Makowiec zawijany w kruche ciasto. Odstawić do lodówki i mocno schłodzić. Mak zalać wrzątkiem na minut. Odsączyć i przemleć razy. Pyszne sezonowe słodkości.
Desery Ciasto półkruche z rabarbarem. Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na gr.
Ciasto po upieczeniu możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Wiem też, że wiele z Was odkłada ciasto półkruche do lodówki tak samo jak ciasto kruche. Ja tego zazwyczaj nie robię, chyba, że mam w planach szykować tartę z cieńszym ciastem i chcę je ładnie rozwałkować.
Do ciasta półkruchego możesz też dodać barwniki, by otrzymać pożądany kolor ciasta. Ciasto na makowiec tradycyjnie powinno być drożdżowe lub krucho-drożdżowe. To drugie jest łatwiejsze w przygotowaniu. W obu wypadkach należy zaś pamiętać, by przed nałożeniem masy makowej posmarować ciasto białkiem. Dzięki temu prostemu zabiegowi nadzienie będzie przylegać do ciasta, a makowiec będzie idealny!
Poznaj tajemnice maku na makowiec! Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać.
Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta. Wychodzi z tego rzadka papka a nie ciasto do zagniatania. Dziwne, że komuś to wyszło. Szukałam w internecie przepisu na zawijak z makiem, ale nie znalazłam takiego jak ten który piekła Moja Babcia.
Większość przepisów na tę roladę opiera się na drożdżowym lub krucho-drożdżowym cieście, a zawijak Babci przygot owuje się z półkruchego ciasta. Dawniej nie było gotowej masy makowej, więc nadzienie sporządzano samemu z maku zebranego z makówek. W mojej rodzinie nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia bez makowca.
W tym roku postanowiłam zrobić właśnie taki, na kruchym spodzie.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić na 5h do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt ( krótszy niż forma ), rozsmarować na nim mak zostawiając ok. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 5h. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na mak do makowca. Jedną część pokroić na plastry i wylepić nimi spód blaszki o wymiarach ok.
Kruche ciasto podzielić na części. Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć paski, ułożyć je na zakładkę na wierzchu masy makowej. Wstawić do piekarnika i piec w 1stopniach C przez ok.
Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Ciasto półkruche. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Klasyczne kruche ciasto składa się z mąki pszennej, masła, cukru (najlepiej cukru pudru) i żółtek. Wszelkie inne dodatki, jak proszek do pieczenia, woda, mleko, całe jaja czy śmietana sprawiają, że mamy do czynienia z ciastem półkruchym. Na nim skupimy się kolejnym razem, bo w zasadzie można je wykorzystywać zamiennie.
Przepisy na makowce i różne ciasta z makiem. Makowce zawijane, babki i keksy makowe, torty makowe, seromaki jak i makowce z owocami i innymi dodatkami. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, wlać letnie mleko, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minut. W tym czasie do miski przesiać przez sitko mąkę, dodać szczyptę soli, resztę cukru i wymieszać.
Do gotującej się wody wsypujemy 0. Na wolnym ogniu mieszamy przez ok. Dodajemy dag cukru i mieszamy na wolnym ogniu aż się rozpuści. Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego.
Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Można powiedzieć, że to taka wariacja na temat makowca, co prawda i mak i ciasto drożdżowe zachowują tradycję, ale dodatek wiśni i czekolady jest już urozmaiceniem tradycyjnego makowca. Warto spróbowa Zobacz więcej. Przedstawiam mój prosty przepis na makowiec zawijany z ciasta drożdżowego. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu.
Do tego cudownie wygląda na Świątecznym stole. Ciasto kruche jest tym ciastem, które najczęściej wykorzystujemy do przygotowania tart, babeczek, ciastek i ciasteczek oraz kruchych placków z kremem, owocami czy też innymi dodatkami. Przygotuj ciasto: zrób zaczyn z mleka, łyżek mąki, oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostaw do wyrośnięcia.
Białka (2) oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Do przesianej mąki dodaj wyrośnięty zaczyn, pozostały cukier i dobrze wyrób.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.