Chciałabym też użyć własnego zakwasu. Od kilku miesięcy piekę chleb i posiadam swój własny zakwas żytni. Widzę, że przygotowanie tego do żurku to wymieszanie tylko mąki z wodą.
Oceń przepis aby doradzić innym! Poniżej znajdziecie podstawowe rodzaje zupy oraz opcję podawania żurku w chlebie. Klsyczny Żurek - tradycyjna polska zupa, którą podaje się na co dzień lub też na.
W dodatku wyjdzie smaczniejszy i zdrowszy. Przepis na pyszny żurek bez zakwasu. Ten kto go wypróbował nigdy już nie sięgnął po koncentrat ze sklepu. Tak właśnie myślałam o dodaniu zakwasu, ale miałam ‘na zbyciu’ suchą kromkę swojego chleba na zakwasie, więc poszła kromka. Ale jak kiedyś będę chciała przyspieszyć proces, to pewnie w ruch pójdzie zakwas #128578; Na razie zakwas żurkowy się robi i pachnie cudnie!
Pokazywałam już wcześniej mój przepis na Wielkanocny żurek z jajkiem i grzybami ale nie pokazywałam zakwasu na żur. Mam zaległości z zakwasem na żurek. Mój przepis na zakwaś do żuru i żurku stosuję od lat.
Taki zakwas zawsze warto mieć w lodówce np.
Polecam też przepis na zakwas do białego barszczu, który szykuję na bazie mąki pszennej. Lista przepisów na żurek bez zakwasu z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Jestem w trakcie „produkcji” mojego pierwszego zakwasu. To dopiero pierwszy dzien.
Mam pytanie o zakwas na zurek. Czy kwasnosc zurku reguluje sie przez odpowiednia ilosc zakwasu, czy czasem? Czy jak taki zakwas na zurek stoi w pokojowej temperaturze dluzej to bedzie bardziej kwasny?
Podając swoje dane wyrażam zgodę na utworzenie spersonalizowanego profilu użytkownika, aby Lidl mógł kierować lepiej dostosowane do moich zainteresowań niektóre reklamy w formie newslettera oraz ulepszać strony internetowe. Zgoda może być wycofana w dowolnym momencie, np. Do garnka nalej ok 5l zimnej wody. Dodaj pokrojoną w plastry marchewkę oraz pietruszkę i liść laurowy. Kiedy wywar zacznie kipieć dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę oraz w kostkę.
Nie wiesz, jak zrobić najlepszy żurek z jajkiem i kiełbasą! Ważny jest zakwas, który nadaje mu odpowiedniego smaku i aromatu. Duża ilość majeranku oraz tartego chrzanu gwarantuje sukces w jego przygotowaniu!
Zobacz nasze przepisy na Polki. W zależności od preferencji zupę gotujemy na wywarze warzywnym lub mięsnym. Wlewając rozrobiony wcześniej ze śmietaną lub mlekiem zakwas.
Im więcej zakwasu dodamy, tym zupa będzie bardziej kwaśna. Do tego świetnie pasuje czosnek i chrzan. II’, który Pani wczesniej zamiescila ? Wystarczy dosłownie parę minut, aby go przygotować. Później zakwas robi się już sam. Należy zamieszać go tylko raz dziennie.
Chcąc przyśpieszyć fermentację zakwasu należy dodać łyżkę zakwasu żytniego lub skórkę razowego chleba. Zurek tej jędzy nie nadaje sie do. Ale to pójście na łatwiznę, które nie ma nic wspólnego z tradycją. Dobrym sposobem na pogodzenie jej i braku czasu jest wykorzystanie naturalnego zakwasu kupionego w sklepie. Jest wiele firm oferujących taki zakwas.
Aby przygotować zakwas, wsyp mąkę do wysokiego naczynia kamionkowego lub szklanego, zalej ją połową ciepłej wody, wymieszaj. Dodaj resztę wody, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz skórkę chleba, wymieszaj ponownie. Odstaw w ciepłe miejsce na dni, pamiętając o tym, aby codziennie wymieszać zawartość naczynia. Kliknij, aby zobaczyć przepis.
Do słoja wsypujemy łyżki mąki żytniej,ząbki czosnku i zalewamy szklankami letniej wody. Musi być letnia,bo zakwas zamiast się ukisić to sermentuje. Przykrywamy przykrywka lub ściereczką i odstawiamy na parapet na około 3-dni. Od czasu do czasu mieszamy. Mój ulubiony, tradycyjny przepis na żurek wielkanocny na wędzonce i białej kiełbasie.
Ten wyjątkowy żurek zabielam odrobiną śmietanki, by był delikatniejszy. Czasem dodaję też łyżkę tartego chrzanu. Zakwas nie musi być kwaśny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.