To obowiązkowy punkt wigilijnego menu więc musi być naprawdę dobry :-) Barszcz wigilijny z uszkami grzybowymi. Był już przepis na pyszny barszcz z kiszonych buraków z uszkami z kapustą i grzybami, dzisiaj pora na barszcz wigilijny z grzybowymi uszkami z suszonych borowików i zeszklonej cebulki. Uszka nadziewane grzybami pływające w postnym barszczu muszą zagościć również u nas. Jest przy nich sporo pracy, szczególnie jeśli chcemy przygotować malutkie uszka.
Przepis na Wigilijne uszka z grzybami.
Uszka nie za duże, nie za małe, tym razem mojej roboty, idealnie pasują do barszczu czerwonego, ale smakują też doskonale podane z gęstą śmietaną. Uszka z grzybami : Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Ja swoje uszka z grzybami wycinałam kieliszkiem od szampana, dlatego są dobre i do zupy, i jako samodzielne danie. Uszka za to są tak łatwe w wykonaniu, że może nie powinnam się wygłupiać i wstawiać tego postu.
Z drugiej strony, chyba nikt nie rodzi się z wiedzą “jak zrobić uszka z grzybami ”, więc zrobiłam zdjęcia, jak to wygląda w moim wykonaniu. Zatem jeśli nie wiesz, jak się lepi uszka, to ten poradnik jest właśnie dla Ciebie. Smaczne, miękkie i aromatyczne uszka z grzybami to jak wiadomo tylko połowa sukcesu – dopełnić ich może tylko bardzo dobry czerwony barszcz.
I o ile prawie gotowy, dobry barszcz wigilijny można nabyć w sklepie, z uszkami sprawa nie jest już taka prosta.
Ale cóż, jak część rodziny nie chce jeść grzybowej, a barszcz czerwony, to uszek nalepić trzeba. USZKA Z GRZYBAMI - PRZEPIS. Uszka to niewielkie, gotowane w wodzie pierogi w kształcie ucha, wypełnione farszem, m. Bardzo jestem ciekawa czy u Was w domach do barszczu podaje się uszka czy paszteciki. Tradycyjne uszka z grzybami do wigilijnego barszczu.
Do moich uszek użyłam podgrzybków, bo mają bardziej zdecydowany smak niż boro, ale i jedne i drugie grzyby świetnie nadają się do farszu. Jak zrobić wigilijne uszka z grzybami - sprawdzony przepis krok po kroku. Z tej ilości składników wychodzi dużo uszek. Ja najczęściej lepię uszka właśnie z grzybami, lecz czasem napełniam je także farszem z kapusty – bez względu na to jakie uszka lubicie najbardziej, warto przygotować je samodzielnie.
Uszka z kapustą i grzybami - ich wykonanie jest dość pracochłonne, ale ten wysiłek na pewno się opłaci! Smak wigilijnych uszek dodawanych do barszczu wigilijnego jest niepowtarzalny i zawsze kojarzy się ze świętami. Jeśli chcesz powrócić do czasów dzieciństwa, do nostalgicznych wspomnień, koniecznie zrób uszka do barszczu.
Sprawdzą się również jako składnik wielu codziennych dań. Tym razem przyrządź je według poniższego przepisu. Sekretem smaku uszek są suszone grzyby: boro, podgrzybki i prawdziwki sprawią, że farsz będzie wyjątkowo aromatyczny. Dodane przez krokiecik w: Tylko o kuchni.
Około gramów suszonych grzybów (ja używam podrzybków) zalej wrzącą wodą.
Mocz grzyby minimum godziny, a następnie gotuj je przez około minut (w wodzie, w której się moczyły) do miękkości na bardzo wolnym ogniu. Idealne do czerwonego barszczu, na wigilijny stół. Zrób je według tradycyjnych przepisów. Do przesianej mąki pszennej dodać jajko i oliwę z oliwek.
Mieszając wszystko drewnianą łyżką wlewać wrzącą wodę. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu z malutkimi i delikatnymi w smaku uszkami z grzybami. Zagnieść ciasto (powinno wyjść luźniejsze, niż ciasto na makaron) i włożyć do lodówki na około godzinę. Kochani, Święta już za chwilkę! A z uszkami jest tak, że spokojnie możemy je przechowywać w zamrażalniku.
Nie musimy nic zostawiać na ostatnią chwilę. Z podanych proporcji wychodzi ok. Dodać roztopioną łyżkę masła i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne Zeszklić drobno posiekaną cebulę na maśle, dodać grzyby i natkę pietruszki. Podsmażyć i doprawić solą i pieprzem. Rozwałkować ciasto na cienki placek, wycinać kwadraciki, układać nadzienie i lepić uszka.
Te uszka zrobiłam w zeszłym roku i zamroziłam. Nie znam lepszego sposobu na zrobienie wszystkiego, żeby przed samymi świętami się nie napracować a mieć wszystko zrobione. Więc zamrażam i uszka i pierogi z kapustą i grzybami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.