Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Ciasto: Masło posiekać z mąką, dodać drożdże rozpuszczone w śmietanie. Przygotowałam go z gotowej masy makowej.
Chociaż musimy przygotować. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie.
Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy? Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia.
Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Dodane przez NATIE w: Tylko o kuchni. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.
Ja nie mam takiej masy w żadnym przepisie na blogu i nie polecam masy z puszki.
Można nią zepsuć makowca. ALE po uzyskaniu z niej odpowiedniej konsystencji np. Kupiłam puszki masy makowej Bakalland i chciałabym z tego upiec makowiec sam, bez spodu ciastowego.
Czy ktoś mi powie jak to zrobić? A ze sa bardziej kaloryczne-to kara za brak wyobrazni. Sernk tez mozna zrobic z truskawkami np zalac galaretka,lub. W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej.
Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają. Oto mój najlepszy przepis na super roladę drożdżową z masą makową.
Tego pysznego makowca szykuję zazwyczaj na Święta, jednak warto skusić się na taki wypiek również na inne okazje. To prosty i szybki przepis na makowiec. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do masy razem z kaszą manną.
Jakie bakalie dodać do maku? O ostatecznym smaku makowca decydują bakalie, które dodaje się do masy – konieczne są siekane orzechy włoskie, laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki wymoczone w rumie. Lista przepisów na co dodac do gotowej masy makowej z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Warto dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy i rodzynki, które można też zastąpić lub uzupełnić pyszną, suszoną żurawiną. Suszone morele pokrojone w kostkę, suszone figi, kandyzowany ananas czy papaja to tylko kolejne pomysły na wzbogacenie jej smaku, chociaż klasycznie nie dodaje się ich do masy makowej. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec makiem z puszki. Do piany z białek dodać połowę migdałów, wymieszać łyżką. Dodać pozostałe migdały i wymieszać.
Dzisiejszy przepis wyróżnia się prostotą wykonania. Do sernika z makiem użyłam gotowej masy makowej. Sernik z makiem robi się bardzo szybko, a jego smak przywołuje świąteczne wspomnienia.
Uwaga: możesz użyć gotowej masy makowej z puszki (bez konserwantów i chemicznych dodatków), ale wtedy należy radykalnie zredukować ilość cukru (lub zupełnie z niego zrezygnować) i zrezygnować z esencji migdałowej (powinna już być w gotowej masie). Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy: 9g masy makowej z puszki, jaj, 2g masła, szklankę cukru, średnie jabłka, łyżek kaszy manny, łyżek mąki pszennej, łyżeczki proszku do pieczenia, aromat migdałowy. Dodaj mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksuj.
Jabłka zetrzyj na tarce z grubym oczkiem (ja ich nie obierałam ze skórki) i dodaj do masy wraz z miodem. Jedna firma to Prospona (właśnie z taką granatową etykietą), a drugiej nie znam bo nie korzystam. Ilość z puszki wystarczy Ci na dwa dorodne zawijane makowce.
Używam tej masy już dość długo i jak dla mnie jest idealna. Oczywiście można powrzucać do niej jeszcze jakieś pyszności, ale myślę, że nadgorliwośc jest niewskazana. Otóż zainwestowałam w mak z puszki. Zawiera on bakalie ,miód itd.
Ale wielu przepisach które wertuje na temat makowców trzeba dodać żółtka,białka czy też proszek do pieczenia. Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak. Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy ? Bede wdzieczna za podpowiedz.
PROSTY Pyszny MAKOWIEC z Serem – Dzień dobry! Jest bardzo smaczny, wilgotny, trochę waniliowy i migdałowy, wygląda apetycznie po przekrojeniu, ma takie łatki. Zapraszam dzisiaj na pyszny makowiec z serem na kruchym cieście.
Do jego przygotowania użyłam gotowej masy makowej z puszki. Mak sparzyć, zmielić przez maszynkę razem z orzechami. Przepis na makowiec na biszkopcie. W przeddzień wigilii zostałam sama w domu, z puszką masy makowej w ręce i poleceniem upieczenia makowca. Problem tkwił w tym, że po pierwsze, nigdy nie piekłam makowca, a po drugie, wszystkie przepisy na to ciasto opierały się na sparzaniu go maku, żmudnym mieleniu go i dodawania określonej ilości ingrediencji.
Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Masa makowa z ubitymi białkami nie kruszy się po upieczeniu i jest zwarta. Makowiec zawijany będzie z tą masą najlepszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.