DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD. Tanie i łatwe do wykonania faworki, proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.
Lista przepisów na faworki bez spirytusu i octu z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Oponki z serem białym są bardzo smaczne, lekkie i pulchne.
Przepis na oponki serowe. Podczas smażenia ładnie rosną. To najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Faworki bez alkoholu, czy to w ogóle możliwe? Choć to właśnie alkohol sprawia, że chrusty są (tak jak na chrust przystało) chrupkie i delikatne, a tłuszcz w nie nie wsiąka jak szalony, to jednak jest sposób na to, by wyeliminować spirytus z przepisu na faworki i zastąpić go… octem.
Ja dodatkowo zwykle daję do ciasta jeszcze łyżeczkę octu jabłkowego, który korzystnie działa na trawienie. Co prawda chrust ma prosty przepis, ale wysmażenie wszystkich faworków długo trwa. Dlatego jeśli zabierasz się za chrust miej na uwadze, że spędzić w kuchni dobre godziny. Rozgrzewamy olej w garnku do smażenia i smażymy porcjami faworki na złoty kolor. Po usmażeniu warto je odsączyć na.
Chyba najgorszy przepis na faworki jaki czytałem. Aż mam wrażenie, że chwalą go tylko osoby, które smażyły pierwszy raz w życiu. Poniżej przedstawiam przepis na dobre kruche chruściki, szczegółowo opisując jak je zrobić. Czas przygotowania uwzględniający pieczenie i wyrabianie ciasta to około 45min. Jeśli miałbyś jakiekolwiek pytania śmiało pisz w komentarzu.
Najlepszy, bo sprawdzony, jest ten od mamy czy babci. Jeśli jednak takiego nie masz, a chcesz zaserwować swoim bliskim chrusty, sprawdź, jak je przygotować. Najczęściej sięgamy po nie w karnawale.
Ten przepis na faworki nie zawiera spirytusu. Jest to również przepis na faworki bez śmietany. Jeśli lubisz smażyć i piec takie słodkości, to polecam Ci również mój najlepszy przepis na mini pączki serowe. W tłusty czwartek możemy rozpieścić całą rodzinę,.
Jak przyrządzić faworki? Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę. Proponuję faworki na piwie - wychodzą przepyszne. Przy pieczeniu faworków nie można zapomnieć o dodaniu spirytusu (lub wódki czy octu) bo zapobiegają one wchłanianiu tłuszczu.
Nie należy podsypywać mąki przy wałkowaniu, żeby później tłuszcz się nie palił. Jeśli szukasz przepisu na lekkie chruściki koniecznie wypróbuj mój sposób: 7ml mąki tortowej, żółtek , 2ml śmietany , ml spirytusu lub octu, szczyptę soli, aromat. Na początku trochę ciężko zagnieść ciasto ale podczas wyrabiania składniki w końcu łączą się w całość. Wygladaja jak dmuchane materace.
Ja dodalam łyżkę octu bo niestety nie mam spirytusu. Od dzisiaj to mój przepis. W oryginalnym przepisie na faworki ciasto zagniata się z dużej ilości żółtek z dodatkiem mąki, odrobiny tłuszczu i cukru oraz spirytusu lub octu, który pełni funkcję.
Chrusty idealnie nadają się na przekąskę. Z tego przepisu wychodzą bardzo chrupiące. Mama na pełnych obrotach. Nie da się ukryć, że uwielbiam pączki serowe. Wczoraj robiłam je po raz pierwszy.
Bałam się, że nie wyjdą. Kolejny przysmak karnawałowy – faworki. Kruche, delikatne, smażone ciastka posypane cukrem pudrem z wanilią.
Usmażone z cieniutkiego ciasta rozpływają się w ustach, któż im się oprze? Jeden z moich ulubionych przysmaków z dzieciństwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.