Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku.
Tak podana ryba coraz częściej pojawia się na świątecznych stołach. Gorąco zachęcam, ponieważ można ją przygotować kilka dni wcześniej i podgrzać przed samym podaniem.
Przepisy na rybę po grecku uwzględniają rozmaite ryby - dorsze, morszczuki, mintaje, które możesz podawać na zimno na śniadanie (z chrupiącą bagietką i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY) lub na ciepło. Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni! Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Jak zrobić rybę po grecku? Podajemy sprawdzony przepis krok po kroku. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni.
Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla).
Na patelni rozgrzej łyżki oliwy, podsmaż starte warzywa, lekko posól, a po kilku minutach przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlej niewielką ilością wody. Gdy warzywa będą miękkie, układaj je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Na wierzchu powinny być. Klasyka na wigilijnym stole, czyli ryba po grecku.
To ryba przełożona duszonymi warzywami, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno, a najlepsza następnego dnia. Na tyle ryby co w przepisie wystarczy duże cebule, góra (dwie) marchewki za to spory kawałek selera i jeden por. Raz klasycznie, tak jak dorsza po grecku, a innym razem w nieco odchudzonej formie, bo dodaję rybę gotowaną w parowarze albo pieczoną w piekarniku.
I ta dzisiejsza jest właśnie z piekarnika. Zalana gorącymi warzywami robi się cudownie miękka i. Anno, ja również - to moja ulubiona ryba, a za raz za nią łosoś :-) Izo, zaciekawiłaś mnie tą musztardą - jestem ciekawa jak to smakuje. Nadio, no widzisz telepatia jakaś czy coś w tym stylu :-) Ja ostatnio robiłam pulpeciki po grecku, ale to nic dziwnego, bo przepadam za tym daniem. Również paprykę chili orginalną i koncentrat Heinz z oliwką.
Zamiast wody zawsze dodaję do potraw wywar z kurczaka. Codziennie gotuję udko dla ulubieńca to mam. Pewnie nie jest to ryba po grecku tylko moja wersja. W domu jak czasem robie, to wiem ze nie klasycznie, ale zwykle jak mi zostanie smazonego (mrozonego) mintaja w panierce to dodaje warzywa i robie cos w rodzaju ryby po grecku.
Kiedy ryba będzie już gotowa, układamy ją w naczyniu, przekładając na zmianę porcją warzyw.
Skąd wzięła się ryba po grecku? Kiedy zapytamy Greka jak przygotować rybę po grecku, robi zdziwioną minę i przecząco kiwa głową. Dzieje się tak, ponieważ potrawa ta nie ma nic wspólnego z jego krajem!
Moja ryba po grecku powstała z przepisu, który mam od mamy. Taki domowy, wręcz dawny. Tę potrawę zawsze przygotowywała moja mama jeszcze jak mieszkaliśmy w Polsce. Teraz robi to moja żona choć przepis jest nico inny niż na blogu.
Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy. Przepis nie jest komplikowany, więc z pewnością poradzisz sobie z jej przygotowaniem. Ryba w tym sosie najlepiej mi smakuje. Sprawdź, jak przyrządza ją miłośniczka kuchni Kasia Bukowska!
Rybę po grecku można podać jako zimną przystawkę lub gorący, pożywny obiad z dodatkiem ziemniaków. Przygotowanie takiej ryby nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste. Tradycyjna ryba po grecku Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor.
Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb. Mięciutka, soczysta, biała ryba skryta pod przepyszną kołderką z warzyw.
Niby po grecku, ale z Grecją wiele wspólnego nie ma:) Jest natomiast tak smaczna, że bardzo często pojawia się. Robi się je błyskawicznie - w 15. Sałatka z pora, jajek i kukurydzy, z jogurtem greckim. Przepis jest prosty w wykonaniu, a składniki na tę potrawę - tanie. Do tego smakuje wszystkim.
Pożywna ryba i solidna porcja warzyw z ryby po grecku czynią pożądane danie w codziennej diecie. Dacie wiarę, że jadłam ją pierwszy raz w życiu? Nie przypominam sobie, żeby którakolwiek część mojej rodziny robiła tę potrawę na święta. Zresztą to samo dotyczy osób spoza rodziny, nikt nigdy mnie nie uraczył rybą po grecku.
Postanowiłam w końcu ją zrobić. Być może nazwa ryby „po grecku” wzięła się stą że w kuchni śródziemnomorskiej bardzo popularne są warzywa duszone w oliwie, często z pomidorami. Z Grecją ma tyle wspólnego, co czekolada Milka z alpejskimi krowami.
Serwuje się ją na ciepło lub na zimno, jako przystawkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.