Rodzinie i znajomym bardzo smakują moje wypieki. Na jedną z imprez wymyśliłam taki szybki i pyszny makowiec. Tylko trzy składniki potrzebne są do jego przygotowania! Ciasto jest bez mąki pszennej, zawiera tylko trochę mąki ziemniaczanej. Krzywa Prosta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Krzywa Prosta.
MAKOWIEC: ZOBACZ PROSTY I SZYBKI PRZEPIS NA PYSZNY MAKOWIEC. Równo rozkładamy masę makową i pozostawiamy wolne brzegi z każdej strony, wystarczy ok cm. Przed nami ostatnia prosta, zwijamy.
To smakowity wypiek który potrafi. Jeszcze nie wiem, ale moje serce na pewno krąży wokół tego ciasta. Tego pysznego makowca szykuję zazwyczaj na Święta, jednak warto skusić się na taki wypiek również na inne okazje.
To prosty i szybki przepis na makowiec. Nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Można też użyć gotowej masy makowej z puszki. Wszystko miksujemy razem i pieczemy!
Szczególnie ważny jest dodatek czekolady, dzięki niej zwykły makowiec przybiera postać dość wykwintnego torciku makowo - czekoladowego. Więcej niż przepisów. Szybki makowiec w każdej odsłonie! Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz.
Nadaje się do dłuższego przechowywania, zatem można przygotować go z wyprzedzeniem. Ciasto idealne również dla tych, którzy obawiają się ciasta drożdżowego. Jest łatwiejsze, mniej pracochłonne, a największy atut - jeszcze smaczniejsze. Witam makowiec zawsze mi peka przejrzalam komentarze i mysle, ze z tych dwoch powodow ktore najczesciej Pani podaje to mam za cienki rozwalkowane ciasto, ciasto walkuje na wymiar 35×czy zatem zrobic troche mniejszy prostokat? Mięciutki i bardzo wilgotny, tradycyjny makowiec zawijany.
Przepis na makowiec zawijany. Popularny wypiek na Boże Narodzenie i Wigilię. Z przepisu wychodzą aż makowce. Jeśli to zbyt duża ilość, to można nadmiar zamrozić.
Klopsiki duszone z warzywami, prosty i bardzo szybki jednogarnkowy obiad przygotowany w ciagu minut. Z lekka balkanska nutka - dzieki pascie. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na prosty i szybki makowiec. Dla zabieganych, którzy nie znaleźli mielonego maku polecam szybki makowiec oparty na gotowej masie z puszki – składniki zostały dobrane specjalnie do mas kupnych, dlatego nie musicie obawiać się, że makowiec wyjdzie za słodki.
Można przygotować go bardzo szybko – nawet w Wigilię rano, a co ważniejsze nie odbiega jakościowo. Poszukujecie przepisu na klasyczny makowiec, który zawsze się udaje i nie wymaga dużo pracy? Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko.
Jeśli tak, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Prosty makowiec z kruszonką przygotowuje się łatwiej i szybciej. A na mak i śledzie jak raz przychodzi ochota jesienią i zimą, znacie to? Czasu na pieczenie nie miałam wczoraj nic a nic.
Między jednym telefonem a drugim, ze słuchawką przy uchu, wymieszałam jednak i jest. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Zawsze wychodzi i pięknie wyrasta a do tego cudownie smakuje i długo zachowuje świeżość. Piec w nagrzanym piekarniku ok.
C (grzałka góra- dół), do go patyczka. Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, gdyby makowiec za szybko się rumienił). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Czekoladę roztopić z łyżeczką oleju w kąpieli wodnej.
Zrobilam makowiec z Pani przepisu ale niestety mi nie wyszedl ( ale to byl moj pierwszy raz), bylo za duzo masy makowej a za malo ciasta, i chyba ta masa makowa byla za bardzo mokra (mimo ze staralam sie ja dobrze odsaczyc z wody i tez przeciez wyparowala podczas pieczenia). Kruche ciasto z tego przepisu jest bezbłędne, do tego masa makowa, wykończenie z kruchego ciasta i gotowe. Na wielu wigilijnych stołach jest to świąteczny przysmak uwielbiany zarówno przez. Najlepszy makowiec na kruchym spodzie, z lukrową dekoracją z kandyzowanej skórki pomarańczowej.
U mnie pojawił się na stole świątecznym, do przepisu bardzo chętnie wrócę w przyszłości :-). Choć piekłam pierwszy raz w życiu makowca jest juz moim ulubionym na pewno bede wracać do. Masa kajmakowa z puszki kupiona w sklepie jest bezpośrednio przeznaczona do użycia. Można nią smarować spody ciast oraz wafle.
Masę kajmakową w prosty sposób przygotuje się samodzielnie w domu ze śmietanki kremówki oraz cukru. Oba składniki zagotowuje się w rondelku ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.