmy z żoną faworki wg przepisu(myślałem,że musi być bardzo dobry, ) ale coś chyba w nim brakuje,dlatego proszę o wypróbowany, albo pochodzący z dobrego źródła:) Odp.
Sprawdź, jak przygotować tradycyjny chrust.
I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut ,następnie bardzo cienko rozwałkować. Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie zozgrzać olej w garnku , smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron.
Oczywiśćie posypać cukrem pudrem , tylko jak troszke ostygna. To najlepsze faworki, jakie miałam okazję zrobić. Widać wprawa jest najważniejsza, bo faworki wyszły dokładnie takie, jakie lubię. Kruche, cieniutkie, bardzo delikatne (wręcz rozpadające się w dłoniach), lekkie i pełne bąbelków.
Tajemnica idealnych faworków to nie jedna zasada, ale kilka. Najpierw ciasto trzeba dobrze wyrobić. Lubicie ten karnawałowy przysmak? Skorzystajcie z jego prostego przepisu w Tłusty Czwartek.
Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Krok po kroku przygotujesz rewelacyjne faworki, zapominając o dotychczasowych problemach.
Dodatkowo przygotowałam, dla tego samego ciasta, drugą łatwą wersję i do tego zdrowszą. Inne faworki – wytrawne i pieczone. Jak zrobić faworki inaczej niż zwykle? Każdy pasek naciąć w środku na 2–cm. Wyglądające jak kokardki, przypudrowane małe wypieki kojarzą się z karnawałem i tłustym czwartkiem.
Jest na to kilka sposobów. Oto wybrane przepisy na chruściki w kilku wersjach. Szef kuchni – Jakub Kasprzak – zdradza przepis na faworki, które są karnawałowym przysmakiem. Chyba jesteśmy spokrewnieni i mamy wspólną babcie.
Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki. Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem. Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia.
Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha! Co prawda chrust ma prosty przepis, ale wysmażenie wszystkich faworków długo trwa. Dlatego jeśli zabierasz się za chrust miej na uwadze, że spędzić w kuchni dobre godziny.
Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy żółtka, spirytus lub ocet i śmietanę. Z rozwałkowanego ciasta wycinać faworki (ścięte na końcach prostokąty), pośrodku zrobić nacięcie i przepleść jeden koniec przez wycięcie, złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Uformowane faworki przykryć ściereczką. Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według.
Przepis na faworki Magdy Gessler. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Ciasto na faworki lubi być długo wyrabiane, ciasto wałkuj bardzo cienko wytnij faworki, smaż na głębokim tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.