środa, 24 sierpnia 2016

Barszcz biały wielkanocny bez zakwasu

Przygotowując barszcz biały nie warto chodzić na skróty - tylko barszcz na zakwasie będzie miał charakterystyczny kwaśny smak, taki, który przypomina Wielkanoc. Tradycyjnie barszcz biały zabiela się śmietaną oraz świeżo utartym chrzanem, a serwuje z jajkami i białą kiełbasą. Podstawą dobrego barszczu białego jest zakwas. Barszcz biały wielkanocny – bez zakwasu. Tagi: barszcz biały, barszcz biały wielkanocny, barszcz biały wielkanocny bez zakwasu.


Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: średni. Za oknem coraz więcej słońca a słupki na termometrach zaczynają wskazywać nawet do kilkunastu stopni!


Jak zrobić samemu barszcz biały. Biały barszcz możesz zrobić używając zakwasu z butelki. Wówczas ugotujesz barszcz biały na zakwasie z butelki.


Barszcz biały wielkanocny bez zakwasu

Możesz też zrobić swój własny zakwas na biały barszcz. Mój przepis na zakwas do barszczu na Wielkanoc jest najlepszy i sprawdzony. Możesz zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej użyć. Bardzo prosty i szybki do zrobienia domowy biały barszcz gotowany na dobrym, mocnym domowym zakwasie. Ten barszcz szykuję z białą kiełbasą i ziemniakami.


Jeśli wolisz barszcz bez zakwasu koniecznie zobacz przepis na biały barszcz z kiełbasą. Powstanie zakwasu na barszcz biały również można przyśpieszyć dodając łyżkę soku z kiszonych ogórków, kapusty kiszonej czy ciasta zakwaszonego lub samego zakwasu. Chodzi o zaszczepienie zakwasu kwasem mlekowym.


Zakwas będzie gotowy w ciągu kilku dni. Prosty przepis na biały barszcz, nie wymagający robienia zakwasu. Dla zabieganych i tych, którzy zakwasu się boją. W sam raz na wielkanocny stół.


Inspirowałam się przepisem z Kwestii smaku. Wielkanocny barszcz biały ugotowany na białej surowej kiełbasie i wywarze mięsnym. Zabielany śmietaną i doprawiony majerankiem, czosnkiem oraz chrzanem.


Podawany z ugotowanym jajkiem, pokrojoną kiełbasą, marchewką z wywaru i białym serem. Jednak i jeden i drugi różni się między sobą. Tradycyjny barszcz, jak u babci :) W ubiegłym roku zostaliśmy nim poczęstowani na Wielkanoc i tak nam smakował, że w tym roku postanowiłam podzielić się z Wami tym dobrym przepisem. Ugotowany na wywarze wołowym, z dodatkiem wędzonej i białej kiełbasy, zabielony śmietanką kremówką, bez zakwasu.


Gdy marchew zmięknie, hartujemy wywarem śmietanę i wlewamy ją do garnka. Teraz czas na barszcz biały bez zakwasu. Równie pyszna alternatywa dla barszczu na zakwasie. Moja mama gotuje wspaniały barszcz biały. Na aromatycznej białej kiełbasie, zakwasie, z dużą ilością śmietany, czosnku i majeranku.


To wspaniała zupa, rozgrzewa, syci, a za sprawą wkładki kiełbasianej taka zupa to dwa dania w jednym. Dodatkowo tradycyjny barszcz biały zabiela się śmietaną, a smak podkręca się chrzanem. Po pierwsze jeśli to ma być biały barszcz np. Zamiast tego boczku można dać porcje rosołową.


Dalej może być jak w opisie, z tym że przyprawy dajemy na początku gotowania i bez grzybów, to nie barszcz wigilijny. Przed wlaniem zakwasu do wywaru na barszcz biały, należy go wymieszać i przecedzić przez sito. Pyszny chleb z chrupiącą skórką, bez zakwasu. Szybki i prosty min łatwe tanie. Przepis na barszcz biały Magdy Gessler to propozycja dla miłośników wielkanocnej tradycji.


Barszcz biały wielkanocny bez zakwasu

Ugotowany na wędzonych żeberkach barszcz biały z przepisu Magdy Gessler będzie koronnym daniem w świątecznym menu. Sprawdź, jak ugotować wielkanocny barszcz biały według receptury szefowej Kuchennych Rewolucji. Tradycyjnie żurek przygotowuje się na bazie zakwasu razowego a barszcz wielkanocny biały na zakwasie z mąki pszennej.


My już wiemy, a Ty z łatwością się przekonasz, korzystając z naszej bazy sprawdzonych przepisów na barszcz biały – z kiełbasą, z ziemniakami, z czym tylko chcesz! Lubimy też przepisy bardziej kreatywne, dlatego proponujemy ci przepis na ogórkowy barszcz biały i regionalny kaliski barszcz biały. Powstał z zapasów zakwasu, który robiłam na Boże Narodzenie.


Pyszny, zdrowy, domowy barszcz, u mnie wypity ze smakiem przy okazji jedzenia. Dodane przez justynagl w: Tylko o kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty