czwartek, 11 sierpnia 2016

Jak zaprawić leczo

No albo ser, ale to już co kto lubi, ja wolę proste leczo bez udziwnień, a jak jest za rzadkie to też nie przeszkadza, byle smaczne było ( ͡º ͜ʖ͡º) udostępnij. Ja dodałem trochę ostrej suszonej papryki, sól. Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie.


Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis.


Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekaną cebulę. Paprykę kroimy w paseczki. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Wkładamy warzywa na patelnię i smażymy razem z pokrojoną kiełbasą. Dusimy przez około minut na wolnym ogniu.


Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Mam górę papryki czerwonej, i nie wiem w jaki sposób przyrządzić zalewę a żeby nadawała się zimą do lecza, a może lepiej ją zamrozić żeby smaku nie stracić? Nadszedł czas na leczo - potrawę kojarzoną z Węgrami, ale bardzo chętnie przygotowywaną także w środkowej i wschodniej Europie. Sezon Zaprawowy się Rozkręca,w tym roku chcę zaprawić więcej Słoików i będzie też Parę Nowości,to zaczynamy :-). Jak się mrozi to robi się ciapowata papryka,a ja gustuję w sprężystej i nie rozgotowanej.


Jesli chcesz do słoików to powinnas krótko smazyc, zeby warzywa były twardawe, bo potem w pasteryzacji jeszcze dojda. Miesięczniki: Murator Dobre wnętrze M jak mieszkanie Moje mieszkanie Podróże Żagle Architektura Zdrowie Miesięcznik M jak mama Sklep online Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu. Na wierzchu układamy plaster cebuli oraz dodajemy na każdy słoik po kulki ziela angielskiego, kilka ziarenek gorczycy i po jednym liściu laurowym.


Wystarczy przetrzeć przez sito lub zblendować i można dodawać do zup, sosów, zapiekanek, mięs, duszonych dań z warzywami, leczo, itp. Cukinia na zimę, zamknięta w słoiku, jest świetnym pomysłem, żeby móc jeść to niezwykle smaczne warzywo również poza sezonem. Także dlatego, że roślina obficie owocuje i jest dostępna w sklepach. Przy tym nie jest droga. Poza tym, cukinię na zimę łatwo jest przygotować i przechowywać, a mnogość przepisów pozwala na komponowanie dowolnych smaków.


Zepsułam leczo #128577; Pomóżcie proszę, bo drugi raz nie chciałabym sknocić. Gorące leczo włożyłam do słoików – zakręciłam pokrywki, odstawiłam do góry dnem. Przez dni było wszystko ok, a czwartego dnia pociekło ze wszystkich słoików. Nie wiem, jakie były pokrywki, czy wklęsłe czy wypukłe, teraz już się nie da sprawdzić.


Może posłużyć jako dodatek do obiadu lub, częściej, jako pełnowartościowy posiłek. Po pierwsze, jest to potrawa jednogarnkowa, a po takie pomysły zawsze sięgamy, gdy nie mamy pomysłu lub ochoty na gotowanie. Jak wykonać dynię w zalewie? Połącz wszystkie składniki na zalewę (oprócz octu) i zagotuj w garnuszku.


Dopiero po zagotowaniu dolej ocet. Dynię obierz z grubej skóry, wydrąż pestki i pokrój w kostkę. Kostki dyni zanurz na pół minuty w gorącej wodzie, a po odsączeniu przełóż do wyparzonych słoików na przetwory. Stąd cały proces idzie naprawdę bardzo sprawnie.


Ten przepis to doskonały sposób na wydłużenie dostępności w kuchni tego smacznego i zdrowego warzywa nawet na cały rok. Ze względu na niezwykłe, zdrowotne właściwości cukinii, jest ona bardzo wskazana w diecie człowieka. Przepis na cukinia konserwowa. Dzięki marynacie kabaczek przechodzi smakami przypraw, stając się jeszcze intensywniejszy w smaku. Gotuję dwa razy –pierwszego dnia: minut i drugiego dnia tak samo.


Po wyjęciu ze słoika używam jak fasolkę z puszki. Jeżeli jednak kupujemy szparagi, których nie możemy od razu wykorzystać, możemy je przechować. Jak zaprawić szparagi w słoiku?


Jednak też nie może to być za długo, góra dwa- trzy dni. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Pomidory należy sparzyć i zdjąć skórę, posiekać na kawałki.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na szczaw pasteryzowany w słoikach na zimę. Nie znalazlem takiego watku na forum, zapewne dlatego, ze dla wszystkich jest to oczywiste jak przygotowac kompot, ogorki czy inne przetwory. Jednak zastanawiam czy wszyscy zdaja jak dlugo mozna przechowywac takie jedzenie.


Ostatnio odwiedzilismy z moja kobitka jej dom rodzinny, ktory jest dosc wiekowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty