Najlepsze jagodniki, bardzo, bardzo puszyste i lekkie jak piórko. Absolutne, drożdżowe mistrzostwo świata nie do kupienia w żadnej cukierni. Bardzo, bardzo dobry przepis i najlepsze bułki z jagodami jakie udaje mi się upiec.
W ogóle z jagodami w Krakowie, to ciekawa historia, bo chyba to jedyny rejon w Polsce, gdzie zwą się one borówkami. I tak, idąc na lody, nie kupicie lodów jagodowych a borówkowe.
Za to w cukierniach, nie spotkałam się z bułeczkami o nazwie borówianki a są bułki z jagodami lub jagodzianki. W osobnym naczyniu pomieszać jagody z cukrem i bułką. Z ciasta robić placuszki ok. Układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
Posmarować żółtkiem i posypać cukrem trzcinowym. Odstawić w ciepłe miejsce na min. Piekarnik nagrzać przed wsadzeniem bułek na 2stopni. Przepis na Bułeczki drożdżowe z jagodami.
Bułki piekłam z myślą o śniadaniu. Czy doczekały następnego dnia? Mati pożerał gorące, mąż na diecie.
W zasadzie nie są to klasyczne jagodzianki, a raczej bułeczki z jagodami, ale taka wersja od czasu do czasu mile widziana. Forma dokładnie ta sama, czyli „do odrywania”, ale ciasto nieco zmodyfikowałam i znacznie dłużej zachowuje świeżość, bo nawet po dniach bułeczki są pulchne. To chyba jedne z moich najbardziej ulubionych słodkich bułeczek.
Oczywiście, najlepsze z prawdziwymi leśnymi jagodami, ja musiałam się zadowolić borówką amerykańską. Kroki wykonania: Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend! Zamów Newletter MojeGotowanie. Przygotowujemy kruszonkę z łyżki masła, łyżki cukru i czubatej łyżki mąki. Masło siekamy nożem, dodajemy mąkę i cukier, wyrabiamy.
Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 1stopni. Ciasto wygląda apetycznie,za tydzień sprawdzę przepis,goście ocenią.
Lody oreo są fantastyczne,przepis podstawowy świetny. Ja jednak lubię w kuchni improwizować więc do połowy masy dodałam płatki czekolady,do drugiej dodałam kakao.
Następny raz dodam rodzynki i orzechy,będą lody bakaliowe. Domowe jagodzianki przepis. Wszystkie przepisy z Pani bloga. Dzieciaki wręcz uwielbiają te domowe jagodzianki. Takie drożdżówki z jagodami długo utrzymują świeżość, więc nie musicie się martwić, że z podanego przepisu wychodzi aż jagodzianek, bo dacie radę spokojnie je zjeść :) Poza tym są tak.
Na szczęście mam swój ulubiony przepis na bułki z jagodami, z którego zawsze korzystam. Jagody dokładnie myjemy. Pochodzą z lasu, nikt ich nie uprawia w szczególnie do tego celu przeznaczonych miejscach. Tak samo jak my, korzystają z nich leśne zwierzęta. Dania z jagodami - przepisów.
Do pozostałej mąki wsyp łyżeczkę soli, resztę cukru. Dodaj rozczyn z drożdży, wbij jajka. Ponownie zamieszaj, ciasto wyrób dłońmi.
Gdy masa zacznie się zagniatać w kulę, dodaj miękkie masło. Wyrabianie powinno potrwać jeszcze około minut, aby ciasto było jak najbardziej puszyste. Dodane przez EWAM w: Tylko o kuchni.
Od dawna robię bułkę tartą z bułki. Opawieść pewnego Cukiernika jak się to robi na skale masową jest niezapomniane i na samą myśl mam odruch wymiotny. Przepyszne bułki drożdżowe z jagodami, czyli jagodzianki (zwane też jagodnikami). Można je polukrować, ale nie jest to konieczne (jak dla mnie to lepsze są bez lukru, bo za bardzo za nim nie przepadam). Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na bułki z jagodami siostry anastazji.
Smakują jak tradycyjne jagodzianki (lub jak kto woli bułki z jagodami, czy jagodniki). A przygotowanie jest proste i łatwe, ciasto szybko wyrasta, więc nie trzeba długo czekać i nie lepi się do rąk, zawsze się udaje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.