wtorek, 30 sierpnia 2016

Lukier makowiec

Dzięki proponowanemu tu przepisowi przygotujesz go bez użycia mąki. Choć pasuje na bożonarodzeniowy stół, to z powodzeniem podasz go również na co dzień. Najlepiej będzie wyglądał podany na dużym półmisku. Jest to lukier, który najlepiej nadaje się do dekoracji pierniczków.


Polecam go wszystkim, którzy poza walorami smakowymi, zwracają również. Najprostszy i najsmaczniejszy makowiec, jaki jadłam.

Do przygotowania najlepszego lukru do ciast i ciasteczek wystarczą jedynie dwa składniki, które z pewnością posiadasz w domu. Klasyczny lukier ma jednolitą konsystencję i delikatny, perłowy połysk. Jak zrobić lukier idealny?


Ok bede probowac;)mam jeszcze pytanie odnosnie lukru czy powodem tego, ze odpada z ciasta moze byc to, ze makowiec jest juz za chlodny? Przepis na lukier Do przygotow. Lukier na różne sposoby.


Konsystencja lukru zmienia się już po krótkim czasie ze względu na odparowującą wodę. Domowy lukier cytrynowy to obok lukru królewskiego, czyli białego lukru z białek jajek najlepszy i najczęściej szykowany lukier.

Fantastyczny lukier cytrynowy z białkiem polecam do polewania wypieków zimowych. Taki lukier wygląda bosko na makowiec i białych lub czekoladowych babkach. Mój makowiec udekorowałam cytrynowym lukrem oraz skórką pomarańczową. Wyszedł puchaty, pięknie się kroi.


Możecie do niego dodać gotową masę makową z bakaliami z puszki lub przygotujcie domową masę, którą dość szybko można samemu przygotować. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej. U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na dobry lukier na makowce.


Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce.


Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić. Bardzo dobry szybko sie robi i przede wszystkim sie nie lamie Serdecznie pozdrawiam i dzi? Aneta i nie wiem jak si? Przygotowanie krok po kroku:.


Każdy makowiec zawijamy dodatkowo w papier pergaminowy, ale nie szczelnie, tylko w formie tuby. Ciasto powinno być przyrumienione.

Tak przygotowana masa lukrowa, jeszcze gorąca, może zostać wylana na domowe wypieki. Potem wystarczy poczekać aż zastygnie, tworząc na pączkach, jagodziankach czy cieście słodką skorupkę o delikatnie cytrynowym smaku. Białka umieść w szklanym, czystym naczyniu i ubijaj mikserem przez sekund. Najpierw na małych obrotach, potem na średnich.


Ma powstać piana z białek, jednak białka nie powinny być ubite na sztywno. Makowiec będzie idealny. Do białek dodaj cały cukier.


Do miski wlać sok z cytryny i dodać do niego cukier puder. Całość utrzeć mikserem na gładką masę. Wyśmienity makowiec na cieście kruchym oblany lukrem. Jednym słowem jest to doskonałe połączenie, które tworzy przepyszny makowiec. Jeśli lukier jest zbyt gęsty (nie da się nim polać) dodać odrobinę wody, jeśli za rzadki (spływający) dodać trochę cukru pudru.


Nakłuwamy makowiec widelcem i smarujemy rozmąconym żółtkiem. Gotowym lukrem polać jeszcze ciepłe strucle. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (2st. C) na ok. Upieczone ciasto zostawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie robimy lukier.


W makutrze (kto ma) lub w misce ucieramy sok cytrynowy z cukrem pudrem. Polewamy nim chłodne ciasto i dekorujemy bakaliami według uznania. Mój lukier nie jest sztywny i gęsty, dzięki czemu pozwala na malowanie nim ciastek za pomocą pędzelka.


Jeśli chcecie uzyskać lukier, za pomocą którego namalujecie na ciastkach drobne, skomplikowane wzorki, warto dodać do niego nieco więcej cukru. Zobacz jak krok po kroku zrobić idealny lukier - taki o idealnym smaku i najlepszej konsystencji. Jeśli lukier będzie za rzadki, proszę jeszcze dodać cukru pudru, jeśli za gęsty, proszę dodać odrobinę wody. Dzisiaj mam dla was makowiec bez jajek i masła, pyszny, domowy, drożdżowy. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Jeśli zdecydowanie nie chcecie jeść surowego białka, lukier można ubić w kąpieli wodnej. Na małym (!) ogniu ubijamy białko przez około min. Z podanych składników należy utrzeć gładką masę.


Ja mieszkam sok z wodą, po czym stopniowo dodaję cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty