Czasami pytacie mnie czy papryka kiszona jest smaczna, czy potrafię ją robić i czy mogę pokazać swój ulubiony przepis. Papryka kiszona powstaje u mnie tak samo jak ogórki kiszone czy kapusta kiszona. Ostatnio pokazywałam również przepis na kiszone cytryny z kuchni libańskiej.
Nada zalewie intensywnego aromatu, a do papryki pasuje wręcz idealnie. Dodając chili, uzyskacie wersję ostrzejszą, a bez ostrej papryczki wyjdzie kiszona papryka łagodna, choć mam tu na myśli brak ostrości, bo kwaśność ma, wiadomo, sporą :).
Zlotu Zielarskiego, który zbliża się wielkimi krokami. Mam wprawdzie zeszłoroczną kiszoną paprykę, którą z powodzeniem przechowuję w chłodnej spiżarni i sukcesywnie podjadam, ale na Zlot zrobiłam świeżą porcję. Paprykę dokładnie, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w ósemki.
Czosnek obrać i pokroić w piórka. Pokażę Wam dziś bardzo wdzięczny przepis na paprykę. Jest to dość szybka kiszonka przez to, że papryka migem się kisi. Migiem też się paćka, więc do długiego kiszenia polecam tym, którzy kiszonki przerabiają w zupy lub też pasty, a forma kiszonego musu im nie przeszkadza.
Kiszenie papryki jest świetną metodą na jej przechowywanie.
Można ją wykorzystać jako przystawka do wielu dań. Owoce papryki trzeba pozbawić ogonków i gniazd nasiennych wraz z wszystkimi pestkami. Przekroić je (zależnie od wielkości) na 4-części wzdłuż, a następnie każdą z nich w poprzek na pół.
Znam tę paprykę z Rosji. Ten przepis jest prawie identyczny. To chyba jeden z najlepszych przepisow na kiszenie papryki. Uretan tego nie odczyta, ale skladam mu mimo to wyrazy uznania. Chyba spośrod kiszonych rzeczy- oprócz rosyjskiej czieriemszy i kimchi to jest wlasnie papryka wg Uretana.
Także dziś warto przyrządzić kilka słoików kiszonych warzyw - zwłaszcza, że kiszonki nie zawsze dostępne są w sklepach. Jednym z niedocenianych przysmaków jest kiszona papryka. Polecamy ten prosty przepis. Kiszona papryka w słoikach na zimę szklanek wody z dodatkiem soli zagotować, ostudzić.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki, ciasno ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodać przyprawy i zalać zimną zalewą. Słoiki zakręcić zakrętkami, przez dwa dni pozostawić w cieplejszym pomieszczeniu a później.
Do słojów wkładaj zwykłą i ostrą paprykę, czosnek, koper i liście laurowe.
Jeśli nie przepadasz za papryką konserwową z octem, powinnaś wypróbować przepis wegański na paprykę kiszoną. Papryczka kiszona może być zarówno dodatkiem do wegańskich dań gorących, jak również smaczną przystawką podawaną na przyjęciu. Kliknij, aby zobaczyć przepis.
Nie od dziś wiadomo, że wszystkie kiszonki są bardzo zdrowe i nie powinno ich zabraknąć w naszym jadłospisie, szczególnie w okresie zimowym. Zdrowa i smaczna , zwłaszcza zaraz po ukiszeniu. Kwaszenie, kiszenie to prosta i stosunkowo tania metoda utrwalania warzyw, gdyż nie wymaga żadnych urządzeń ani skomplikowanych zabiegów. Podstawą kwaszeniana jest proces fermentacji mlekowej. Od jakiegoś czasu i mnie ogarnęło szaleństwo przygotowywania coraz to innych kiszonek.
Robię je co kilka dni, zawsze tylko po kilka słoiczków. Podjadamy kiszonki już we wczesnym etapie kiszenia. Każdy z nas bierze po kawałeczku, zawartość pierwszego słoika znika nie wiadomo kiedy.
Resztę ukiszonych warzyw dodajemy. S trąki papryki po umycia przekroić i oczyścić z pestek. Ułożyć je w kamiennym garnku lub słoju, zalać octem rozcieńczonym przegotowana wodą, a po godzinach odcedzić. Garnek lub słój dokładnie omyć i wyparzyć, osuszyć bez wycierania i ułożyć w nim ścisło osączone strąki papryki, przesypując solą i pokruszonymi drobno listkami laurowymi. Papryki: odciąć górę , wydrążyc, umyć, wrzucić do wrzacej wody z solą , parzyć ok minut.
Nie zadałaś głupiego pytania, paprykę nadziana kapusta kisi się tak samo jak kapustę, tylko z jedna uwaga, należy najpierw kapustę posolić i odstawić ja na parę godzin by zmiękła a potem nadziewać paprykę i zalać płynem który pozostanie z kapusty, na wierzch naczynia powinno się nalać trochę oleju by zapobiec wytwarzania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.